Özel Okul Kurmak İsteyenlere Parlak Fikirler

 Özel Okul Kurmak İsteyenlere Parlak Fikirler

Büyük bir sermaye gerektiren özel okul kurma projenizi hayata geçirmek istiyorsanız sizler için derlediğimiz parlak tavsiyeleri dikkate almanızda yarar var. Büyük masraflar yaparak kuracağınız böyle büyük bir girişimin ayrıntılarını detaylı şekilde düşünmek ve hata payını minimuma indirmek gerekmektedir. Özel okul kurmak istiyorum diyenlere verilebilecek tavsiyeleri sıralayalım ve sizler için fikir oluşturacak genel şablonu çizelim.

Dershanelerin kapanmasının akabinde profesyonel eğitim alanında büyük bir ihtiyaç doğdu. Sizin bu ihtiyaçları belirleyebilmeniz için ve kurulacak okulun artı ve eksilerini belirlemeniz için SWOT analizine ihtiyaç duyacağınızı önceden belirtmekte fayda görüyoruz.

ÖZEL OKULUN KURULUMUNDA NELERE DİKKAT ETMELİYİM

1. Büyük sermaye ile kuracağınız okulun ihtiyaç analizlerini iyi belirlemeli, okulun kurulacağı lokasyona gerekli olan okul türünü iyi seçmeniz gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse okulun kurulacağı mevkinin ihtiyacını velilere sorarak veya anket yaptırarak belirleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra araştırma şirketleri de sizin ihtiyacınızı karşılayacaktır. Okulun kurulacağı alanda kaç tane rakibinizin olacağını bilmezseniz, üst düzey bir ilkokulun yanına sizin ilkokul açmanız büyük bir hata olacaktır ve peşinden büyük zararlara uğrama ihtimalinizi yükseltecektir.

2. Okul türünü belirledikten sonra kaç sınıfa ihtiyaç duyacağınız da ayrı bir öneme sahip. Okulun kapasitesi ne kadar olmalı? Sınıfların kontenjanı kaç kişilik oluşturulmalı? Özel bir okulda bir sınıfta en az 15, en fazla ise 20 kişi ideal kontenjandır. Peki hangi seviyelerde kaçar sınıf kuracak potansiyele sahip olduğunu belirlememeniz  durumunda kurumun yıllık geliri ile masrafların kıyaslamasını yapmanızı kolaylaştıracaktır.

3. Ücretlendirmeyi neye göre yapmayı planlıyorsunuz? Örneğin bir öğrencisini kayıt ettirmek isteyen veli size ne kadar para ödeyecek? Seviyelere göre belirlenecek ödeme planları, devlet desteği, yemek masrafları, personel masrafları, aylık faturalar, yatırılan sermaye iyi belirlenmeli ve buna göre maksimum kazancı hesaplamalısınız. Hiç bir zaman teori ile pratik birbirine %100 uymaz fakat sizlerin en kötü durumu göz önüne almanız gerekir ki ilk yılın sonunda okulu kapatmak veya devretmek zorunda kalmayın.

4. Okulun vizyonunu ve misyonunu iyi belirleyin. Nasıl bir eğitim felsefesini uygulayacağınız seneye yapılacak yeni kayıtların önünü açacaktır. Klasik yöntemle özel bir okul yürümez. Sizin okulunuzun devlet okullarından farkı illa olmalı fakat rakip özel okulların ve kolejlerin de uygulamalarını kontrol edin. Sizi onlardan ayırt edecek bir kaç uygulama bulun. Örneğin yüzme havuzu ve yüzme dersleri, bale, tiyatro eğitimi v.b gibi faaliyetler sizin tercih edilmenize yarar sağlayacaktır.

5. Reklam ve tanıtım için özel bir ekip kurun. Billboardlar, afişler, radyo ve TV yayınları, gazete ilanları, özgün bir web site tasarımı, öğretmenlerin seçimi sizin adınızın duyulmasında en önemli kriterleri oluşturacaktır.

6. Son sınıf öğrencileriniz sizin gelecek sene kayıt edeceğiniz öğrenci sayısını belirleyecek. Örneğin lise düzeyinde bir okul iseniz kaç tane tıp fakültesi ve hukuk fakültesi kazanan öğrenciniz olacak? Bu sayılar sizin en büyük destekçileriniz olacağı için ilk sene son sınıflar için yapılacak bir seviye tespit sınavı ile çok başarılı öğrencileri, maddi durumu kötü olan öğrencileri %100 burslu şekilde okutarak geleceğe de yatırım yapabilirsiniz ve maddi durumu zayıf olan öğrencilerin de kaliteli bir eğitimden faydalanmasına olanak tanımış olursunuz. Özel okul teşvikleri de sizin ve velilerin yardımcısı olacağı için bu konuyu da önemle takip etmelisiniz.

7. Yapılacak bina, sınıfların ve diğer ortamların dekorasyonu, ismini duyurmuş öğretmenlerin kadroya dahil edilmesi veliler açısından önem verilen bir diğer hususu oluşturacak.

8. Yönetim kurulunu alanında uzman kişilerce belirleyin. Örneğin siz sürekli okulun başında durup her işi yönetemezsiniz. İlla ki yetemeyeceğiniz noktalar olacaktır. Örneğin öğretmenlerin eğitimi ve gelişimi, modern eğitim tekniklerinin ve metodlarının derslere entegrasyonunu kim ya da kimler yapacak? Bu ve benzeri alanlarda bilgi sahibi olmadan bu tarz konuların yönetimini yapamazsınız.

9. Tüzel kişilik oluşturun ve bakanlığın özel okul kurma yönetmeliğini ve şartlarını iyi belirleyin. Bunu yapmazsanız okulun açılışını gerçekleştiremez, açsanız bile sürekli denetlemelerde sorun yaşar, büyük cezalar ödemek zorunda kalırsınız. Bu gibi sıkıntıları giderebilmek için iyi avukatlar yardımıyla hukuki süreçleri yönetecek kişileri işe almanız gerecektir.

10. Kurulacak ekiplerden bir diğeri muhasebe ve ekonomi yönetimi bilen kişilerden oluşacak. Bu kişiler okulun gelir ve giderlerini takip etmeli, sizlere anlık istatistiksel geri dönüşler sağlamalı, kar-zarar çerçevesini iyi belirlemelidir. Aksi takdirde 300 öğrenciye bile sahip olasınız borçları ödeyemez hale gelebilirsiniz.

11. Alanında uzman okul müdürlerini ve okul yöneticilerini işe alarak işlerin düzene girmesini kolaylaştırabilir, kurulum aşamasında bu işin mutfağında yetişmiş insanların desteği ve öngörüsü ile yolunuzu çizebilirsiniz.

12. Okulun kurulum aşamasında binayı ve çevresini iyi araştırın. Aksi takdirde Milli Eğitim Bakanlığı standartlarına uymadığı gerekçesi ile bir kaç yıl eğitim öğretim faaliyetlerinin sarkmasına seyirci kalabilirsiniz. Buda sizin masraflarınızın artmasına, borçların ve giderlerin ödenememesine neden olabilir. Güvenlik konusunda ne gibi sıkıntılar yaşayabilirsiniz, okulun çevresi güvenli mi? Siz bir veli olsanız kendi çocuğunuzu tenhada kurulan eski yıkık dökük bir binada faaliyet gösteren bir okula kayıt ettirir misiniz? Her soruya kendi çocuğunuzu kayıt ettiriyormuşçasına cevaplar arayın.

 

13.Öğrenci kayıt bölümü faaliyete girmeden müfredatınıza uygun eğitim materyalleri, sınıf içi uygulama araç ve gereçlerinin, teknolojik alt yapının kurulumunu gerçekleştirin ve siparişlerini verin.

