Seracılık Geleceğin İşi Olmaya Aday

 Seracılık Geleceğin İşi Olmaya Aday

Kıtlığın her gün daha çok konuşulduğu şu günlerde tarım, hayvancılık ve elbette gıda sektöründeki benzer iş fikirleri popülerliğini arttırmaya devam ediyor. Bu bağlamda seracılık işi de karlı bir iş fikri olarak karşımıza çıkıyor. Peki sera işine başlamak için neler gerekli? Ne kadar sermayeye ihtiyacınız olacak? Gelin detayları hep beraber konuşalım.

Dünyaca ünlü The Economist dergisi son sayısında kullandığı kapak resmi ile gıda kıtlığına atıfta bulundu. Ukrayna-Rusya savaşının akabinde olması muhtemel olan gıda krizine gönderme yapan dergi üzerinde kuru kafalar bulunan buğday başağı ile dikkatleri çekmeyi başardı. Buğday, un ve bunlara bağlı olarak unlu mamullerin ve özellikle de ekmeğin fiyat artış hızı bile bu iddianın ne kadar güçlü olduğunu kanıtlar nitelikte. Özellikle dünyanın tahıl ambarı oldukları konuşulan Rusya ve Ukrayna savaş nedeni ile üretim konusunda sorunlar yaşayacak ve buna bağlı olarak talebe yetişilemeyeceği konuşuluyor.

Tarım analiz firması Gro Intelligence CEO’su Sara Menker daha da ileriye giderek dünyanın 10 haftalık tüketime yetecek kadar buğday stokunun kaldığını söyledi. Gerçekten korkutucu senaryoların konuşulduğu, ülkelerin buğday gibi temel tüketim mamullerinin ihracına kota koyduğu şu günlerde bütün insanlık panik havasını yaşıyor. Elbette her kriz aslında bazı fırsatları da içerisinde barındırıyor. Tıpkı korona virüsün başlaması ile temizlik ve hijyen malzemeleri üreten satan, maske üretimi yapan ve supplement diye bilenen gıda takviyelerinin üreticisi olan şirketlerin popülerliğini düşünürsek yeni krizin de kazananı erken pozisyon alanlar olacaktır. Lafı daha fazla uzatmadan gelelim Seracılık Faaliyetlerinin detaylarına

SERA KURMAK İSTİYORUM

“Sera kurmak istiyorum” diyen biri girişimci adayı iseniz öncellikle söylemem gereken önemli bir husus var. Mevcut işinizi bilmiyorum fakat tarım ve hayvancılık işleri ile uğraşmak düşünüldüğünden daha zor. Bu gemileri yakıp bu işe girişmeden evvel bu işi tecrübe etmenizde yarar var. Çünkü ilerleyen günlerde, haftalarda veya aylarda ben böyle hayal etmemiştim diye düşünme ihtimaliniz oldukça yüksek.

Serada sebze üretimi 7.8 milyon ton

Türkiye’de seracılık özellikle kıyı kesimlerinde Antalya,İzmir,Mersin ağırlıklı olmak üzere ülkenin bir çok yerinde yapılıyor. Sera büyüklüğü bakımından Avrupa’da 2. sırada olan Türkiye, 752 bin dönümde 7.8 milyon ton üretim yapıyor. Toplam sebze üretimimiz ise yaklaşık olarak 30.2 milyon ton. Buna rağmen modern standartlarda sera üretimimiz ise yalnızca %3 civarında seyrediyor. Üretim maliyetinin büyük bir kısmını ise (yaklaşık olarak %50’den daha fazla) ısıtma tutuyor. Özellikle enerji fiyatlarının artışını da düşünürsek bu fiyat artışlarının geçici olmaması durumunda maliyet kaleminde büyük bir artış görüyoruz.

SERA YAPMAK NE KADARA MAL OLUR?

1 dekar modern bir seranın maliyeti 50-60 bin Euro arasında olduğu ve bu maliyetlerin son zamlarla birlikte daha da arttığını belirtmemiz gerekiyor. 3 yılda bir yenilenmesi gereken seranın sermayesinin yüksek maliyetler gerektirdiğini en baştan söylememiz gerekiyor. Tohum/fide almakla su için kuyu açmakla veya damla sulama sistemini kurmakla iş bitmiyor. Gübre fiyatlarının tarihi zirvelerini gördüğü şu günlerde bu işe başlamak gerçekten büyük bir cesaret istiyor. Tabi hevesinizi kırmak istemem çünkü özellikle tarımsal üretim önümüzdeki yıllarda da popülerliğini koruyacak yalnız mazot, enerji, gübre v.b gibi seraların temel ihtiyaçları olan ürünlere gelen zamlar maliyeti oldukça yükseltiyor. Buna bağlı olarak kar marjını ise düşürüyor.

DEVLET DESTEKLİ SERA KURULUMU VE KREDİSİ

Özellikle Ziraat Bankasının öncülüğünde diğer kamu bankalarının seralarda yapılan tarımsal üretimin arttırılması için, kredi paketi ile yeni seraların kurulması, atıl durumdaki seraların ekonomiye kazandırılması ve mevcut seraların tadilat, onarımı ve modernizasyonu amacıyla yapılacak yatırım harcamaları ve güncellenmiş ürün bütçeleri ile faal olan seraların işletme giderlerinin daha güçlü ve uygun koşullarla finansmanının sağlanması hedefleniyor.

SERACILIĞIN ÖNEMİ

  • Ekimin yapılacağı alanın az olmasına rağmen verimliliğinin ve üretimin fazla olması
  • Sebze ve meyve yelpazesi geniş bir şekilde pazarda her zaman kalabilmektedir.
  • Temel ihtiyaçları karşılamasının yanı sıra ihracat ile ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.
  • Ürün gamının genişliği ve yetiştirilen ürünlerin kalitesinin yüksek oluşu
  • İstihdama katkısı yüksek olur.
  • Seracılıkla ilgili olan cam, plastik vb. gibi maddelerin sanayilerinde bir pazar oluşur.

Seranın kurulacağı yerin önemi

Seracılık nedir ve nasıl yapılır sorularının cevabını bir çok yerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Lakin seranın kurulacağı yerin önemi dikkat edilmesi gereken ilk husustur.

  • Üretimin başlayacağı yerdeki toprağın kaliteli olması ve maksimum verimliliğe uygun olması gerekmektedir.
  • Aynı şekilde ekimin yapılacağı arazi için meyil oldukça önemlidir. Genellikle %0.3 ile %1 arasında bir meyil olmalıdır. Arazinin meyili yüksek ise teraslar inşa edilerek tesviye yapılmalıdır.
  • Bölge seçiminde su ve enerjiye yakınlık oldukça önemlidir. Kesintiye mahal vermemek büyük önem taşır.
  • Endüstriyel atıklara maruz kalmamak için üretim yapan sanayilere uzak bir bölge seçilmelidir.
  • Rüzgarın az olduğu bölgeler seçilmelidir. Eğer bu konuda mecbur kalınırsa rüzgarı engelleyici tedbirler alınmalıdır.
  • Eğer yağışın çok olduğu ortamlarda sera kurulacaksa bu bölgelerde eğim de az ise seralar kurutulmalıdır.
  • Seracılıkta önemli olan bir diğer konu da sulama sistemidir. Sulama sisteminin çok iyi yapılmış olması gerekmektedir. Damla sulama sistemleri genel olarak tavsiye edilen bir sistem olmasına rağmen seralarda günümüzde topraksız tarımın da yapıldığı aşikardır.
  • Seracılık faaliyetleri sırasında organik gübrelerin kullanımı da önemlidir. Bitkinin düzgün ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için bu gerekli olan bir konudur.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın