Sosyal Girişimcilik Nedir?

 Sosyal Girişimcilik Nedir?

Diğer insanlardan farklı bir düşünce yapısına sahip olan sosyal girişimciliğin normal girişimcilikten belirgin farklılıkları vardır. Sosyal girişimciler toplumsal sorunlara çözüm arayan ve topluma faydalı olacak projeleri hayata geçirmeyi amaç edinirler. 

Sosyal Girişimciler Kimlerdir? 

Toplumun önemini bilen ve toplumsal sorunları önemseyen, farklı düşünce yapıları ile bu sorunları gidermek için fikir ve  proje üreten kimselere sosyal girişimci denir.

Sosyal Girişimcilik Platformları

Dünyanın her yerinde binlerce sosyal girişim platformu mevcuttur. Ashoka bunların en bilinenlerinden birisidir. Farklı düşünce yapısına sahip sosyal girişimcileri bulup finansal destek verir, eğitir ve topluma faydalı projelerin hayata geçirilmesi için imkan yaratırlar. Bu platformda toplamda 3.500 civarında sosyal girişimci bulunuyor ve 24 tanesi Türkiye’de faaliyet  gösteriyor.

Sosyal Girişimcilik Proje Örnekleri Nelerdir?

Dünyanın adil bir yer olmadığını bilen bunun neticesinde bazı insanların fakirlik, eğitimsizlik gibi nedenlerle veya fırsat eşitliğine sahip olmadıkları için bir çok haktan ve imkandan mahrum kaldığını bilen ve bu sorunları iliklerine kadar hisseden herkes aslında sosyal girişimci adayıdır. Sosyal girişimcilik projeleri ise diğer insanların yaşadığı sorunları  ortadan kaldırmayı amaçlayan, çözüm odaklı fikirlerin hayata geçirilmesidir.

Örnek Projeler

Zipline

Ruanda Cumhuriyeti’nin kırsal bölgelerinde yaşanan sağlık sıkıntılarını gidermek için dronelar aracılığı ile aşı, ilaç ve kan naklinin sağlanmasını amaçlıyor. Bölgede var olan 20 hastanenin ihtiyacını karşılamayı amaçlayan sosyal girişim projesi sayesinde hasta insanların şifa bulmasına yardımcı olmak amaçlanıyor.

E-Bursum

Maddi sıkıntı çeken öğrencilerin eğitim hayatlarına  katkı sunmayı amaçlayan proje Ashoka ağına bağlı olan bir alt oluşum. Öğrencilerin burs alabilme süreçlerinde yardımcıları olan, devletin desteğini almış, kurumlardan veya bireysel destekleri toplayarak geçtiğimiz senelerde 4.000’in üzerinde öğrenciye yaklaşık 10 Milyon TL burs dağıtan bir sosyal sorumluluk projesi.

İlginizi Çekebilir: “BİR GİRİŞİMCİ DE OLMASI GEREKEN 7 ÖZELLİK NEDİR?”

Sosyal girişimcilerin proje alanları

Kadınların İstihdamına Katkı

Engellilerin İstihdamına Katkı

Çocuk İşçiler

Şiddet Gören Kadınlar

Kadınlar evde oturmalı

Kadınlar köle olmalı

Kadınlar mutfakta olmalı

Kadınlar din konusunda susmalı

İlginizi Çekebilir: “GİRİŞİMCİLİK RUHUNU DİRİ TUTMANIN YOLLARI”

Gelişen teknoloji Işığında Verimli Tarım

Eğitimdeki Fırsat Eşitliğini Sağlamak

Engelli bireylerin Sosyal Hayata Entegrasyonu

Kız Çocuklarının Eğitime Devamının sağlanması

Zararlı Alışkanlıklara Karşı Mücadele

Doğal Yaşamı Koruma

Çocuk İstismarı ile Mücadele

Yukarıda bahsi geçen sosyal sorumluluk projelerine farklı bir çözüm önerisi getirerek dünyada yaşanan büyük sorunların çözümünü sağlayacak bir sosyal girişimin öncüsü olabilirsiniz.

 

 

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın