Kültür Mantarı Yetiştiriciliği ve Maliyeti

Kültür Mantarı Yetiştiriciliği, kültür mantarı yetiştiriciliği maliyeti, kültür mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılır konularını sizler için inceledik ve şimdiye kadar yapılan en detaylı içeriği oluşturduk.
 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği ve Maliyeti

Kültür mantarı yetiştiriciliği günümüzde bir çok üreticinin tercih ettiği bir girişim alanı olmuştur. Peki kültür mantarı üretimi yetiştiriciliği yapmak için gereken maliyet ne kadar olmalıdır? Tahmini olarak orta ölçekli bir üretim tesisi kurmak için 50-100 bin TL’ye ihtiyacınız olacaktır.

KÜLTÜR MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

Şapkalı mantar olarak da bilinen kültür mantarı yetiştiriciliği ülkemizde son yıllarda popüler olan bir üretim koludur. Yenen kısmı beyaz gövdesi ve şapkasından oluşur ve toprağın altında ise kökleri bulunur. Kültür mantarları beslenmesi gerektiği için bu öğeleri çevresinden hazır olarak alır. 1970’lerden beri ülkemizde üreticiliğine devam edilmektedir. 34 yıllık tecrübeye sahip bir ülke olmamıza rağmen bu iş koluna başlayan üreticiler ne yazık ki 1-3 yıl arasında bir tecrübeye sahiptir. İşi tam öğrenemeden bu işe başlamalarından kaynaklı sorunlar yaşanır ve üreticiler tecrübesizlik nedeni ile kısa sürede bu işten vazgeçebilmektedirler.

KÜLTÜR MANTARI YETİŞTİRİCİĞİ MALİYETİ

Bu işe başlayacak kişilerin hep aklında aynı sorular dolaşıp durmaktadır. Kültür mantarı yetiştiriciliği maliyeti ne kadardır? Her iş kolunda olduğu gibi mantar üreticisi olmak için de kesin bir alt veya üst limit bulunmamaktadır fakat maliyet hesabı minimum 35-40 bin TL olacaktır. Bu maliyet hesabı yaklaşık olarak 100 m²’lik bir alan için geçerli olmaktadır. Sıfırdan kuracağınız kültür mantarı üretim tesisi için ekstra olarak yer parası veya kirası da ödemeniz gerekebilir.

Ek olarak kültür mantarı veya diğer mantar çeşitleri için tünel ve çadır sistemi de kurabilirsiniz. Mantar yetiştiricilerinin merak ettiği bir diğer konu ise bu çadırların kurulum fiyatlarıdır. Ortalama olarak mantar çadırı/tüneli kurulum fiyatları 20 ila 40 bin TL aralığındadır. Eğer kültür mantarı yetiştiriciliği size göre değilse; “Tarımsal Girişimcilik Örnekleri” arasından size uygun olanı bulabilirsiniz.

KÜLTÜR MANTARI NEREDE YETİŞTİRİLİR?

Gerçek manada kültür mantarı yetiştiriciliğine başlayacak bir kişinin dikkat etmesi gereken bir çok konu vardır. Örneğin, kültür mantarı yetiştirecek kişinin yetiştirme teknikleri konusuna hakim olması bir zaruriyettir. Eğer gerekli bilgi ve tecrübeye sahip değilseniz mutlaka üretim tesisinin kuruluşu esnasında uzman bir kişinin görüşüne başvurmanızda ve profesyonel destek almanızda yarar vardır. Tesisi kurarken ihtiyaç duyacağınız belli başlı kriterlere dikkat etmek gerekir. Kültür mantarı nerede yetiştirilir? Lokasyon olarak transferin kolay olabilmesi için yola yakınlık önemli bir kriterdir. Bunun dışında elektrik ve su diğer önemli kriterlerden bazılarını oluşturmaktadır. Son olarak ürün tedariği açısından konum/lokasyona dikkat etmekte yarar var. Ayrıca işletmenin yakınlarında yumurtalık veya kesimlik tavuk çiftliği bulunmamasında yarar vardır. Ek olarak üretim tesisini muhakkak düz bir zemine yapmalı, tepeleri veya dere kenarını tercih etmemelisiniz.

KÜLTÜR MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR?

Kompost yapımı sağlık açısından risk taşıdığı için üretim tesisinin yerleşim yerine uzak bir yerde kurulmasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde komşularınızla veya kontrole gelecek yetkililerle ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Ayrıca ağaçlık ve ormanlık yerlerde üretim yapılmaması gereklidir. Tesisinizi kurarken tarım yapılamayacak bölgeleri seçebilirsiniz. Tesisinizi kuracağınız alanın ne kadar genişliğe sahip olması gereklidir? Günlük 100 kg üretim yapabilmek için yaklaşık olarak 2 dekar alana ihtiyaç duyarsınız. Eğer üretimi ne kadar genişletmek isterseniz alanı da o kadar genişletmeniz gerekir. Kültür mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılır sorusunu küçük ölçekli bir şekilde bu işe girerek kendi başınıza öğrenmenizde yarar var.

Diğer düşük sermayeli iş fikirleri için “Düşük Sermaye ile Yapabileceğiniz İş Fikirleri”

Son olarak ısıtma, havalandırma, serinlik ve nem konusunda gereksinimleri karşılamanız gerekmektedir. Bu konuda ortamın gereksinimlerini karşılayacak bazı aletlere ihtiyaç duyarsınız. Aspiratör, havalandırma  sistemi, su pompası, klima ve higrometre gibi bazı araç-gereçlere ihtiyaç duyacaksınız.

KÜLTÜR MANTARI KAÇ GÜNDE BİR TOPLANIR?

Kültür mantarı kaç günde bir toplanır? Eğer uygun sıcaklık sağlanır ise mantarın hasadı cinsine bağlı olmakla beraber 40-50 gün sürebilmektedir. Eğer gerekli şartları sağlayamazsanız bu süre 60-65 güne kadar çıkabilir. Hasat sırasında ortam sıcaklığı 15 santigrat derece civarında olmalıdır. Eğer hasat yüksek sıcaklıkta yapılırsa üretim kalitesi azalır.

1 TON KOMPOSTTAN NE KADAR MANTAR ALINIR?

Evde yapılan üretimlerde aynı oda içerisinde üç farklı zaman diliminde üretim sağlanabilmektedir. Bu bağlamda her zaman diliminde 250-300 torba civarında kompost elde edildiğinde yaklaşık olarak 1 ton civarı mantar üretilebilmektedir.

Yukarıdaki oranla düşünüldüğü zaman 10 ton kompost ile 3 ton mantar elde edebilirsiniz. Yaklaşık olarak %20-25 civarı bir üretim sağlanabilmektedir. Kompost/mantar üretimi oranını 5’de 1 gibi hesaplayabilirsiniz. Aşağıdaki tabloda ise istatistik olarak mantar üretim tesisininizin büyüklüğüne göre ve kompost oranınıza göre üretebileceğiniz miktarı görebilirsiniz.

Source: MANTAR
YETİŞTİRİCİLİĞİ (Cengiz ÖZDEMİR)

KÜLTÜR MANTARI ÜRETİMİ

Eğer internet üzerinden araştırma yaparsanız ve çevrenizde bu iş kolu ile uğraşan kişilere soracak olursanız düşük sermaye ile karlı bir yatırım yapmanıza olanak tanıyan kültür mantarı üretimi size yüksek oranda kar marjı sağlamaktadır. Bu üretimi küçük alanlarda başlayarak da sağlayabilirsiniz. Örneğin evinizin veya bahçenizin bir yerinde 25 metre karelik küçük bir alanda üretime başlayabilirsiniz. Milliyet gazetesinin 2014 tarihli bir haberine göre (Habere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.) 2.400 liralık maliyet ile 8 bin 100 liralık bir getiri sağlanabileceğini gösteren bu haber mantar üreticiliğinin ne kadar karlı bir girişim olduğunu ispatlıyor.

KÜLTÜR MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSU

Kültür mantarı yetiştiriciliği kursu konusunda yaptığım araştırmalar neticesinde bazı iller ve ilçelerde Halk Eğitim merkezleri bünyesinde üreticilere seminerler verilmektedir. Bu konuda en büyük eğitimi çevrenizde bu işi yapan kişilerden alabilirsiniz. Eğer çevrenizde bu işi yapan yoksa internet üzerinden üretim ve satış yapan kişilere ulaşabilir ve bu iş konusunda destek istediğinizi belirtebilirsiniz.

Milli eğitim bünyesinde eğitim almak için kültür mantarı yetiştiriciliği kursuna başvurmak istiyorsanız BURADAN e-yaygın sitemi bünyesinde açılan kursları görebilir ve başvuruda bulunabilir ve mantar üreticisi sertifikası alabilirsiniz.

KÜLTÜR MANTAR ÜRETİM TESİSİ PROJESİ

Eğer büyük ölçekli bir mantar üretim tesisi projesi düşünüyorsanız profesyonel destek almanızda yarar var. Çünkü eğer milyonlarca lira harcayarak mantar üreticisi olmak istiyorsanız mutlaka bu işi daha önce yapan kişilerin, uzmanların yardımına ihtiyaç duyacaksınız.

Yapılan Yorumlar
  • Kültür Mantarı Yetiştirme dedi ki:

    Kültür mantarı yetiştiriciliği ve maliyeti isimli yazınızı beğendim fakat maliyet hesabında bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum. Küçük çapta yapılabilecek bu işe 10 bin lirayla dahi girebilirsiniz ve günden güne kazancınızı sermayeye dahil edebilirsiniz. Üreticiye destek ve hibe veren haberleri de takip etmenizde yarar var.

  • Mantar Tabancası dedi ki:

    Kültür mantarı yetiştiriciliği kolay bir iş gibi görülüyor fakat öyle değil. Kaç kişi battı bu işle zengin olacağım diye. Bizim millet her işi çocuk oyuncağı sanıyor.yazik

Bir Yorum Yapın