Kırtasiye Açmak İstiyorum Diyen Girişimciler – İş Fikri

 Kırtasiye Açmak İstiyorum Diyen Girişimciler – İş Fikri

Bir iş kurmak isteyenler için sıraladığımız iş fikirleri listesinde bugün sizler için kırtasiye dükkanı açma konusunu inceleyeceğiz. Kırtasiye açmanın maliyetini, kırtasiye açma fikrinin kar marjını ve kırtasiye açmak için gerekenleri sizler için sıralayacağız.

KIRTASİYE AÇMA FİKRİ

Kırtasiye açma fikri genellikle üniversite öğrencilerinin akıllarını kurcalar. Çünkü kampüslerin etrafı küçük ufak çaplı kırtasiyelerle doludur ve genellikle bu iş yerlerini açanlar yine aynı üniversitede okuyan öğrencilerdir. Kırtasiye açma fikri her ne kadar kafanızı kurcalasa da bu işin yoğun ve hareketli bir temposu olacağına emin olmalısınız ve hayatınızın büyük bir kısmını bu işe harcamak zorunda kalacaksınız. Eğer kendinizi ağır iş temposuna ve yoğunluğa hazır hissediyorsanız kırtasiye açma işinin kar marjına geçebiliriz.

KIRTASİYE DÜKKANI AÇMAK KARLI MIDIR?

Kırtasiye işinin kar marjı işinizde odaklanacağınız kulvarlara göre farklılık gösterecektir. Projenizi özgün fikirlerle zenginleştirebilirseniz ve ekibinizi başarılı bir lider olarak yönetebilirseniz para kazanmamanız imkansızdır. Bu iş karlı olmasa zaten çoğu insan kırtasiye açmaz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken ilk husus lokasyon olacaktır.

KIRTASİYE AÇMAK İÇİN GEREKENLER NELER?

– Kira sertifikası
– Maliyeden alacağınız vergi borcu yoktur ibrazı
– Esnaf ve Sanatkarlar Odasına Başvuru yapmanız gerekmektedir. (Bağlı bulunan meslek odasından belge alınız)
– Ticaret Sicil Kaydı (Maliye)
– Milli Eğitim Bakanlığından alınacak ustalık belgesi (Tacir olmayanlar için)
– Dükkanın m2’si, krokisi, planı, pasaj ya da apartman ise bina yönetiminin onayı.
– Vergi kaydı ve vergi levhası (Maliye)
– Kırtasiyeyi açma ve çalıştırma ruhsatı için ise yukarıdaki belgelere ilaveten istenebilecek belgeler(vesikalık, tc nüfus cüzdanı sureti gibi)
-İlgili belediyenin ruhsat ve izinler için gerekenleri öğrenmek ve temin etmek

KIRTASİYE AÇMA MALİYETİ NE KADAR?

Kırtasiye açma fikrinizin ayrıntılarına ve kapsamına göre maliyet hesabı değişebilir. Üniversiteye veya üniversitelerin kampüslerine, Milli Eğitime bağlı özel veya devlet okullarına, kurs merkezlerine yakın bir lokasyonda dükkan açmanız durumunda sürekli fotokopi çekmeniz gerekecektir. Fotokopi çekmek çok karlı gibi görünmese bile sürümden kazanacağınızı aklınızdan çıkarmamalısınız. Fakat fotokopi işinin süreklilik arz etmesi nedeniyle bu işin başında sürekli birini bulundurmanız gerekecektir. İlk 6 ay müşteri konusunda sıkıntı yaşayacağınızı göz önüne alırsak ortalama bir kırtasiye açmak için 40-50 bin liraya ihtiyaç duyacaksınız. Bu kadar sermayeyi ben kırtasiye için harcamam diyorsanız “40 BİN LİRAYA NE İŞ YAPILIR?” isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

KIRTASİYE AÇMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER

Kırtasiye açmak isteyenlere verebileceğimiz tavsiyeleri aşağıya sıraladık. Eğer sizlerinde bu konu ile ilgili fikri, önerisi veya tavsiyesi varsa lütfen yorum bölümünde bizlerle paylaşınız.

  • Kırtasiye açarken en önemli husus lokasyondur yani dükkanın açılacağı yer. Motor ustalarının, kaportacıların bulunduğu sanayide hiç kırtasiye gördünüz mü? Saçma gibi gelse de kırtasiyelerin büyük bir kısmı ya şehrin en merkezi yerindedir veyahut okullara ve üniversitelere yakındır.
  • Eğer üniversiteye yakın bir muhitte iş yerinizi açtıysanız etrafınızda kafe, restoran gibi işlek dükkanların olmasına da özen göstermelisiniz. Çünkü iş yerini yeni açtığınız için özellikle öğrencilerin iş yerinize alışma sürecinde ayak üstü uğrayan kalem, silgi v.b ihtiyaçları almaları durumunda günü kurtarabilirsiniz.
  • Yukarıdaki maddede de bahsedildiği üzere ilk 6 aylık süreçte müşteri portföyünüz ağır ağır oluşacaktır.
  • İş yeri açılışınızı mümkünse eğitim-öğretimin başladığı eylül ayına denk getiriniz. Yaz tatilinde iş yerini açmanız 3 ay boşuna kira vermeniz anlamına gelebilir.
  • Kalemler kırılabilir, uçlar bitebilir ve defterler dolup taşabilir olduğu için sizin müşterileriniz yıllık, aylık veya dönemlik olmayacaktır.
  • Aynı sebepten ötürü müşteri ihtiyaçlarına azami ilgi gösterin fakat 1 yıl rafta kalacak ürünlere de sermayenizi yatırmayın.
  • Ürün çeşitliliğini müşteri talebine göre belirleyin. Örnek vermek gerekirse bir öğrenci geldi ve sizden küçük el testeresi istedi. Bu ürünü hemen listeye aldınız ve toptancınızdan veya tedarikçinizden sipariş ettiniz. Önümüzdeki 6 ay boyunca bu üründen bir tane daha satamama durumunuz olabilir. Bu nedenle iş yerinizin açılışının ilk yıllarında tecrübe edinmeniz gereken en önemli husus arz-talep dengesini iyi kurmanızdan geçmektedir. Örneğin listeye almanız gereken ürünler için haftalık bir kota koyunuz. İlk başlarda gelen müşterilere yok demek olmaz, bu sebeple çoğu üründen azar azar almanızda yarar var. Fakat ilerleyen süreçte baktınız guaj boya talebi ayda bir ise bu ürünü dükkanınızda tutmanıza gerek kalmayacaktır.
  • İşinizi her zaman dürüstlükle yapın.  Sizin müşteri kitleniz eğitimciler, öğrenciler ve veliler olacaktır. Fiyatlarda hile yapan, etiketleri abartan sahtekar birisinden kimse iş yapmaz. Örneğin bir öğretmeni kaybetmeniz bir okulu kaybetmenize, bir öğrenciyi kaybetmeniz ise bir sınıfı; belki de bölümü kaybetmeniz anlamına gelebilir. Bu nedenle müşterilerinize seviyeli ve saygılı davranın.
  • Yaz ayları kırtasiyelerin en çok zorlandığı dönemdir. Bu sebeple dükkan kirasını bile çıkaramayacağınız günler görebilirsiniz. Burada ise ürün çeşitliliği önem kazanmaktadır. Örneğin merkezi bir konumda dükkan açtığınızı farz edersek bir futbol topu veya basketbol topu satma ihtimaliniz her zaman olacaktır. Çocuklar için eğitici oyunlar, yetişkinler için güncel-popüler kitaplar ve romanlar.. (Benim üniversite okuduğum yıllarda bizim çalıştığımız kırtasiyeci dükkanın bir kısmını kafeterya yapmıştı, bu sayede hem bekleyen müşteriler oturup çay içip ekstra kar sağlıyordu ve yaz tatili gibi kırtasiyecilerin sevmediği dönemlerde de iş yapabiliyordu.)
  • İş yerinizde çalışan personelin her sözü, davranışı müşteri için büyük önem taşır. Hatta mümkünse sosyal, arkadaş canlısı ve çevresi geniş kişileri işe almaya çalışın. Varsın kalifiye bir personel olmasın ve işi bilmesin. Asosyal olan, konuşmayı bilmeyen, müşteri ile sınırını çizemeyen, laubali kişiler işi çok iyi bilseler bile sizin sürekli müşteri kaybetmenize sebep olurlar. Çünkü çevredeki tek kırtasiye siz değilsiniz. Fakat sosyal ve arkadaş canlısı bir kişiye en fazla bir kaç ay içerisinde işi öğretebilirsiniz.
  • İnternet çağında yaşadığımızı unutmayın. E-ticaret sistemine de yönelin. Bir websitesi kurun veya online alış-veriş yapan firmalarda dükkan açın. Bu dükkanlarda soru bankası, roman, konu anlatım kitaplarını satarak iş yerinize ekstra gelir sağlayın.
  • Bu işe başlamadan evvel kafanızda işi en ince ayrıntısına kadar planlayın. Unutmayın teori ile pratik hiç bir zaman birbirine yüzde  yüz uymaz. Eğer uyuyor olsa hiç kimse iflas etmez, dükkanını kapatmak zorunda kalmaz. Fakat planınızı ne kadar eksiksiz yaparsanız hata yapma ihtimaliniz o kadar düşük olacaktır.

60 dakikam olsa, 55 dakikasını düşünmek, 5 dakikasını da aksiyon için kullanırdım.

Albert Einstein

Yapılan Yorumlar
  • KırtasiyeAçmaFikri dedi ki:

    Kırtasiye açma fikri benimde aklımın bir kenarında uzun zamandır var. Kırtasiye açmak için gerekenleri de araştırdım, maliyeti ve sermayesi konusunda da sıkıntı yaşamıyorum. Fakat ben devlet memuruyum ve sabah 8 akşam 5 mesaim var ve işle ilgilenemem. Bu sebeple personel çalıştırmam gerekiyor. O zaman kar marjım nasıl olur, güvenilir personeli nasıl bulurum onu tam kestiremiyorum. Bu konuda tecrübesi olan veya tavsiyesi olan var mı?

Bir Yorum Yapın