Köpek Çiftliği Kurarak Cins Köpek Yetiştirmek

 Köpek Çiftliği Kurarak Cins Köpek Yetiştirmek

Girişimcilik yolunda emin adımlarla yürümek isteyen kişiler için yeni bir iş fikrinin tanıtımını yapacağız. Köpek çiftliği kurmak ve cins köpek yetiştirmek sıradışı ve kar marjı yüksek olan bir iştir. Bu sebeple uygun miktarda sermayeye ve köpek yetiştirmek için gereken alana sahipseniz bu iş fikrini düşünebilirsiniz. 

İş fikirleri listemizde bugün sizler için “köpek çiftliği kurmak” konusunu ele alacağız. Bu iş fikri için gerekenler çiftliğinizde yetiştireceğiniz köpek sayısına göre değişkenlik gösterecektir. Örneğin 20 farklı köpek cinsiyle işe başlayacaksanız sizlere 20 ayrı barınak gerekecektir. Öncelikli olarak yapmanız gereken ilk husus kendinizi bu konuda eğitmelisiniz. Eğer köpeklerle aranız iyiyse ve köpek yetiştiriciliği konusunda biraz bilginiz var ise sıkıntı yaşamazsanız.

KÖPEK ÇİFTLİĞİ KURMAK İÇİN NE KADAR SERMAYE GEREKİR?

Köpek çiftliği kurmak için gereken sermaye yukarıda da bahsedildiği gibi çiftlik kapasitenize göre değişkenlik gösterecektir. Çünkü cins köpeklerin tanesi 500 TL’den başlar ve 20 bin liraya kadar çıkar. Bu sebeple alacağınız köpek sayısı ve köpeğin cinsine göre bir bütçe hazırlamanız gerekir. Bunun dışında köpeklerin barınakları için ayrı bir bütçe listesi hazırlamanız gerekmektedir. Ayrıca köpeklerin beslenmeleri için de ayrıca bir bütçeye ihtiyaç duyarsınız. Arazinizin etrafını güvenlik tedbiri için tel örgüyle veya duvar ile çevreleyebilirsiniz. Bu işi ayrıca ufaktan başlayarak da yapabilirsiniz. Örneğin husky gibi fazla pahalı olmayan köpek cinslerinden belirli miktarlarda alırsınız ve yavrularını sosyal medyadan, diğer internet platformlarından veya kendi web sitenizden satışa sunabilirsiniz. Köpek satışı ile kazanacağınız parayı tekrar sermaye olarak kullanabilirsiniz. Bu sebeple 30-40 bin liradan başlayan 100-150 bin liraya kadar çıkabilen bir sermayeye ihtiyaç duyabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: “TAVUK ÇİFTLİĞİ KURMA FİKRİ”

Kazanç konusuna gelecek olursak şimdiden söylemem gerekirse kazancınız kısa bir süre içerisinde gerçekleşmeyecektir. Çünkü köpeklerin alımı, çiftleşmesi, yavruların doğumu, büyümesi ve gelişmesi zaman alacağı için düzenli bir gelirinizin oluşması için önce köpekleri yetiştirmeniz gerekmektedir ve müşteri profilinizi oluşturmanız gerekecektir. Her işte olduğu gibi bu işin de tutması için zamana ihtiyaç duyacaksınız.

CİNS KÖPEK YETİŞTİRİCİLİĞİ 

Eğer köpekleri seviyorsanız, cins köpek yetiştiriciliği iş fikri tam size göre olabilir. Çünkü bu iş için gereken sermayeyi en başta kullanırsınız ve ilerleyen dönemde yalnızca köpek maması, su, hastalıklar için gereken aşılar ve diğer müdahaleler için bazen para harcarsınız. Köpek çiftliği kurulumu içinde bir kere para harcayacağınız için ilerleyen dönemde ufak tadilatlar için küçük miktarlara ihtiyaç duyarsınız.

Cins köpek yetiştiriciliği iş fikri sayesinde kısa sürede kendi işinizi kurabilir ve güzel gelirler elde edebilirsiniz. Bu iş fikrini hayata geçirmeden evvel kendinizi köpekler, köpek yetiştiriciliği, bakımı ve hastalıkları konusunda eğitmenizde büyük yarar var.

Eğer bu iş tam bana göre diyorsanız “KÖPEK ÜRETİM ÇİFTLİĞİ KURMAK” isimli makalemize de göz atmanızda yarar var.

KÖPEK HASTALIKLARI, TEDAVİLERİ VE KORUYU TEDBİRLER NELERDİR?

a) Gençlik Hastalığı

Hastada ateş yükselir, dudak ve yanak kaslarında tikler belirir ve bazen bütün vücutta titremeler görülür. Yürüyüş düzensiz olup % 20–50 oranında ölümle sonuçlanır. Tedavisi yoktur. Bunun için yavrular 6 haftalık olunca gençlik (karma) aşısı yapılmalıdır. Köpekler rutubetten ve hava cereyanlarından ve şiddetli soğuklardan korunmalı ve beslenmelerine gereken önem gösterilmelidir.

b) Koksidiyoz

Etkeni tek hücreli bir parazittir. Bilhassa 1–18 ay içindeki yavru köpeklerde çoğunlukla salgınlar halinde seyreder. Hastalarda kanlı ishal, kusma, yüksek ateş ve süratle zayıflama tablosu görülür. Tedavi için veteriner hekime müracaat edilmelidir. Koruyucu olarak köpeklerin barınaklarının sık sık temizlenmesi ve ilaçlanması gerekir. Hayvanların kuru ve rutubetsiz yerlerde barındırılması gereklidir.

c) Dış parazitler

Bunlar bit pire, kene ve uyuz böceklerinden oluşur. Hayvanın derisinde çeşitli tahribatlarda bulunup birçok deri hastalığına sebep olurlar. Bunun için yavru köpekler üçüncü ayına kadar ayda bir kere, 3–12 aya kadar her köpeğe ayda 2 defa. 12 aydan sonra 6 ayda bir defa mutlaka dış parazit ilaçlanması yapılmalıdır.

d) İç parazitler

Bunlar Ekinokoklar, Tenyalar ve Askaritlerden oluşur. Ekinokoklar köpeklerin barsaklarında yaşar. Etkeni Rkinokokküs granülazüs denilen tenyanın larvalarıdır. Bu larvalar ara konakçı olarak koyun, sığır ve insanları seçerek onların karaciğer, akciğer ve diğer iç organlarında Ekinokoküs hlidatiidozus veya kist hidatik denilen ve şekil itibari ile içi su dolu sertleşmiş keseciklere benzeyen hastalığa neden olurlar. Hastalığın bir tedavisi yoktur. Ancak alınacak önlemlerle önüne geçilebilir. Önce kaçak et kesimlerine müsaade edilmemelidir. Köpeklerde sık sık tenya mücadelesi yapılmalıdır. Başıboş köpekler imha edilmeli, köpek ve kedilere yiyecekleri etler mutlaka pişirilerek yedirilmelidir. Tenya askaritler de vücudunda bulundukları canlıların gıdasına ortak olurlar. İshal, kanlı ishal ve anemi yaparlar. Ayrıca hayvanın gelişmesini engellerler. Köpeklerde iç parazitlenmeye karşı düzenli bir ilaçlama yapılmalıdır. Genelde iki aylık olduğunda her iki ayda bir Veteriner Hekiminin önereceği ilaçlarla iç parazit mücadelesi yapılmalıdır.

e) Kuduz
Köpekler kuduz olduktan sonra tedavisi çok uzun süren ve zor bir süreç olarak geçer. Kuduza bir virüs sebebiyet vermektedir. Köpek gibi tüm sıcak kanlı canlılarda görülür. Hastalarda yüksek ateş, ağızdan salya akması, anormal saldırışlar, ısırma, taş ve odun gibi maddeleri yemek ayrıca demir dahi ısırmak şeklinde davranışlar görülebilir.

Ayrıca “TARIM VE HAYVANCILIK KONUSUNDAKİ DİĞER SEKÖTÖRLER” isimli makalemiz dikkatinizi çekebilir.

 

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın