Sermaye sahibi olan fakat ne tarz bir iş yapacağına karar veremeyenler için köpek üretim çiftliği kurmak sıra dışı bir fırsat oluşturabilir. Türkiye’de gün geçtikçe köpek çiftliği kurmak isteyen girişimci sayısı artıyor.
KÖPEK ÜRETİM ÇİFTLİĞİ KURMAK
Küçük yaşlardan beri köpek beslerim ve köpeklere karşı ayrı bir ilgim ve sevgim olmuştur. Üniversite yıllarında da aynı fikirle evime bir köpek alma isteği oluştu. Bu konuda bir araştırma yapmaya başladım, sevimli ve uysal bir köpek aramaya başladım. Bu bağlamda kafama yatan köpek cinsi Fransız Bulldog (French Bulldog) cinsinde karar kıldım. Kısa bir süre içerisinde evime yakın bir petshopa gittim ve sevimli bir golden yavrusu buldum. Fiyatını sorduğum zaman 350 TL gibi bir rakamla karşılaştım. Ardından petshop sahibine fransız bulldog aradığımı ve yardımcı olup olmayacağını sordum. Ellerinde bir adet olduğunu ve istemem durumunda yarın getirtebileceğini söyledi. Fiyatını sorduğumda ise Fransız Bulldog cinsi bir köpek almanın öğrenci bütçesi ile almanın imkansız olduğunu öğrenmiş oldum. 2.000 dediği sırada belki borçla harçla alabileceğimi düşünmeme fırsat kalmadan iş yeri sahibi DOLAR diyerek hayallerimin yıkılmasına vesile olmuştu. Bahsettiğim olay 2016 yılında yaşandı ve o zaman bile yavru golden yaklaşık 350 TL, fransız bulldog cinsi yavru köpek ise 2.000$’dı.
Yukarıda yaşanan olayın akabinde her girişimci de olması gereken fikir benimde aklıma geldi ve neden bir köpek çiftliği kurmuyorum diye düşünmeye başladım. Araştırmalarım doğrultusunda bir köpek üretim çiftliği kurmak çok büyük sermayelere ihtiyaç duymuyor.
KÖPEK ÇİFTLİĞİ KURMA FİKRİ
Köpek çiftliği kurma fikri aklınızda yer edinmişse köpek çiftliği kurmak için ne gibi bir başlangıç yapmanız gerekir?Öncelikle yetiştirmeyi düşündüğünüz köpek cinslerini belirleyin. Bu bağlamda bütçenize uygun köpek cinslerinden bir erkek bir dişi olmak üzere ikişer adet yavru satın alın. Tabi bunun öncesinde köpek yetiştiriciliği konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Bunun için youtube kanallarından veya sosyal medya üzerinden köpek yetiştiricilerinin videolarını izleyebilir, veteriner hekimlerin fikirlerine başvurabilirsiniz. Daha sonra uygun bir barınak kurun ve gerekiyorsa kendi bahçenizde bile ufak bir giriş yapabilirsiniz.
KÖPEK ÇİFTLİĞİ
Köpek çiftliği, uzun süreli bir mücadelenin varacağı noktanın adıdır. Bu nedenle 10.000 lira ile 100.000 lira arasındaki bir sermaye ile köpek çiftliği kurabilirsiniz. Burada asıl husus sizin köpek besleme konusundaki tecrübenizle alakalı. Ayrıca kuracağınız köpek çiftliğinin büyüklüğü ve yetiştireceğiniz köpek cinsleri ile sayılarına karar vermek sizin için yapılması gereken ilk adımlardan yalnızca bir kaçını oluşturuyor.
Ayrıntılı bilgi sahibi olmak için “KÖPEK ÇİFTLİĞİ KURARAK CİNS KÖPEK YETİŞTİRMEK” isimli makalemize de göz atabilirsiniz.
KÖPEK ÇİFTLİĞİNDE HANGİ KÖPEK CİNSLERİ YETİŞTİRİLEBİLİR?
Köpek cinslerinin seçimi tamamen size ve bütçenize bağlı. Örnek vermek gerekirse 5-10 bin lira gibi düşük bir bütçe ile bu işe girmek istiyorsanız yukarıda bahsettiğim gibi fransız bulldog cinsi bir köpekle bu işe başlamamanız gerekir. Çünkü sermayenize uygun bir köpek cinsi değil ve Warren Buffet’ın dediği gibi “Asla bir suyun derinliğini iki ayağınızla ölçmeyin” Yani bütün sermayenizi tek cinse yatırmayın ve riski dağıtmayı deneyin. Peki hangi köpek cinsleri ile bu işe başlanabilir ve ilerleyen dönemde en çok tercih edilen köpek cinsleri hangileri olabilir?
Satın Alınabilecek Yavru Köpek Cinsleri:
Husky (1.500 Safkan)
Mizaç: Zeki, Canayakın, Atik, Dost Canlısı, Nazik
Ortalama yaşam süresi: 12-15 yıl
Labrador Retriever (1.500 TL)
Alman Çoban Köpeği (1.000 – 2.000 TL)
Golden Retriever (750 – 1000 TL)
Doberman (1.500 TL)
Fransız Bulldog (2.000 – 3.000 $)
Rottweiler (800-1000 TL)
Pug
Beagle
Kaniş
Sivas Kangal Köpeği
Çov-çov Çin Aslanı (1.800 – 2000 TL)
Dakhund
Yorkshire Teriyeri
Tazı
Pomeranian Boo (750$)
Malta Köpeği
Doberman
Sibirya Kurdu
Pekinez
Chihuahua
Amerikan Pitbull Teriyeri
Danua
Shih Tzu
Papillon
Puanter
İngiliz Cocker
Dalmaçya Köpeği
Dogo
Cavalier King Charles Spaniel
Saint Bernard
Akbaş
Amerikan Bulldog (
Alaska Kurdu
Tibet Mastifi (150.000 TL)
Hokkaido
Samoyed
Sussex Spanyel
Yukarıda bahsi geçen köpek cinsleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz daha ayrıntılı bir araştırma yapmanız ve bölgenizde bu işi yapan diğer rakipleri takip etmeniz gerekir. Önceliğinizi onlarda bulunmayan köpeklerden seçmenizde ve bütçenizi de dikkate almanızda yarar görüyorum. Köpeklerin yanında yazan fiyatlar araştırmalar sonucu edinilen tahmini sonuçlardır.
Köpekleri satın aldıktan sonra aşılarının ve yavru köpekleri sağlıklı bir şekilde büyütmenin yollarını araştırmanız ve bir veterinerden yatırım almanızda yarar görüyorum. Yavru köpek satın alma fikri ise düşük bir sermaye ile işe başlamanızı sağlayacaktır. Aksi takdirde 3-4 yaşındaki köpekleri daha pahalıya satın almanız gerekebilir. Son olarak köpeklerin satışında muhakkak forumları ve sosyal medyayı kullanmanızda gerekiyorsa google adsense, instagram ve diğer sosyal medya hesapları üzerinden reklam vermenizde yarar görüyorum.
Köpek üretim çiftliği açma fikri yıllardır aklımda öylece durur. Fakat kendi işimden vakit bulabileceğimi zannetmiyorum. Maliyetini bile hesapladım 🙁
Merhaba,
Köpek üretim çiftliği açma düşüncesi gerçekten de uzun vadede karlı bir yatırım olarak karşımıza çıkıyor. Köpeklere ilgi ve sevginiz var ise bu iş fikri sizin için biçilmiş kaftan olabilir. Bahsettiğiniz gibi kendi işiniz varsa bu iş ek iş olarak yapılabilir mi bilmiyorum. Bunun için şu an yaptığınız işteki yoğunluğunuza bakmakta ve bu işe ne kadar zaman ayıracağınızı öngörebilmekte yarar var. Sektör değiştirmek ise büyük bir risk ve bunun artısını ve eksisini hesaplayacak olan yine sizlersiniz.
Köpek üretim çiftliği kurmak isimli içeriğinizi okudum ve gerçekten çok beğendim. Ufak bir sermaye ile bu iş fikrine yönelmek istesem hangi cins köpeklerle başlangıç yapmamı tavsiye edersiniz?
Merhaba,
Yorumlarınız için teşekkür ediyoruz. Hangi işi yapmak kadar önemli olan diğer husus bu işe nasıl başlanması gerektiğidir. Bunun kararını ise siz vermek zorundasınız. İş planınızı yaparken kısa, orta ve uzun vadeli hesaplar yapmalı, sermayenizi bu doğrultuda belirlemeniz gerekir. Örnek vermek gerekirse 100 bin TL gibi bir sermaye ile bu işe giriyorsanız tüm paranızı köpek almaya kullanmamanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Bir kısım parayı kira, personel ve satın alınacak köpeklerin masrafları için ayırmalısınız. Mama, aşı ve ilaç masraflarını da göz önüne almalı ona göre google araştırması yapıp en çok tercih edilen, talep edilen köpek cinslerini belirlemelisiniz veya çevrenizde bulunmayan rakip barındırmayan cinslerde risk barındırsa bile düşünülebilir.