Yayınevi Kurmak İstiyorum Diyenlere 6 Altın Tavsiye

 Yayınevi Kurmak İstiyorum Diyenlere 6 Altın Tavsiye

Özellikle kitaplarla haşır neşir olan insanların hayallerini ilerleyen dönemlerde yayınevi açma hayali süslemektedir. Öncelikli olarak kendi kitabını basmakla başlayan bu istek karlı bir iş fikri olarak girişimcilerin akıllarında hep yer almıştır.

YAYIN EVİ KURMAK İSTİYORUM

Yayın evi kurmak istiyorum fakat ne yapacağımı bilmiyorum cümlesini bir çok yazardan veya genç girişimciden duyabilirsiniz. Bu iş fikrine sahip insanların en büyük yanılgıları matbaacılık ile yayınevi sahibi olmayı aynı iş kolu olarak görmelerinden geçmektedir. Bir matbaa makinesine ihtiyaç duymadan çok güzide eserleri okuyucu ile buluşturan yüzlerce belki de binlerce yayınevi bulunmaktadır. Tabi kendi matbaanızın olması hanenize bonus olarak yazılacaktır fakat ilk aşamada anlaşacağınız bir matbaa sayesinde düşük maliyet ile üretime geçebilirsiniz. Üstelik bu strateji ile riski de azaltmış olursunuz. Örneğin 1 yılın sonunda işinizin rast gitmemesi durumunda veya umulmadık bir şekilde işi bitirme kararı aldığınızda elinizde yüksek fiyatlara mal olan makineler kalmayacaktır.

YAYINEVİ KURMA MALİYETİ NE KADAR?

Yayınevi kurmak isteyenlerin en büyük kaygısı maliyet hesabıdır. Yayınevi kurma maliyeti ne kadar sorusuna yalnızca siz cevap verebilirsiniz. Nasıl bir yayınevi hayal ediyorsunuz? Örnek vermek gerekirse 20 personelin çalıştığı, kendi matbaa makinelerinin bulunduğu kapsamlı bir yayınevi mi kurmak istiyorsunuz? Bunun yerine daha düşük maliyetli küçük bir ofiste siz ve bir kaç tanıdığınızın beraber çalıştığı bir işyeri mi hayal ediyorsunuz? Bu soruları kendinize sorarak ve bir yayınevinde olması gereken zorunlu demirbaşların listesini çıkardıktan sonra yaklaşık olarak 30-40 bin liradan başlayan maliyetlerle yola koyulabilirsiniz. Eğer başlarda da söylediğim gibi kendi cihazlarınızı alıp büyük bir girişim oluşturmak isterseniz 200 bin lirayı da gözden çıkarmanız gerekebilir.


YAYINEVİ KURMA ŞARTLARI NELERDİR?

Yayınevi açmak için ne yapmam gerekiyor?

Yayınevi açmak aynı zamanda bir şirket kurmak veya bir iş yeri açmakla aynıdır. Bireysel başvuru yoluyla yayın hayatınıza başlayabilirsiniz. İşyerinizi açmak için maliye, belediye gibi kurum ve kuruşlardan gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra yayıncılık sertifikası almanız lazım.

YAYINEVİ KURMAK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKİR?

Yayıncılık Sertifikası nasıl alınır, nereye başvurulur?

İlk olarak Telif Hakları Genel Müd. websitesine girerek yayıncılık sertifikası için kayıt yaptırabilirsiniz. http://www.telifhaklari.gov.tr/ internet sitesinde bulunun başvuru işlemleri bölümünden gerekli başvuruyu yapabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi almak için (0312 573 83 00) numarasını arayabilirsiniz.

Süreli yayınlarda sertifika zorunluluğu yoktur ancak süresiz yayınlarda (kitap yayıncılığı) sertifika zorunluluğu bulunmaktadır.

Daha ayrıntılı bilgi almak ve Türkiye Yayıncılar Birliği sitesini incelemek için TIKLAYINIZ.

Yayınevi açma fikri hoşunuza gitmediyse “KIRTASİYE AÇMAK İSTİYORUM DİYEN GİRİŞİMCİLER” isimli yazımıza bakabilirsiniz.

YAYINEVİ KURMAK KARLI BİR İŞ MİDİR?

