Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama günümüzde yatırımlar kırsal yönde ilerliyor. Önceden köyden şehirlere göçler olurdu, şimdi hala devam ediyor fakat sektör olarak köydeki üretim şehirdeki üretimle yer değiştirmiş durumda. Bugün ki makalemizde bu konuda ve tavuk çiftliği kurmak yapabileceğiniz iş fikirleri arasında yerini alabilir.
Tarım ve hayvancılık üzerine kurulan işlerin büyük bir kısmı şu an devletten teşvik alıyor çünkü insanımız ne yazık ki üretimden vazgeçip tüketici oldu. Çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanlar bile şehirlere göç edip asgari ücretle çalışır oldu. Bu sebeple doğal, organik üretimin yerini fabrikasyon üretimler aldı.
10 yıl öncesine kadar tavuk ve yumurta üretimi popülerliği eline almıştı. Bunun yanında kaz üretim tesisleri v.b tarzda farklı hayvanlar için de çiftlikler kurulmaktaydı. Fakat besicilik sebebiyle günümüzde sağlıklı ürünler elde edemediğimizi öğrendik ve “gezen tavuk yumurtası” diye bir kavram türedi. Büyük market zincirlerinde bile normal yumurtalardan daha pahalı şekilde satışa sunuluyor. Mahalle bakkalları ise tedarikçi bulursa bu işi yapabiliyor.
TAVUK ÇİFTLİĞİ KURMAK İSTİYORUM!
En baştan söylemek gerekirse 1000 tane tavuk alırım bunlar günde ortalama X kadar yumurta yapsa şu kadara satsam gibi bir fikre sahipseniz üzgünüm. Bu iş düşünüldüğü kadar kolay bir iş değildir ve bütün yazılarımızda belirttiğimiz gibi risk faktörü her işte olduğu gibi burada da karşımıza çıkabilir. Bu sebeple bir hastalık veya virüs bütün sermayenizi bitirmeye yetebilir. Çözüm öneriniz nedir diye soracak olursanız sigorta yaptırmanız yararınıza olacaktır. Sigorta yaptırabilmek için ise risk analizi yaptırmanız gerekir. Risk analizi için risk değerlendirme raporunda neler kontrol edilecektir?
Dikkat edilmesi gereken hususlar:
– Kuluçka makineleri ve diğer makinelerin durumu
– Tavukları besleme ve sulama sistemleri
– Tavuk atıklarının durumu ve geri dönüşüm
– Tavuk hastalıklarıyla mücadele
– Civcivlerin yumurtadan çıkması ve büyümesi sürecindeki tedbirler
Yukarıda sayılan risk analizlerinin yanı sıra, kümes kurulumunu 3 şekilde gerçekleştirilebilir.
- Beton Kümes Kurulumu: Maliyeti diğer iki seçeneğe göre fazla olacaktır fakat güvenlik ve temizlik açısından tercih edilebilir. Betonun üzerine talaş sermek faydanıza olacaktır.
- Prefabrik Kümes Kurulumu: Salma tavukçuluk (gezen tavuk yumurtası) için tercih edilir. Hazır sistemler mevcut ve maliyet olarak biraz daha uygun.
- İzolasyonlu Çadır Kümes: Beton ve prefabrik kurulumlara oranla daya uygun fiyatlarla gerçekleştirilebilir fakat güvenlik açısından farklı tedbirlere ihtiyaç duyulabilir. (Hayvan Saldırıları, Doğal afetler ve iklimsel sebepler)
İlginizi çekebilir: “TARIM VE HAYVANCILIK ÜZERİNE İŞ FİKİRLERİ”
Organik yumurta ve tavuk üretimi yapmak istiyorsanız, önceliğiniz sertifika almak olmalıdır. Tavuk çiftliğinizi kurmayı talep edeceğiniz firmalar olduğu gibi sertifika almanızı kolaylaştıracak firmalarda mevcut. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) yapılan başvuruları inceleyecek ve sizin sertifika işleminizi üretim tesisinin uygunluğuna göre belirleyecektir.
Tavuk çiftliği Kurmak için gerekli belgeler
1.Tavuk Çiftliği Açmak için Başvuru Beyan Formu
2.Kurulacak çiftliğin sorumlusunun bilgileri ve Sözleşme
3.İşletme Belgesi “50 kişiden fazla personel varsa”
4.Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığına uygun İş yeri hekimlik belgesi
5.İtfaiye tarafından düzenlenecek rapor (Daire başkanlığından bu raporu almadan ruhsat alamazsınız.)
6. Arazi sahibi iseniz tapu bilgileri, geçici bir süreliğine kiralama durumunda ise kira sözleşmesi örneği
7. İmar Durum Belgesi
8. Belediyeden alınacak imar planı (Yapılacak yapılar ve düzenlemeler için)
9.Yapı Kullanma İzin Belgesi (İlgili Belediyeden aslı gibidir onaylı örneği)
10. Mimari projeniz
11. Tavuk Çiftliği kapasite Analiz Raporu
12. Şebeke olan mevkiler için Su ve Kanalizasyon İdaresinden alınacak su faturası veya şebeke suyu kullanıldığını belgeleyen bir belge; eğer kuyu kurulacaksa suyun analizinin yaptırılması ve raporun kullanıma uygun olduğunu belgelemeniz gerekir.
13. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı müdürlükler veya ilgili kurumdan alınması gereken çevre izin ve lisans belgesi. Bunun yanı sıra İl Tarım Müdürlüğünden de izin belgesi almanız gerekecektir.
14.ÇED Yönetmeliği kapsamında bulunuyorsa nihai ÇED Kararı (ÇED Raporu veya Proje Tanıtım Dosyası ilave edilecek)
15. İskan harcı veya ruhsat harcı ile beraber belediyeye/maliyeye ödenmesi gereken ücretler.
Tavuk Çiftliği Kurulumunda İhtiyacınız olacak ekipmanlar
- Sulama ve besleme için kullanılacak ekipmanlar.
- Tavuk İşleme Sisteminin oluşturulması için gereken makineler
- Atıkların geri dönüşümü (gübre için kullanılabilir) veya tasfiyesi için gereken sistemin kurulması
- Virüs ve hastalıklara karşı verilecek mücadelede kullanılacak malzemeler (aşılama/ilaçlama v.s)
- Kuluçka makinesi ve ekipmanları
Tavuk Çiftliği Kurulum Basamakları
1- Çiftlik kurulumu öncesi hedef belirleyin: Kendinize uzun ve kısa vadeli hedefler belirleyin. Unutmayın ki bu işte farklı boyutlarda iş fırsatları mevcuttur. Örneğin tavuk üretimi, civciv üretimi, yumurta üretimi, renkli yumurta üretimi, gübre üretimi, gezen tavuk yumurtası (organik yumurta) gibi bir çok iş alanı mevcut. Hatta kesim tesisi kurma durumunda tavukların ayaklarının bile para edeceğini bilmenizi isterim fakat bu maliyetinizi kat ve kat arttıracaktır.
2- Çiftlik kurulumunda Arsa-Kapasite Analizi yapın: Tesisin kurulacağı alanda kaç adet tavuk yetiştirilebilir? Tavukların beslenme durumu, follukların kurulumu, folluk ölçüleri, tavuk tüneklerinin ve ölçülerinin belirlenmesi gibi bir çok analizi önceden yapmanız gerekmektedir. Çiftlik kurulumu yapan firmalar bu konuda da yardımcı olurlar. Bunun yanı sıra çiftlik içerisinde kullanılacak malzemelerin seçimi de önemli bir husustur. Saç, branda veya ahşap?
3- Verimi Arttırma Yöntemleri ve Tavukların Seçimi: Bu konu çok önemlidir çünkü tavukları civciv iken alacaksanız hastalıktan ölme riskleri mevcut. Örneğin 500 civciv aldınız ve yetiştiriyorsunuz ve kısa bir sürede büyük bir kısmını hastalıktan kaybedebilirsiniz. Bu sebeple tanınan, bilinen ve güvenilir tedarikçilerle çalışmak her zaman iyidir. Bu konuda internette iyi bir araştırma yapabilirsiniz. Tavuklar nasıl daha çok yumurtlar? Bu konuda araştırma yapmalı, diğer üreticilerle bir araya gelmeli, farklı platformları (forum,internet v.b) kullanmalısınız. Hangi cins tavukları seçmelisiniz? Lohman Brown, Pleymut?
4- Çiftliği kurmadan önce pratik yapın: Bir işi yapabilmek ve başarılı olmak için o işi bilmek gerekir. Kimse bilmediği bir işi yapamaz. Bu sebeple önceden pratik yapmanız ilerde büyük başarısızlıklar yaşamadan tecrübe kazanmanıza ve önlem/tedbir almanızı sağlar. 20 tane tavuk veya civciv alın ve besleyin. Yumurtlama, besleme, güvenlik, kuluçka dönemlerini inceleyin ve kendinizi bu konuda geliştirin. İlerde 100 bin lirayı çöpe atmaktan iyidir.
Tavuk çiftliği açmak istiyorum fakat çok büyük bir sermayem yok ne yazık ki. Ikincisi ise cesaret konusunda eksikliklerim var. kendime ait arsam var, kurulum maliyetini nasıl hesaplayabilirim? Kapasite hesabını nasıl yapıyorsunuz? Ne yapmalıyım çiftlik kurma fikrine nereden başlamalıyım? Bu arada tavuktan yumurtadan hiç anlamam.
İlk olarak 20 tane tavuk satın alın ve süreç içerisinde kendinizi geliştirin. Çevrenizde tavuk besleyen hayvancılıkla uğraşan kişiler varsa onların desteğini alın. İnternet üzerinde binlerce kaynak makale veya video mevcut. Sorun yaşadığınız zaman internet üzerinden sorunlarınıza cevaplar arayın. 20 tavuk sizin için staj eğitimi olacaktır. Tavuk çiftliği kurulum maliyeti hesaplama bir çok ayrıntı hesabı içerisinde barındırır. Profesyonel yardımlar ücretsiz olarak verilir. Bir şirketi arayın arsa bilgilerinizi paylaşın ve kapasite ile ilgili ayrıntılı bilgi isteyin. Cesaret konusunda bizim yapabileceğimiz bir şey yok ne yazık ki. Bu konuda sizin karar verip harekete geçmeniz gerekmektedir.
Tavuk çiftliği kurmak gibi bir düşüncem var. En az 5000 civciv ile bu işe başlamayı düşünüyorum. Ne kadar sermaye gerekli? Profesyonel destek almak için hangi firmaları tavsiye edersiniz? İlginiz için teşekkürler.