Korona virüsü ile ekonomilerin alt üst olduğu günümüzde ülkemizde bazı sıkıntıları yaşıyor. Bunun yansımasını TL’nin değer kaybından, maaşlarımızın yetmeyişinden ve alışverişlerimizden görebiliyoruz. Peki paramızı değerlendirmek için ne gibi yatırımlar yapmalı ve nelere dikkat etmeliyiz?
Takipçilerimizin en çok dert yandığı konuların başında yatırım araçları geliyor. Uygun bir yatırım aracı bulamadıklarından şikayet eden küçük yatırımcılar nereye, ne zaman ve ne kadar yatırım yapması gerektiği konusunda emin olamıyorlar. Sağdan soldan duydukları ile yatırım yaptıkları zaman da genelde geç kalmış oluyorlar ve büyük sıkıntıların içine düşüyorlar.
Örnek vermek gerekirse banka hesabında 100.000 TL bulunan Ahmet amca mayıs ayında mevcut parası ile 2016 model güzel bir X marka araba alabiliyor. Altın yatırımı yapmak isteyen amcamız o gün çeyrek altının ortalama 620 TL olduğunu hesaplar isek 161 adet çeyrek altın alabiliyor. 385 TL ortalama gram altın fiyatı ile yaklaşık 260 gr altın alabiliyor.
Peki bugün?
Bugün Ahmet amca bankada bulunan aynı para ile ne yazık ki 2000-2005 model bir arabayı bile zor alabiliyor. Aynı para ile 130 çeyrek altını zor alıyor ve 217 gram altında kalıyor. Mart ayında gram altına yatırım yapmak karlı bir tercih olacaktı. Yani TL’nin son günlerde yaşadığı değer kaybını görmek için bu hesabı mutfak malzemesine, çaya ve şekere bile yapsanız aynı sonuçla karşılaşırsınız. Emtia veya kripto paralar içinde aynı durum geçerli.
Peki Ahmet amca parasını enflasyona karşı ezdirmemek için ne yapmalıydı?
SİZE UYGUN OLAN DOĞRU YATIRIM ARACINI BULUN
Günümüzde paranızı değerlendireceğiniz bir çok yatırım aracı bulunmaktadır. Altın, Döviz, Kripto paralar, Emtialar bunlardan yalnızca bir kaçı. Riski sevmeyen ve uzun vadeli bir yatırımcı iseniz altın sizin için karlı bir yatırım aracı olabilir. Bunun kararını verecek olan kişi yine sizsiniz.
Eğer riski severim ve paramın bir kısmını kaybetmeyi göze alabilirim diyorsanız Borsa’ya yatırım yapabilirsiniz. Buna ek olarak kripto para borsasına adım atıp bitcoin alabilir ve birikiminizi yatırıma çevirerek arttırabilirsiniz.
Peki size uygun olan yatırım aracını bulurken nelere dikkat etmelisiniz.
- İlk olarak yatırımızın kısa, orta veya uzun vadeli bir yatırım olup olmadığına karar verin ve tercihinizde bunu göz önüne getirin.
- Riske alabileceğiniz miktarı iyi belirleyin.
- İhtiyacınız olan para ile yatırım yapmayın. İhtiyaç fazlası olarak gördüğünüz köşede bulunan miktarları değerlendirin. (Aksi takdirde zararına satışlar yapar kar edeyim derken paranızı kaybedebilirsiniz.
SEPET YAPIN
Sevdiğim ve takip ettiğim bitcoin trader ve yatırım anlamında youtube fenomeni Selcoin Buffet der ki yatırımınızı sepet yapın. Ne demek bu sepet? Örnek vermek gerekirse 30 tane yumurtanız var. Bu yumurtaları bir yere göndereceksiniz. Fakat ne yazık ki bu yumurtaları götürmesi gereken kişiler 3-5 yaş aralığındaki çocuklar. Bu yumurtaları 1 çocuğa verirseniz ne olur? Peki 5 ayrı çocuğa verirseniz ne olur? İlk seçenekte o çocuk olurda ayağı takıldığı ilk yerde 30 yumurtanızdan olursunuz. 5 çocuğa dağıttığınız zaman riski dağıtmış olursunuz. Ne kadar çok çocuk o kadar az risk. Elbette bir kaç çocuk yine düşebilir fakat her çocuğa eşit şekilde yumurta dağıttığınızı düşünürsek her düşen çocuk için 6 adet yumurta kaybetmiş olacaksınız. Buda kaybetme ihtimalinizi minimize etmenize yardımcı olacaktır.