İnsanoğlu yaşamı boyunca üreten ve bir şeyleri ortaya koymak isteyen bir canlı olmuştur. Bu nedenle günümüzde insanlar kitap yazarak bu dünyaya bir eser bırakmak, duygu ve düşüncelerini diğer insanlarla paylaşmak istemektedir. Sadece bu topluluğun kitap yazma arzusunda rol almanız bile sizin başarılı bir yayınevi sahibi olmanız için yeterli olacaktır.

Yayınevi kurmak isteyenlerin en büyük endişesini günümüz teknolojisinin kitap yapraklarının yerini alacağı korkusu oluşturmaktadır. 50 bin veya 100 bin TL maliyet ile bir iş yeri kuracaksınız ve bir gün kitaplar raflarda süs olarak kalacak. İnsanlar dergi, gazete ve kitapları büyük oranla internetten okuyacak olması elbette her girişimciyi korkutmaya yeter. Şunu unutmamak gerekir ki yayınevleri de çağın gerekliliklerine ayak uydurmuş durumdadır ve bu aslında yayınevlerinin maliyetlerini de büyük oranda düşürmüştür. Örnek vermek gerekirse bir kitaptan 1 adet basıp 100 binlerce adet yayınlayabilirsiniz. “PDF” seçeneği ile online platformlar aracılığı ile e-kitap hizmeti sunabilir veya büyük sitelerde kitaplarınızı okuyucunun beğenisine sunabilirsiniz.

YAYINEVİ AÇMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER

  • Yeni Yazarları Keşfetmek için sözlükleri, sosyal medyayı aktif kullanın. Muhakkak bir web sitesi kurun ve yazarlardan örnek eser hakkında bilgi alın veya tanıtım amacı ile kitabın bir bölümünü göndermelerini isteyin. Bu bölümü ise siz veya okumasına güvendiğiniz bir kişiye alıcı gözle okuması talimatını verin. Kitabın ilgili bölümünü okuduktan veya okuttuktan sonra bu kitabı satın alıp okumak için para verir miyim sorusunu kendinize veya okuyan kişiye sorun.
  • Yeni kitapları keşfetmek için muhakkak sosyal medya ve internetin diğer platformlarından destek alın. Online reklamlar verin ve yazarların sizi bulmalarına olanak tanıyın.
  • Basılmaya değecek kitapları basıma göndermeye önem verin. Eğer sırf basılsın diye her kitabı matbaaya gönderirseniz şirketinizin/yayınevinizin ismini parlatmakta zorluklar yaşayabilirsiniz.
  • Kitap alırken insanlar en çok kitabın kapağına dikkat ederler. Bu nedenle kitabınız ne kadar akıcı olursa olsun yazarınız henüz ismini duyuramamış birisi ise muhakkak kitap kapağına göre tercih yapacak insanlar vardır. Bu nedenle profesyonel bir ekiple sıra dışı kitap kapağı tasarımı konusunda çalışmanızda yarar var. Kitap kapağı kadar yazarın kitaba vereceği isme de önem vermelisiniz. Kimse kendi kitabına başkasının isim vermesini istemez fakat sizin zamanla kazanacağınız tecrübe yazarları ikna etmekte ve onlara güzel isim tavsiyeleri vermekte yardımcı olacaktır.
  • Kitabın yazılması, basılması kadar dağıtımı da önemlidir. Yazılan kitap ne kadar değerli olursa olsun tedarik konusunda muhakkak yardım almanız gerekir. Online satışlar kadar büyük kitap mağazalarında bir köşe kapmanızda yarar olacaktır. Bunu yapmak için biraz zamana ve gayrete ihtiyaç duyacaksınız.
  • Yazılan kitabın reklamını yapmanız durumunda satışların artacağından emin olabilirsiniz. Eğer gerçekten başarılı bir kitap sizin tezgahınızdan çıkmış ve kısa sürede kendini duyurmuş ise reklama ihtiyaç bile duymazsınız. Web siteniz aracılığı ile numaranızı alan firmalar sizinle irtibata geçer ve yeni baskı çıkması durumunda talepte bulunacaklarını beyan edeceklerdir.

Buna benzer iş fikirlerini görebilmek için “40.000 LİRAYA HANGİ İŞLER YAPILIR” isimli yazımıza göz atmanızda yarar var.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın