Tarım ve hayvancılık üzerine başarılı olan girişimcilik örnekleri sayesinde ufkunuzun açılacağını ve kafanızdaki projelerin gerçekleştirilebilir olduğu gerçeğini gözlerinizin önüne sereceğiz. Sergilenecek girişimcilik örnekleri belki de sizlerin tarım ve hayvancılığa dair yeni iş fikirlerini keşfetmenize de yardımcı olacaktır.
TARIM HAYVANCILIK İŞ FİKİRLERİ
İnsanoğlu uzun yıllardan beri geçimini tarım ve hayvancılık sektörleri üzerinden karşılıyor. Hayvanların evcilleştirilmesi ve toplayıcı toplumdan tarıma geçiş süreci ile beraber yatırımlar ve sektörler bu alanlarda gelişmeye başladı. Sanayi devriminin akabinde ise gelişmiş tarım süreci hızlandı ve kısa sürede daha çok ürün ekilebildi ve hasat edilebildi. Günümüzde ise teknoloji sayesinde bilimsel gelişmeler ve teknoloji temelli bir tarımın sonsuzluğuna doğru ilerliyoruz.
Yukarıdaki örnek hayvancılık üzerine uygulanan bir yöntem. İnsani yönü tartışmaya açık fakat verimlilik ve üretim hızının artışını kimse inkar edemez. Fotoğraftan da anlaşılacağı üzere ineğin beslenme sürecini incelenmesi amaçlanıyor ve lokal anastezi yoluyla ineğin sindirim serüveni ve verimliliğini arttırmayı amaçlıyor. İsveçli bilim insanları hayvanın acı çekmediğini ve olumsuz bir yönünün olmadığını iddia ediyor. Tarım hayvancılık iş fikirleri bu tarz bilimsel çalışmalarla daha da ileri gideceğe benziyor.
TARIMSAL GİRİŞİMCİLİK FİKİRLERİ
Tıpkı hayvancılıkta olduğu gibi tarımsal girişimcilik fikirleri de ekim, sulama, gübreleme, budama, hasat v.b konularda maksimum verimi amaçlıyor ve bu alanda gelişmeye devam ediyor. Dünya Ticaret Örgütü’nün 2013 yılında yayınladığı istatistiksel veri verimli tarım ile nitelik ve nicelik arasındaki ayrıntıyı gözler önüne seriyor. 17 Milyon nüfusa sahip olan ve kısıtlı tarım arazilerine sahip olan Hollanda çok büyük arazilere sahip olan ülkelere kıyasla dünyanın tarımsal ürün ihtiyacını karşılıyor.
2021 yılının kar marjı en yüksek tarımsal iş fikirlerinden birisi olan ve düşük sermaye ile yapabileceğiniz “Kültür Mantarı Yetiştiriciliği” yazısı ilginizi çekebilir.
Küçük tarım devi Hollanda’nın 2016 verilerine göre rekor kırıyor ve 94 milyar euroya kadar çıkıyor. Bizim 26. olduğumuz ihracat listesinde Hollanda ilk 3’te yer alıyor. Bunu tarım alanlarını verimli kullanma, bilim ve teknoloji ışığında üretime borçlu olan Hollanda denizi bile doldurarak tarım arazilerini arttırmanın yollarını arıyor. Bu sayede ülkenin topraklarının %20 denizlerin doldurulması ve bataklıkların kurutulması yoluyla gerçekleştirmiş durumdalar.
TARIM VE HAYVANCILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN FİKİR ÖNERİLERİ
Hollanda gibi tarım ve hayvancılıkta gelişmiş ülkeler verimli üretimin yollarını arayıp bulmuşlar. En basit örnekle geliştirilen inovasyon yöntemleri ve yapılan büyük yatırımlarla cins inekler yetiştirmeyi başarmışlar ve bir inekten bizim aldığımızın verimin 2 kat fazlasını alabiliyorlar. Tarım alanında liderlik görevi üstlenen üniversiteleri ve bölümleri kurarak gelişime öncülük ediyorlar.
Peki yukarıdaki somut örneklerden yola çıkarak Türkiye’de neler yapılabilir?
- Tarımsal ve hayvansal üretimin arttırılması amacıyla yatırımlar arttırılmalı
- Tarımsal ve hayvansal üretimi sağlayan köylülere teşvik ve destekler sağlanmalı
- Hedefler ülke ihtiyacını karşılamaya değil, ihracata yönelik olmalı
- Planlı tarıma ve üretime geçilmeli (Burayı açmakta yarar görüyorum. Tarımsal faaliyetler genel anlamda bölgenin şartlarına göre değişiyor. Çiftçilerimizin en büyük hatası geçen yıla göre bu yılın planını yapması. Örnek vermek gerekirse geçen sene soğan eken komşusunun kar ettiğini gören herkes soğan yetiştirmeye başlıyor. Bölgesel şartlar, iklim, toprak yapısının hangi ürüne daha uygun olduğu belirlenmediği için ve yöneticiler tarafından herhangi bir kota getirilmediği için gelecek sene soğan hasatı 2 katına çıkıyor ve çok ucuz fiyatlandırma sonucu soğanlar yollara dökülüyor. Çünkü çiftçi maliyetini bile karşılayamıyor.
- Tarım ve hayvancılık bakanlığının yöneteceği süreç üreticiyi sevindirmeli
- Üretim çiftliklerinin desteklenmesi ve bilim ışığında yavru üreticiliğinden başlanmalı ve küçük ölçekli girişimcilere ücretsiz olarak dağıtılmalı ve kontrolü sağlanmalı.
- Hayvanların ve ekilen, dikilen ürünlerin ücretsiz şekilde sigortalanması sağlanmalı ve yapılan anlaşmalar çiftçiyi korumaya yönelik imzalanmalı.
- İthal edilen her ürünün yarı fiyatına milletimizce karşılanabileceği bilinmeli bu sebeple ithalata verilen miktarın yarısını üreticiye aktarmanın yol ve yöntemleri aranmalı.
- Yerli üretim ithalat karşısında desteklenmeli ve teşvik edilmeli.
- Üretilen hayvanların hijyenik şartlarda devlet konrolünde kesiminin gerçekleşmesi ve aracısız, komisyonsuz bir şekilde halka arzının sağlanması. Aynı hususu geçici süreliğine de olsa tarımda uyguladık. Fakat daha planlı ve hem devletin ve milletin hem de üreticinin menfaatini gözetecek şekilde daha planlı bir şekilde uygulanmasında yarar var. Bu liste uzar gider fakat bizim asıl konumuz tarım ve hayvancılık üzerine tasarlanan ve başarıya ulaşan girişimcilik örnekleri üzerine devam edecek.
TARIM VE HAYVANCILIK ÜZERİNE GİRİŞİMCİLİK ÖRNEKLERİ
1- Solucan gübresi üretimi: Geçtiğimiz senelerden beri popülerliğini koruyan solucan gübresini küçük ölçekli bir sermaye ile gerçekleştirebilirsiniz. Organik solucan gübresi nedir? Solucan gübresi nasıl üretilir? Solucan gübresi üretim tesisi nasıl kurulur? İlk olarak bu sorulara uygun cevapları bulmanız gerekmektedir. Bu konuyla ilgili seminerler verilmektedir ve franchising yoluyla üretim tesisleri bile kurulabilmektedir. Verimliliğin arttırılmasında büyük bir etki olan gübreleme işleminde tercih edilen solucan gübresi girişimciliğine giriş için nelere ihtiyacınız olacak?
En az 10.000 adet kırmızı solucan (Tercihen Kaliforniya solucanı)
Solucan maliyeti için gereken yaklaşık fiyat: 1.000 TL
Solucanların yaşayacağı platformun kurulması
Tahmini fiyat: 100-150 TL
Solucanların 1 aylık besin ihtiyacını karşılamak , 180 kg = fiyatı 25-50 TL (Tercihen solucan maması fakat solucanların bir çok şeyle beslenebildiğini unutmamak gerek. Maliyetinizi ona göre hesaplayabilirsiniz.)
Küçük bir yatırımla başlamanızı tavsiye ettiğim bu sektöre yaklaşık olarak 1.200 TL gibi cüzzi bir sermaye gerekmektedir.
Daha ayrıntılı bilgi almak için “SOLUCAN GÜBRESİ YETİŞTİRİCİLİĞİ” isimli makaleyi okuyabilirsiniz.
2- Çilek Yetiştiriciliği: Bu konuda daha önceden bir bilginiz olmayabilir fakat yapılacak detaylı bir araştırma ile ön bilgiye sahip olabilirsiniz. 1 yıllık küçük bir deneme yöntemi ile çilek yetiştiriciliğine adım atabilirsiniz. Her sektörde olduğu gibi muhakkak süreci öğrenmeniz için minimum sermaye ile staj süresi olarak tanımlayabileceğimiz bir süreci bu işe ayırmanızı tavsiye ediyoruz.
Yüksek kar marjına sahip olan çilek yetiştiriciliğinde neleri dikkate almanız gerekmektedir?
- Bahçe düzenlemesi
- Yetiştirme Süreci ve Programın belirlenmesi
- Ekilecek çilek türlerinin araştırılması ve detaylı bir analiz yapılması
- Üretilen çileğin pazarlama stratejisi ve müşterilere ulaşma yöntemleri
- Bütçenin belirlenmesi
- Maliyet, gider ve masrafların hesaplanması
- Yıllık üretim ve gelirlerin hesaplanması
3- Kuşkonmaz Yetiştiriciliği
4- Ceviz Ağacı yetiştiriciliği ve ceviz üretimi
Ayrıntılı bilgi için “CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ KARLI BİR İŞ MİDİR?” isimli makaleyi okuyabilirsiniz.
5- Antep/Siirt Fıstığı Yetiştiriciliği
6- Renkli yumurta üretimi
7- Tavuk ve gezen tavuk yumurtası üreticiliği
İlginizi çekebilir: “TAVUK ÇİFTLİĞİ KURULUMU”
8- Kaplumbağa Üretim Tesisi Kurmak
9- Karides Yetiştirmek
10- Kaz Yetiştiriciliği
11- Kaz ve Kaz yumurtası üretim tesisi
“KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE KAZ YUMURTASI ÜRETİM TESİSİ” isimli yazımız dikkatinizi çekebilir.
13- CİNS KÖPEK YETİŞTİRİCİLİĞİ VE KÖPEK ÇİFTLİĞİ KURMAK
14- Deve Kuşu Çiftliği
16- İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği
17- Zeytin Yetiştirmek ve Zeytin bahçesi kurulumu
18- At Yetiştiriciliği
19- Arıcılık ve Bal üretimi
20- Koyun, keçi ve inek yetiştiriciliği
Yukarıda bahsi geçen bütün sektörlerde ilgi duyduğunuz alanla ilgili çiftlik veya bahçe kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Yazımızın başlarında da söylediğimiz gibi sizlere sadece karlı fikir önerileri sunuyoruz ve asıl projenin sizin tarafından gerçekleştirileceğini unutmayın. Planladığınız projeyi hayata geçirmeden önce gerekli araştırmaları yapmanızda ve staj dediğimiz bir deneme yapmanızı önemle tavsiye ediyoruz. Bütün işlerde kar edebilirsiniz, bunun için öncelikli olarak cesaret, istikrar, planlama ve pazarlama konusunda kendinizi geliştirmelisiniz.
Tarım ve Hayvancılık üzerine geliştirilen fikirlerin uzun vadede umut verdiğini düşünüyorum. Çiftlik bank gibi bir rezalet olmasaydı bende bu tarz bir proje hayata geçirecektim. Sahtekarlar girişimci olursa böyle oluyor.
Benimde solucan gübresi üretimine ayrı bir ilgim vardı fakat şu an çok fazla yapıldığını düşünmüştüm. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi alabilir miyim? Nelere dikkat etmemi tavsiye edersiniz? Ilginiz için teşekkürler.
Kaz yetiştiriciliği ve kaz üretim tesisi fikirini uyguluyorum. 100 bin lira sermaye yatırdım 1000’in üzerinde kazım var. Kuluçka makinası da aldım. Güzel ilerliyor bakalım.
İşinizde başarılar diliyoruz. Bu konuyla ilgili tecrübelerinizi “KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE KAZ YUMURTASI ÜRETİM TESİSİ” isimli yazımızda paylaşabilirsiniz.
Tarımsal iş fikirleri yeni dünya düzeninde önemli bir yer tutacak. Tüketim çılgınlığı günden güne artıyor ve üreten sayısı gün be gün azalıyor. İşini doğru yapan kazanır.