Kötü Gün Dostu: Yedek Akçe

 Kötü Gün Dostu: Yedek Akçe

Sonsuz gibi görünen borsa yükselişlerinin akabinde akıllı yatırımcı olarak başarılı olmanın stratejilerini arayıp duruyordum. Sonunda çözüm olarak yedek akçe formülünü uygulama kararı aldım.

Uzun vadeli yatırım yolculuğumun 5. içeriği ile karşınızdayım. Bundan önce sizlere “Temettü Yatırımıyla Yeni Başlangıçlara” isimli bir yazı hazırlamıştım ve burada 2021 hedeflerimden bahsetmiştim. İnsanoğlu düşünen bir varlık bu nedenle bugünün doğrusu sandığımız çoğu şey yarının en büyük yanlışı olabiliyor. Dünyanın en büyük yatırımcıları bile milyon dolarlık hatalara neden olan yanlışlarından kahkahalarla bahsediyor.

Ortalama maliyet yöntemi

Daha önceki yazılarımda yatırım stratejimi “ortalama maliyet yöntemi” olarak belirtmiştim. Yani beğendiğim ve uzun vadede kar getireceğine inandığım bir hisse senedini her koşulda her ay düzenli şekilde almayı planlıyordum. Bu sayede aynı hisseden ne kadar alırsam alayım ortalama bir maliyete sahip olacaktım. Örneğin hissenin fiyatı arttıkça düşük maliyetle satın alabildiğim hisselerle kara geçerken, fiyatın düşmesi ile beraber maliyeti günden güne düşürmüş olacaktım.

Beni Twitter’da takip etmek için aşağıdaki resme tıklayınız.


Lakin 5 yıl boyunca ortalama 5 TL ile topladığım bir hissenin ani düşüşüne engel olmam imkansız. 40.000 Tl ile 8 bin adet X hissesini aldığımı farz edelim ve hissenin %50 değer kaybettiğini hayal edelim. Böyle bir senaryo ile paramın yarısını kaybedeceğim. Eğer hisseye güveniyorsam uzun vadede zararım zaten tersine dönecektir lakin süreci biraz daha kısaltmak mantıklı olmaz mı? Günümüzde çoğu hisse senedi bildiğiniz gibi çok yüksek fiyatlara ulaştı. Bazı hisselerin geçmiş fiyatlarını, bilançolarını ve şu an ki mevcut durumlarını düşününce bunun geçici bir yükseliş olduğuna emin oluyorum. Genel anlamda da tüm dünya borsalarında çok fazla para enjekte edilmesi nedeniyle bir balon oluştuğu görüşüne hala katılıyorum. Bu bağlamda aklıma Peter Lynch’in bir sözü geliyor.

Önümüzdeki ay, önümüzdeki yıl ya da üç yıl içinde borsa mutlaka düşecektir.

Time dergisinin ABD tarihindeki en başarılı fon yöneticisi olarak belirlediği Lynch’in sözünün gerçekleşme ihtimali bu günlerde daha yüksek bir seçenek. Peki olası bir düzeltme veya ani bir düşüşte hangi stratejiye uygun hareket etmem gerekecek? Panikleyip zarar kes mi yapacağım? Şimdilik portföyüm beni paniğe sokacak büyüklüğe sahip değil, bu nedenle borsa düşerse takibe aldığım hisseleri ucuza alacağım için sevineceğime eminim. Peki portföyüm büyüdüğü zaman ne olacak? Bu soruna olası bir çözüm olarak bir çok kişinin zaten bilip kullandığı yedek akçe hamlemi hayata geçireceğim. Tabi bu hamleyi gerçekleştirebilmek için öncelikle bir yedek akçeye sahip olmak gerekiyor.

YEDEK AKÇE STRATEJİSİ

Yedek Akçe

Normal şartlarda her ay belirli bir tutara karşılık gelen hisse senetlerini satın alma fikrim vardı. Bu fikri hisselerin bu kadar fiyatlandığı günlerde biraz esnetme kararı alarak kendime yedek akçe oluşturacağım. Yani normalde 1.000 liralık alım yapıyorsam bundan sonra 700 liralık hisse alıp 300 lirayı yedek akçe niyetiyle nakit olarak elde tutacağım. Elde tutulan bu nakit olası düşüşleri fırsat bilmeme, ortalamayı daha kuvvetli şekilde düşürmeme, krizi fırsata çevirmeme imkan tanıyacak. Borsa temel-teknik analizle başarıya ulaştırır düşüncesinden de sıyrılarak psikolojik olarak da kendimi her duruma hazırlamaya çalışıyorum. Olası %10-%20’lik kayıplar yarın 10 binlerce liraya karşılık gelebilecek. Böyle bir durumla başa çıkabilmek için sağlam bir iradeye ve B planına ihtiyaç duyacağım yadsınamaz bir gerçekti. Bu nedenle “yedek akçe” stratejimin beni olası kriz senaryolarında ayakta tutmasını umut ediyorum.

Eğer hala kendinize ait yatırım stratejilerinizi belirlemediyseniz “YATIRIM STRATEJİNİZİ BELİRLEMEDEN YOLA ÇIKMAYIN” isimli içeriğe göz atmanızda yarar var.

Yukarıda bahsettiğim olaya tekrar dönecek olursak %50 değer kaybı yaşadığım X hissesi ile paramın yarısını kaybetmiş durumdayım. Eğer geleceği olan doğru hissedeysem zararımı zaten telafi edeceğime ve kara geçeceğime eminim ve bekleyeceğim. Ancak bekleyeceğim süreyi biraz daha kısaltmak nasıl olurdu? Örneğin 10 bin liralık yedek akçeye sahip olduğumu hayal edelim.

Elimizde mevcut 8.000 hisseye 10 bin liralık yedek akçe ile 4 bin adet hisse daha enjekte edebildim. (Böyle durumlarda kademeli alım daha mantıklı olur) Böyle bir durumda bile 12.000 hissenin ortalaması 5 TL’den 4.16 TL’ye inmiş oluyor. Belki de ortalamayı 4.16 TL’ye düşürmek benim 1 yıllık bekleme süreme eşit olacak.  Yedek akçenin büyüklüğü bu maliyeti daha da düşürmeye olanak tanıyacaktır. Sizin de kendinize ait bir B veya C planınız varsa yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Herkese bol ve bereketli kazançlar dilerim.

Bütün yazılarımı incelemek için “UZUN VADE BORSA” bölümünü inceleyebilirsiniz.

Twitter’da beni takip edebilmek için; 

Yapılan Yorumlar
  • AYDIN ÖZDEMİR dedi ki:

    merhaba, yazılarınızı zevk ile okuyorum. yedek akçe ile ilgili olarak yedek akçeyi hangi likit enstrümanlarda tutacağımı kestiremiyorum.akla ilk gelenler risksiz mevduat, daha riskli olan dolar ve altın.ancak dolar ve altındaki oynaklık malum, mevduat ise çok kazandırmıyor. acaba yedek akçeyi kısa vadeli trade olark kullanmak hatta algotrade yapmak nasıl olur? çalışmalarınızda başarılar dilerim.

  • admin dedi ki:

    Merhaba güzel yorumlar için teşekkürler. Ben bir kısmını likit fonlarda tutuyorum. Bu Para Piyasası/Borçlandırma araçları/kira sertifakaları gibi valörü az olan fonlar olabilir. Bunun dışında uzun vadeli olarak değerli madenleri tercih ediyorum. Kriz/savaş gibi ortamlarda en makul olan seçenek. Gram altın ve gümüş tavsiye edebilirim veya bununla işlem yapan değerli maden fonları. Alsat için yedek akçe kullanımını tercih etmem çünkü riskli. O zaman yedek akçe tutmuş olmayız diye düşünüyorum. Atıyorum borsa düştü alım fırsatı sundu ve siz işlemde yakalandınız. O zaman ne olacak? Eğer buradan para kazanıyorum ve portföyü büyütüyorum da derseniz o zaman şu şekilde bir yöntem uygulayabilirsiniz. %60 Uzun Vade Portföy %20 likit fon + değerli maden ve son olarak %20 trade portföyü şeklinde bir çeşitlendirme yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Tabi karar sizin 🙂

Bir Yorum Yapın