Yukarıda betimlediğimiz durumu yatırım için düşünecek olursak 100.000 TL olan Ahmet amcanın parasını yatırım araçları için dağıtalım. Riski sevmeyen Ahmet amca için uzun vadeli en güzel yatırım şüphesiz altın olacaktır. O zaman parasının 4’de 1’i ile altın alalım. TL’nin değer kaybedeceğini düşünüyor ise Ahmet amca ve parasını enflasyona karşı ezdirmemek için bir miktar da dolar alması gerekecek. 25.000 TL’ye de dolar aldık. Sizler bu sepeti daha da genişletebilirsiniz. Farklı yatırım araçlarını incelemek için “YATIRIM ARAÇLARI” isimli kategorimize göz atabilirsiniz.
25.000 TL (Gram Altın) + 25.000 TL (USD / $ )
Ahmet amcanın kalan 50.000 TL’si ile ne yapacağız?
RİSKİ AZALTMAK VE KAZANCI ARTTIRMA YÖNTEMLERİ
Millet olarak yatırımı doğru yerde ve doğru zamanda yapmamak hatalarımızda ilk sırada geliyor. Nedir bu hata? Örneğin komşudan duyduğumuz, TV’den, gazetelerden öğrendiğimiz dolar uçuyor haberine kanıp hemen gidip dolar, altın veya bitcoin almaya kalkıyoruz. Bu gibi hataları yapıp çok para kaybeden insanlar tanıyorum. Yatırım yapmak doğru bir hareket olabilir fakat yanlış zamanda yapılan bir yatırım sizi büyük zararlara sokabilir. Mesala şu an bitcoin rallisi var ve bitcoin baya fiyatlandı. Destek ve dirençlerini takip etmeden, gündemi okumadan komşunun gazı ile 17.000 $ civarında bitcoin alan bir vatandaş yarın büyük zarara uğrayabilir. Dolar uçtu dendiği anda dolar alanlar Maliye bakanının ve Merkez Bankası başkanının istifası ile zararda bekliyorlar ne yazık ki. Halbuki dolar ve altın alanlar kazanıyordu. Ne oldu peki? Yanlış zamanda yanlış ata oynayıp kaybetti onlar. Bu nedenle Ahmet amca 50 bin lirasını nakitte tutuyor. Ne için peki? Kademeli alım yaparak zararını kapatma fırsatı için. Belki daha iyi bir fırsat yakalarım umudu ile. Ucuza bir araba bulurum umuduyla.
Bitcoin Almak İsteyenler için “Kripto Para Yatırımı Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler”
Kademeli alım nedir?
Somut bir örnekle betimlemeye çalışalım sizler bunu yatırım yaptığınız araçlara göre uyarlayın. Ahmet amca bugün pazara gitti kilosu 10 TL’den lezzetli bir kilo elma aldı. Mutlu bir şekilde evine dönen Ahmet amca diğer gün aynı yerden geçtiği zaman elmanın kilosunun 5 liraya düştüğünü gördü ve üzüldü. 2 kilo daha elma alan Ahmet amca evin yolunu tuttu. Verdiğimiz örnekte ilk gün Ahmet amca ikinci güne oranla %50 oranında zarar etmiş. 2 kilo elma alabilecek para ile 1 kilo elma almıştır. Fakat ikinci gün yaptığı alışveriş sayesinde zararını nispeten azaltmıştır.
Matematiksel olarak:
Birinci gün elmanın maliyeti KG başına 10 TL iken
İkinci gün elmanın maliyeti KG başına 6.66 TL olmuştur.
Eğer elmanın fiyatı 3. günde düşse ve ahmet amca bir kaç kilo daha alsa elmanın KG başına maliyeti daha da az olacaktır. Bunu satış yaparken de aynı bu şekilde düşünebilirsiniz.
Ahmet amca 50 bin lirayı nakit olarak bekleterek dolar veya altın da olası kaybını düşürmeyi amaçlamakta ve kademeli alım yapmayı planlamaktadır.
Uzun lafın kısası
1- Risk alabilme analizinizi yapın
2- Bu analize göre size uygun olan yatırım aracını seçin
3- Bu yatırım aracına kısa-orta veya uzun vadeli olacak şekilde bir karar verin.
4- Sepet yapın (Riski azaltın)
5- Kademeli alım Yapın (Maliyeti Düşürmeyi amaçlayın)