Yatırım yapmak isteyen girişimciler için daha önce bir çok yatırım aracından bahsetmiştik. Bugün ise sizler için sabit getirili fon diye de bilinen B tipi fonlar ile mevduat gelirinden daha fazla kar elde edebileceğinizi anlatacağız. Kısacası risk profilinizi yükseltmeden mevduattan daha iyi getiri sağlayabilirsiniz.
Volatilite, finansal piyasalarda belirli bir ürünün belirli bir zaman içerisinde fiyatında yaşanan değişimdir. Risk değerinin ölçü birimi olarak da düşünebileceğimiz volatilitenin yatırım araçlarına göre kıyasını yapacak olursak;
- Borsa %22 risk değerine sahiptir.
- Dolar/TL kurunun risk değeri (volatilite) %18 civarındadır.
- Sabit Getirili Fonların risk değeri ise %1’dir.
Yukarıda da bahsedildiği üzere kafanızı yastığa rahat bir şekilde koyup yatırımlarından gelir elde etmek isteyen yatırımcıların benimsediği yatırım aracı olan sabit getirili fonlar 3 farklı şekilde sizlere para kazandırabilir.
YATIRIM FONLARI NASIL GELİR GETİRİR?
Yatırım fonları ile gelir sağlamak isteyen girişimciler 3 farklı yolla birikimlerini arttırabilirler. Nasıl mı?
1- İlk olarak fon sahip olduğu yatırım araçlarından kar payı ve/veya faiz geliri elde eder. Bu gelir ise fon yönetimi tarafından fonun toplam portföyüne tekrar yatırılır. Yani aldığınız fondan elde edeceğiniz geliriniz yine fon olarak kazancınıza eklenecektir.
2- İlk yönteme ek olarak fonun sahip olduğu yatırım araçlarının güncel fiyatı değişkenlik gösterebilir. Eğer satın aldığınız mevcut fon fiyatı yükselen yatırım araçlarını satarsa “sermaye kazancı” olarak adlandırılan bir ekstra gelir elde eder. Elde edilen bu kazanç ise birinci yöntemde olduğu gibi yine fon portföyünüze eklenir.
3- Son yöntem olarak mevcut yatırım fonu, fiyatı yükselen yatırım aracını satmayıp elinde tutması durumunda katılım paylarının fiyatı artar. Yüksek fon toplam değeri, yatırımın yüksek ve değerli olduğunu ispatlar.
YATIRIM FONU NASIL ALINIP SATILIR?
Eskiden yatırım fonu alış ve satış işlemleri bugüne oranla oldukça zordu. Yatırımcılar yalnızca kendi hesaplarının olduğu kurumların fonlarını alıp satabiliyorlardı. Ocak 2015 yılı gibi uygulamaya konan bir yenilik sayesinde yatırımcılar satın almak istedikleri fonun sahibi olan kurumda hesapları olma şartı aranmadan istedikleri anda fonları satın alıp satabilmektedirler. Bu dediğimiz işlemler Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) bünyesinde, Sermaye Piyasası Kurulunca uygun görülen fonların alınıp satıldığı platformla yapılabilmektedir.
SABİT GETİRİLİ FONLAR
Sabit getirili fonlar adından da anlaşılacağı üzere risk değeri düşük, getirisi hisse senedine göre risksiz fakat düşük olan bir gelir sağlamanıza yardımcı olur. Mevduat hesabı gibi düşünebileceğiniz bu gelir bankaların vadeli mevduat hesabınızdan vereceği kazançtan daha yüksek bir getiri sağlamanıza olanak tanır. Fonların mevduat karşısında 1 günlük, 1 haftalık veya 1 aylık değer kazancı fazla olmasa bile 3 aylık süreçte büyük bir olasılıkla mevduattan daha fazla gelir elde edeceğinizi bilmenizi isterim. Satın alacağınız fona göre kazancınız değişkenlik göstereceği için risk değeri ise kazancınızın daha da artması anlamına gelebilir.
İlerleyen günlerde sabit getirili fonların daha detaylı bir teknik analizini yapacağız ve hangi fonlara yönelmeniz gerektiği konusunda ayrıntılı bir anlatım gerçekleştireceğiz. Risk değerlerini ve geçtiğimiz seneye göre gelirinizin yüzdelik karşılığını görme imkanını sizlere sunmaya çalışacağız.
Yatırım fonları ile (B tipi) gelir sağlamak istiyorum. Aylık düzenli bir gelir için hangi fonları tavsiye edersiniz?
Kısa Vadeli Borçlanma fonlarını tavsiye edebiliriz. Risk değeri : 1