Temettü Yatırımıyla Yeni Başlangıçlara

 Temettü Yatırımıyla Yeni Başlangıçlara

Herkes yatırım yapmak ve geleceğe güvenle bakmak ister ve bunu yapmanın alternatif yollarını arar. Bugün sizler için yaptığım uzun araştırmalar neticesinde kendim için bulduğum en uygun yatırım stratejisinden bahsedeceğim. Temettü yatırımı 2021 yılı için benim yatırım stratejimi oluşturacak. Finansal özgürlük ve temettü yatırımı nedir? Peki ya sizin stratejiniz nedir? 

BEN KİMİM?

Öncelikle kısaca kendimden bahsetmek istiyorum. 28 yaşında kamuda görev yapan, sizler gibi hayalleri olan orta sınıf diyebileceğiniz sıradan bir vatandaşım. Ortalama bir maaş ile ortalama bir hayat yaşıyorum. Evliyim.

Twitter’da beni takip edebilmek için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.

NEYİ HEDEFLİYORUM?

Bu yazıyı okuyan çoğu işçi, emekli, kamu görevlisi veya esnaf gibi kredi ödüyorum, kredi kartı borçları ile cebelleşiyorum ve faturalar vs derken ay sonunu zor getiriyorum. Peki bu sıkıntılardan kurtulmak için neyi amaçlıyorum? Hedeflerim neler?

  1. Bilanço oluşturmak (Aşağıda bilanço nasıl oluşturacağı konusuna değineceğim.)
  2. Kısa ve orta vadede bilanço dahilinde bütün borçlardan kurtulmak
  3. Tasarruf-birikim-yatırım
  4. Değer ve temettü yatırımı
  5. Finansal okuryazarlık konusunda kendimi geliştirmek
  6. Finansal özgürlüğümü kazanmak (İlerleyen bölümlerde açıklamasını yapacağım.)

İlginizi çekebilir; “BORSADA UZUN VADELİ YATIRIMIN ANAHTARI”

Bilanço nedir?

Bilanço gelir ve giderlerinizin bir çizelge halinde aylık, dönemlik veya yıllık olan tutulan bir gelir-gider tablosudur. Tasarruf, birikim ve yatırım üçlüsü ile oluşturacağınız gelecek için en önemli nokta bilanço oluşturmaktan geçer. Geliriniz ne kadar? Borçlarınız ne kadar? Aylık masrafınızı veya her ay köşeye attığınız parayı bilmeden 6. madde de bahsi geçen finansal özgürlüğe ulaşamazsınız.

Bütün Borçlardan Kurtulmak

Borca dayalı olan stresli hayatımdan kurtulmanın çözümü olarak değer yatırımcılığını keşfettim. Bu sürecin oluşmasında bir çok kişinin, blog sitesinin, videoların ve kitapların yardımı oldu. Öncelikle araştırmacı-girişimci bir ruha sahip olmak bu süreci başarı ile sürdürebilmeniz için yeterli olacaktır. 120-140 IQ’ya (en zeki insanlarda bu kadar) sahip olmaya gerek yok.

Tasarruf-Birikim ve Yatırım

Temettü emekliliği diye de bilinen bu süreci uzun soluklu ve keyifli buluyorum. Çünkü kendim için, eşim ve ailem için hayallerim var ve bu hayallerin gerçekleşmesi için bu maratonda disiplinli bir program ile yola çıkmam hem de hemen çıkmam gerektiğini biliyorum. Bu yolculuğun temelinde tasarruf, sürecinde birikim sonucunda ise yatırım bulunuyor. Bu bahsettiğim üçlüyü hayata geçirebilmek için öyle yüzbinlerce liranızın olmasına da gerek yok. Her ay cüzi miktarda bir tasarruf yapmak yeter. Bu tasarruf bazen kişisel bir kaç şeyden (olmasa da olur diyebileceğiniz tarzda) vazgeçmekle başlıyor. Daha sonra bu tasarrufu biriktirmekle devam eden yolculuğu akıllı ve mantıklı yatırımlarla değerlendirmekten geçiyor.

Değer ve Temettü Yatırımı

Değer ve temettü yatırımı uzun soluklu bir yazı dizisi ile anlatılabilecek bir konudur fakat kısaca bahsetmem gerekirse yatırım stratejimin temelini bu olguya göre şekillendireceğimi belirtebilirim. Sağlam bir bilanço oluşturup bütün borçlardan kurtulmanın akabinde yapacağım tasarruf ve birikimlerin değerlendirilme sürecini temettü yatırımı ile taçlandırılmasını amaçlıyorum.

Finansal Okuryazarlık Serüveni

Finansal okuryazar olmak için üniversitenin ekonomi veya finans bölümlerini okumaya gerek yok diye düşünüyorum. Okusaydık belki daha iyi olurdu fakat şartlar buna imkan tanımadı. Ben her insanın her ailenin bir devlet veya bir şirket olduğu görüşünü benimsiyorum. Bu nedenle her şirket kendi bilançosunu oluşturmak, giderlerini azaltmak ve gelirlerini arttırarak yatırım yapmak zorundadır. Tıpkı bizim de ailemiz için yapmamız gerektiği gibi. Bunun ilk yolu da finansal okuryazar olmaktan geçiyor diyebiliriz. Eğer sizin yaşadığınız maddi kaygıları, maddi sıkıntıları ve sorunları çocuklarınızın ve ailenizin yaşamasını istemiyorsanız bu bir seçenek değil zorunluluktur. Finansal okuryazarlık derken ABD’de finans alanında yüksek lisans yapmanızdan bahsetmiyoruz elbette ki. Benim finansal okur yazarlığımın oluşmasına yalnızca 3 kitap yardımcı oldu diyebilirim. (1- Zengin Baba, Fakir Baba, 2- Babil’in En Zengin Adamı, 3- Akıllı Yatırımcı | Benjamin Graham) Bu üç kitap beni elbette ki finans profesörü yapmadı, fakat ilk olarak bir farkındalık oluşturdu ki bence en önemlisi de bu zaten. İlerleyen günlerde bu konuyla ilgi daha detaylı içeriklerde oluşturma gayreti içerisinde olacağım.

Finansal Özgürlük Nedir?

“Finansal özgürlük nedir?” sorusu son günlerin en popüler sorusu diyebilirim. Finansal özgürlüğün en basit tanımı ekonomik olarak bir yerde çalışma mecburiyetinizin bulunmamasıdır. Örnek vermek gerekirse aylık ortalama masrafınızın 6.000 TL olduğunu düşünürsek birikim ve yatırımlarınız sayesinde aylık gelirinizin çalışmadan bile bu masrafları karşılamaya yetmesi anlamına gelir. Aylık 6.000 TL gideriniz varken 2.000 TL kira geliriniz ve aylık 4.000 TL temettü geliriniz olursa; bu sizin çalışmadan dahi hayatınızı idame ettirebileceğiniz anlamına gelir ve artık siz finansal özgürlüğünüzü kazanmış bir birey olursunuz. Patronunuzdan fırça yemenize, mobbing uygulamasına maruz kalmanıza, her sabah 8’de işe gidip akşam dönmenize ay başını veya ayın 15’ini beklemenize ihtiyacınız yoktur. Bunun için ne kadar paraya ihtiyacınız olacak diye sorarsanız bu hesaplama kişiden kişiye, ailedeki kişi sayısına, yaşadığınız şehre ve aylık masrafınıza göre değişiklik gösterecektir.

Temettü Yatırımı nedir?

2021 yılına başlarken uzun vadeli yatırım stratejimin temeline temettü yatırımını koydum diyebilirim. Elbette farklı yatırım araçlarını da kullanacağım fakat temel olarak temettü veren güçlü ve yatırım yapmaya değecek hisseleri seçip ağırlıkla bu hisse senetlerini alacağım. İlerleyen günlerde temettü yatırımıyla ilgili ayrıntılı bilgilere yer vereceğim fakat bunun öncesinde “Temettü yatırımı nedir?” sorusunun cevabını verelim.

Temettü bir şirketin kar payıdır. Örneğin X şirketinden 100 adet hisse senedi almanız durumunda X şirketi hisse başına o sene yaptığı karla orantılı olacak şekilde temettü (kar payı) dağıtımı yapar. Fakat bu X şirketinin düzenli bir şekilde temettü dağıtımı yaptığından veya temettü verimliliğinden emin olmanız lazım. Bunun gibi bir kaç kritere dikkat ederek 10 TL ile bile büyük bir şirkete ortak olma şansınız vardır.

Borsada Uzun Vadede Yatırım Yapmak

Temettü yatırımının temelinde borsada uzun vadede yatırım yapmak vardır. Kısa veya orta vadeli al sat stratejisi yerine kendinize bir portföy (güvendiğiniz bir kaç hisse senetlerinden oluşan bir sepet) yapın ve uzun vadede her ay düzenli olarak bütçeniz dahilinde alımlara devam etmeniz gerekir. Yıl içerisinde aldığınız hisse senetlerinden elde edeceğiniz temettü gelirleri ile tekrar aynı hisseleri satın alarak uzun vadede gerçekleşecek temettü emekliliğine başlamış olursunuz.

Borsada Temettü Yatırımı Yapmak

Borsayı çoğu insan kumar olarak görür. Haklı oldukları noktalar var. Gerçekten milyon dolarlarınızı kısa bir süre içerisinde borsa da hiç etme ihtimaliniz oldukça yüksektir. Fakat benim uyguladığım yatırım stratejisinin temelinde ortalama bir maliyet çıkarma olduğu için hisse yüksek veya düşük olsa bile aldığım hisse senetlerinin hep belirli bir ortalama maliyette olmasını amaçlıyorum. Bu konuyla ilgili ilerleyen günlerde tekrar detaylı bir içerik oluşturacağımdan emin olabilirsiniz. Şimdilik 2021 yılında başlayacağım temettü yatırımcılığı yolculuğumu bu şekilde izah edebilirim. Konuyu biraz uzun tuttuğumun farkındayım ama umarım sıkılmadan buraya kadar gelebilmişsinizdir. Eğer bu içeriği sıkılmadan okuyabildiyseniz beni bu uzun serüvende takip edebilmek için “BURADAN” oluşturduğum ve oluşturacağım tüm içeriklere ulaşabilirsiniz. Sizlere daha kolay ulaşabilmem için aşağıdaki görselden twitter hesabıma ulaşabilirsiniz.

İkinci yazımı okumak için: “BORSADA UZUN VADELİ YATIRIMIN ANAHTARI” isimli başlığa tıklayınız.

Twitter’da beni takip edebilmek için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.

UNUTMADAN

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yapılan Yorumlar
  • Temettü Yatırımcısı dedi ki:

    Gerçekten faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık hocam. Temettü yatırımı nedir diye soran arkadaşlara en güzel açıklamayı yapmışsınız. Bileşik getirinin gücüne inananlar muhakkak hedeflerine ulaşacak.

Bir Yorum Yapın