Son zamanlarda korona virüs ile beraber iş yerleri birer birer kapanırken oluşan ihtiyacın karşılanması için yeni işyerlerinin kurulması da bir zorunluluktur. Bu işlerin içerisinde en popüler olan iş kolu olarak büfe açılmasını görüyoruz. Büfe açmak için nelere ihtiyaç duyacaksınız? Büfe açmak için ne gerekir gelin hep beraber inceleyelim.
BÜFE AÇMAK
Büfe açmak perakende sektörünün öncü işlerinden birisini oluşturur ve kar marjı olarak oldukça tatmin edicidir. Marketçilikten farklı olarak büfeciliğin merkezinde sigara, alkol, gazete ve kuruyemiş gibi ürünler vardır. 2020 yılında pandeminin ortaya çıkması ile beraber arz-talep konusunda bir çok sıkıntı yaşandı. Özellikle paketlenmiş gıdalarda yaşanan sıkıntılar, paketleme esnasında oluşan sorunlar tedariğin yavaşlamasına neden oldu. Özellikle e-ticaretin popülerleriğinin gün be gün arttığı ve market zincirlerinin her köşe başını işgal ettiği günümüzde market açmak yerine küçük kiosk tarzı büfelerin açılması daha makul ve mantıklı bir tercih olacaktır.
BÜFE AÇMAK İÇİN NE GEREKİR?
Her işe başlamadan evvel sektörel incelemeler yapılmalı ve işinizin geleceğini düşünmelisiniz. Yukarıda da bahsettiğim gibi marketlerin yerini market zincirler ve online marketçilik hizmetleri almaktadır. Fakat yol üstünde bulunan büfe tarzı dükkanların herhangi bir alternatifi henüz bulunmamaktadır. Her insan yol üzerinde bulunan bir büfeden su, gazete, kuruyemiş veya benzeri bir ürünü almak için duracaktır. Öyleyse gelelim en önemli soruya uygun bir cevap bulmaya. “Büfe açmak için ne gerekir?” Bu sorunun birden çok cevabı bulunur ve bölgesel farklılıklarda olabilir.
İlginizi çekebilir: “HEDİYELİK EŞYA SATAN DÜKKAN AÇMA FİKRİ”
BÜFE AÇMAK İÇİN GEREKENLER
Büfe açmak için gerekli belgeler neler?
Büfe açmak için gereken belgeler arasında en önemlileri aşağıda sıralanmıştır. Yeni düzenlemelere göre bazı değişiklikler olsa bile genel anlamda ihtiyaç duyacağınız belgeler ve diğer evraklar aşağıda listelenmiştir.
- İkametgah belgesi (Muhtarınızdan alabilirsiniz)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Sabıka kaydı (e-devlet üzerinden alabilirsiniz.)
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- İşyeri izin belgesi (Esnaf ve Sanatkarlar Odasından)
- Vergi levhası (Online olarak Gelir İdaresi Başkanlığına – GİB başvurabilirsiniz.)
- İtfaiye raporları
- Tapu veya kira sözleşmesi
- İşyeri su ve elektrik abonelik belgesi (İlgili belediye veya Elektrik dağıtım firması)
Yukarıda istenen belgelerin bir kısmı ile bağlı bulunduğunuz belediyeye ve vergi dairesine başvurmanız gerekmektedir.
BÜFE AÇMA MALİYETİ
Büfe açma maliyeti kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber sizler için küçük-orta veya büyük ölçekli büfelerin ortalama maliyetlerini belirtmeye çalışacağız. Büfeler genellikle küçük işletmeler olduğu için içerideki ürünlerin, rafların veya gerekli diğer malzemelerin fazla bir maliyeti olmayacaktır. Büfelerin en büyük gider kalemini hava parası, işletme devretme bedeli, yıllık ödenmesi gereken kira veya işletme maliyeti gibi farklı masraflar oluşturmaktadır. Eğer büfeyi birisinden devralacaksanız ve bu büfe gerçekten işlek bir lokasyonda bulunuyorsa karşı tarafın isteyeceği hava parası denen devir ücreti bir hayli yüksek olacaktır. Örneğin İstanbul’un en büyük semtinde ve en işlek caddesinde yer alan bir büfenin devir ücreti milyonlarca lirayı bulabilir. Bazen de bu devirler uygun fiyatlarla yapılır ve aylık bir kira ile sürekli hale getirilebilir.
Örneğin 100 bin liraya hazır bir düzeni devren kiralayabilir ancak aylık 4-5 bin lira kira ödemek durumunda kalabilirsiniz. Eğer şanlıysanız ve büfeyi kuran kişi siz olacaksanız ve herhangi bir belediyenin büfesini kiralayacaksanız uygun kiralarla kendi işinizin patronu olabilirsiniz ancak böyle durumlarda da büfeyi ihale ile devretme durumları olabilir. Her halükarda minimum 100 bin liralık bir sermayeye ihtiyaç duyacağınıza emin olabilirsiniz.
Eğer büfe açma fikri size göre değilse “100.000 LİRAYA HANGİ İŞLER YAPILIR?” isimli yazımıza bakmanızda yarar var.
BÜFE AÇMAK İSTİYORUM DİYENLERE ALTIN TAVSİYELER
Eğer büfe açma işini aklınıza koyduysanız burada yer alan tavsiyelere kulak vermenizde yarar görüyorum. Cebinde gerekli sermayesi olan herkes bir büfe kurabilir ancak bu büfeyi karlı bir ekmek kapısına dönüştürmek ve ülkesel/küresel sıkıntıların yaşandığı dönemlerde kepenk indirmemek herkesin başarabileceği bir durum değildir.
1- Minimum Borçluluk Düzeyi: İlk olarak işinizi mümkün olduğu kadar az borç ile kurmaya özen gösterin. Çünkü insanların yaptıkları en büyük hata kağıt üzerinde yapılan hesaplarla dükkanın döneceğini düşünmek oluyor. Ancak evdeki hesap hiç bir zaman çarşıya uymuyor. Kredi, kredi kartı borçları gibi büyük kalemlerde masraflar hanesine eklenince girişimciler, esnaflar veya iş yeri sahipleri batanlar kervanına katılmış oluyor. Unutmayın ki sizin işinize son vermenize neden olacak tek şey borçtur.
2- Yedek Akçe: Hayatınızda olduğu gibi yolculuk her zaman kolay olmayacak. Yolunuzda bazı engebeler, yokuşlar ve çukurlar olması muhtemel. Bu nedenle böyle kötü günler için mutlaka yedek akçe oluşturun. Eğer işe başlarken buna durumunuz imkan vermez ise süreç içerisinde bu hususta mutlaka köşede para bulundurun.
3- Yer Seçimi: Büfe açarken veya devralırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus büfenin bulunduğu lokasyondur. Eğer insan nüfusunun fazla olduğu bir semtte ve işlek bir caddede işinizi kurmazsanız ilerde satışlarda mutlaka sorun yaşayacağınızı bilmelisiniz.
4- Ürün Tercihleri: İşinizin ilk günlerinde mutlaka acemilik çekersiniz ve işi öğrenmeniz illaki biraz zaman alacaktır. Lakin ilk tecrübenizi yaşamadan söylüyorum, not alın. Müşterinin istedikleri ürünleri bir liste olarak hazırlayın. En çok tercih edilen ürünleri raflarınızdan eksik tutmamaya gayret gösterin.
Diğer tavsiyeler ise her esnafın bildiği ancak hayatına yansıtamadığı diğer önemli konulardan oluştumaktadır.
- Dürüstlük
- Müşteriye saygı
- Güleryüz
- Mümkün mertebede peşin alışveriş