14. Özel şirketlerle, yayın kuruluşları ile irtibata geçin ve kampanyalardan faydalanarak eğitim materyallerinin belirlenmesini sağlayın. (Kaynaklar, soru bankaları, mobil ve bilgisayar uyumlu uygulamalar, web site tabanlı eğitim programları v.b)

15.Alanında uzman üniversite hocalarından (doçent, okutman v.b) öğretmen seçimi konusunda destek isteyin. Micro-teaching (Uygulamalı Ders) faaliyetleri ile seçilecek öğretmenlerin artı ve eksi yönlerini önceden görün, aksi takdirde dönem ortasında gelen şikayetler doğrultusunda yeni personellere ihtiyaç duyacağınızı bilin. Modern tekniklere hakim ve çoklu zeka kuramının her bir maddesinden ayrı ayrı yararlanan görsel, sözel, işitsel zeka türlerine uygun ders anlatan, yetenekli, gelişime açık, teknolojiyi derslerinde aktif şekilde kullanan, daimicilik veya esasicilik gibi ilkel ders anlatım yollarına başvurmayan öğretmenleri elinizde tutun. (Yüksek maaş veya farklı ödüller ile)

16.Her alanda mükemelliği yakalamak imkansızdır, bu sebeple eksiklikleri gidermek için daha okul başlamadan eğitim faaliyetleri, seminerler yapın veya yapılmasına olanak sağlayın. Profesyonel destekler ile öğretmenlerinizin kişisel gelişim süreçlerine katkı sunun.

17.Patron olmayın, eğitimci değilseniz eğitimcilerin fikirlerini önemseyin. Bir fabrika değil, okul işlettiğinizin farkında olun. Öğretmenlerinize değer verin ve sizinle çalıştıkları için ayrıcalıklı olduklarını hissettirin. Veli-öğrenci-öğretmen iş birliğine ağırlık verin ve özellikle velileri sürece mümkün olduğunca dahil edin.

18.Reklamınızı iyi yapın. Çok başarılı bir işe imza atsanız bile bunu kimse bilmediği sürece bunun size veya okulunuza bir katkı sağlamayacağını bilin. Sadece akademik alanda değil, sportif, sanatsal ve sosyal diğer alanlarda da başarılı olduğunuzu gerekirse velilerin gözüne sokun. (Münazara yarışmasında il birinciliği, futbol, basketbol v.b branşlarda kupalar, yerel veya bölgesel yarışmalarda alınacak dereceler okulunuza katkı sunacaktır.)

19.Robotik, kodlama ve yapay zeka v.b gibi çağın en önemli gelişim alanlarına dahil olun bu alanlarda dersler, faaliyetler veya kulüpler kurun.

20.Rakiplerinizi sıklıkla takip edin, yapılan faaliyetleri inceleyin. Sizden ileri de oldukları noktalar neler, geri de olduğu noktalar neler? Bunlara göre süreç içerisinde ufak güncellemelere gidin.

Okul açmaya çok yakınsınız, ayrıntıları tekrar gözden geçirin, olaylara öğrenci ve veli gözünden bakabilmeyi mutlaka öğrenin. Öğrenciyi merkeze alan bir eğitim modeli uygulayın ve farklı olun. Sizi diğer özel okullardan ayıracak sebepler yaratın ki tercih edilebilesiniz.

İlginizi çekebilir: “DİL OKULU AÇMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER”

ÖZEL OKUL KURMA MALİYETİ

Özel okul açmak istiyorum fakat maliyeti kestiremiyorum diyenlere bir yol haritası çizmek projeye göre değişkenlik gösterir. Nasıl bir okul kurmak istediğinize bağlı şekilde değişecek olan maliyet için orta ölçekli olarak 1 milyon – 7 milyon liralık bir sermayeye ihtiyacınız olacak. 100.000 bin nüfuslu bir ilçede daha dün kurulan bir okul için yaklaşık 18 Milyon TL harcandığını bizzat biliyorum. Franchising gibi farklı yöntemlerle de okul kurabilirsiniz, biraz maliyetli olsa bile daha profesyonel olacağını ve ismin olumlu ve olumsuz bütün yönlerini her an hissedeceğinizi bilin.

ÖZEL OKUL AÇACAK KİŞİLERE TAVSİYELER

Özel bir okul veya kolej açacak kişilerin en fazla önem vermeleri gereken gün açılış günüdür. Çünkü bütün ailelerin ve öğrencilerin toplu bir şekilde katılacağı o güne yakışır bir açılış merasimi düzenlenmeli ve festival havasında geçmesinin önceden planlaması yapılmalıdır. Velilerin ve öğrencilerin gözüne girmenizi sağlayacak o günde; günün anlam ve önemi belirten bir konuşma ile düzenlenecek etkinlikler sizin prestijinizi oluşturmanıza büyük katkı sağlayacaktır.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın