Temettü emekliliği konusunda hala bir çok kişi bilgi sahibi değil veya mantığını kavrayamamış gibi görünüyor. Peki temettü emekliliği nedir? Nasıl temettü emeklisi olunur? Hangi yol, yöntem ve stratejileri izlemeniz gerekiyor?
TEMETTÜ EMEKLİLİĞİ NEDİR?
Borsa ile ilgilenen bir çok kişi temettü emekliliğini zaten biliyor fakat bazı yatırımcılar tam manası ile temettü emeklililiği konusuna sıcak bakmıyor. Borsaya yeni giren yeni yatırımcılar ise sistemini tam olarak anlayabilmiş değiller. Temettü emekliliği nedir sorusuna cevap vermeden önceden temettünün tanımını yapsak daha iyi olur diye düşünüyorum.
Temettü: Temettü, şirketin dönem içinde elde ettikleri kârdan mevcut ortakların pay alma hakkıdır. Borsada işlem gören şirketlerde kâr payı nakit ve/veya hisse senedi şeklinde dağıtılabilir.
(Kaynak: Wikipedia )
HANGİ HİSSELER TEMETTÜ VERİYOR?
Tanımından da anlaşılacağı üzere hisse senedini aldığınız bir şirketin paylarını dağıtması durumunda her hisse senedi için dağıtmayı taahhüt ettiği nakitlere veya hisselere bizler temettü diyoruz. Peki bütün şirketler temettü verir mi? Keşke verseler fakat hisseler burada ikiye ayrılıyorlar. Yatırımcıların düşünceleri de aslında burada ikiye ayrılıyor. Bazı hisseler temettü vermiyorlar ve kar paylarını kendi içlerinde tutarak yatırım amacı ile kullanıyorlar. Bazı yatırımcılar da bu fikri doğru buluyor ve bu nedenle temettü dağıtan şirketleri almak yerine şirketin değerini arttıran şirketleri seçiyorlar. Bu konuda bir çok bilimsel makale bile mevcut. Ünlü ekonomistler bile bu konuda bir fikir birliğine varamamış, bazıları temettü veren hisselerin daha mantıklı yatırım olduğunu iddia ederken bir grup ise bunun tam aksini savunmuş.
Twitter’da beni takip edebilmek için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.
TEMETTÜ NASIL DAĞITILIR?
Örneğin TUPRS 2 milyar TL’lik karının %40’ını dağıtma kararı alabilir. 800 milyon eden bu miktarı da 250 milyon hisseye bölmeniz durumunda TÜPRAŞ her hissesi için 3,20 TL kar payı (temettü) verir. Hisse senedi kar payını hamiline öder. Yani dağıtıldığı gün hisse kimin elindeyse kar payını o kişi alır. Örneğin 6 ay boyunca aynı hisseyi tutmanıza gerek yok. Aselsan 20 şubatta temettü ödeyeceğini ilan ederse 19 şubatta Aselsan hissesine sahip olmanız yeter. Eğer ben 19 Şubatta Aselsan alır, 20 şubatta temettüyü alırım ondan sonra da hisseyi satarım oturduğum yerden para kazanırım derseniz, bende size üzgünüm bu strateji çalışmaz derim. Hisse 110 liraysa ve örnek olarak 10 lira temettü verecek ise bunu yalnızca siz bilmiyorsunuz. Bunu piyasada bulunan herkes biliyor ve temettü öncesi hissenin fiyatı yükselişe geçiyor ve hissenin fiyatı zaten 120 lirayı geçiyor. Temettü dağıtıldıktan sonra da hisse tekrar eski fiyatına döndüğü için bu işi yapmanın bir getirisi olmayacak ne yazık ki. Bu nedenle 19 şubatta bu hisseyi temettü için almak yerine daha önceden uygun fiyatla almak dışında bir yöntem kalmıyor.
TEMETTÜ NASIL YATAR?
Gelelim “temettü nasıl yatar?” sorusunun cevabını bulmaya. Şirket dağıtacağı temettüyü KAP’a bildirir ve akabinde şirketin genel kurulunda temettü olarak yatırılacak miktar Takasbank’a teslim ediliyor. Takasbank kimin ne kadar hisseye sahip olduğunu bildiği için temettü dağıtılacak miktarı %15 gelir vergisi (stopaj) keserek hisse sahiplerine eşit oranda dağıtıyor. Bu dağıtılan tutar sizin yatırım hesabınıza nakit olarak 2 veya 3 iş günü içerisinde yatıyor.
TEMETTÜ EMEKLİLİĞİNDEN BEKLENTİM NEDİR?
Bileşik getirinin gücünü anlayınca temettü emekliliğinin önemini daha iyi anlamış oluyoruz. Bu nedenle öncelikli olarak bileşik getiriden bahsetmek istiyorum. Bileşik getiri ana paranızı değerlendirmeniz durumunda kazanacağınız her bir Türk Lirasının tekrar yatırımda kullanılarak çalışması anlamına geliyor. (Bu konuyu ilk Babil’in En Zengin Adamı isimli kitabı okuduğum zaman keşfetmiştim.)
En basit örneği ile İş Yatırım’ın hissesine 5 yıl önce 10 bin lira yatırsanız ve her sene gelen temettüleri harcamadan tekrar aynı hisseden satın alsanız ve bunun dışında hiç hisse eklemesi yapmasanız 10 bin lira olan paranız 5 yıl içerisinde 65 bin lirayı bulacaktır. Bu hesap 2020 yılının verilerine göre hesaplanmıştır ve 2021 yılı dahil değildir.
Peki aynı hisseye aynı şekilde 5 yıl önce 10 bin lira yatırsak ve ondan sonra hiç yatırım yapmasak ve temettülerle de geri hisse almak yerine bu parayı harcasak veya başka şekillerde kullansak ne olurdu? O zaman da 10 bin liralık yatırımımız 5 yılın sonunda yaklaşık olarak 29 bin lira olurdu. Gördüğünüz gibi neredeyse iki katlık bir fark mevcut. Youtube’da ve internet ortamında bunun gibi 5 yıllık 10 yıllık bir çok hissenin hesaplaması mevcut, eğer isterseniz inceleyebilirsiniz.
Temettü yatırım stratejisinin ve temettü emekliliğinin mantığında da kar payı olarak alınan temettünün tekrar aynı hisse senedine yatırılması mantığı bileşik getiri oluşturuyor. Bunu belli bir yıl boyunca ekstra olarak aylık yatırımlar da ekleyerek daha da genişletebilirsiniz. Eğer hala bir yatırım stratejisi belirlemediyseniz “YATIRIM STRATEJİNİZİ BELİRLEMEDEN YOLA ÇIKMAYIN” isimli yazımı inceleyebilirsiniz.
Twitter’da beni takip edebilmek için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.
TEMETTÜ HİSSESİ SEÇEREK NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Benjamin Graham 20 yıllık bir temettü geçmişi olması gerekli ve bunu her sene tekrar etmesi gerekir diyor fakat Türkiye şartlarında bunu bulmak biraz zor olabiliyor. Bu nedenle son 5 yıl veya 10 yıl temettü vermiş hisseler sizlere yardımcı olacaktır.
Ayrıca temettü verimliliği yüksek olan hisseleri seçmeniz karınızı doğrudan arttıracaktır.
Temettü verimi nasıl hesaplanır?
Hisse başına ödenen temettü / Hisse senedi fiyatı veya Toplam ödenen temettü / Şirketin Piyasa Değeri
Örneğin X şirketinin 1 TL temettü dağıttığını farz edelim. Hissenin fiyatı 20 TL ise 1/20 = %5 temettü verimliliği olarak karşımıza çıkar.
Yatırımcı olmanın ilk kuralı kimsenin lafı ile yatırım yapılmayacağıdır. Bu nedenle temettü emekliliği yolculuğunuzda da kendi araştırmalarınızı kullanmanızda ve kendi hisselerinizi analiz edip seçmenizde yarar vardır. X hissesi sizi zengin edecek dedi diye zengin olmayacağınızı unutmamanız gerekir.
Temettü verimliliği hesaplamak için bu siteden yardım alabilirsiniz.
UNUTMADAN
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.