Karlı iş fikirleri listesi için kaz yetiştiriciliği konusunu ele alacağız. Girişimci adaylarının son 5 yıldır üzerinde sıklıkla düşündüğü fakat harekete geçmeye cesaret edemediği bu konuyla ilgili ayrıca kaz yumurtası üretim tesisi kurmanın da basamaklarından bahsedeceğiz.
KARLI İŞ FİKİRLERİ LİSTESİ İÇİN KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ FİKRİ
Ülkemizde hızla yayılan kaz yetiştiriciliği fikri yüksek kar marjı sağlayan bir sektör haline geldi. Bu iş fikrinin karlı olmasının nedeni ise hemen hemen her parçasının para etmesi ve geniş bir pazara sahip olması oluşturuyor. Eti, ciğeri, tüyü ve hatta ayaklarını bile satışa sunabileceğiniz kaz yetiştiriciliği fikri size büyük oranda gelir imkanı sunuyor.
Eğer girişimci ruhunuzun sizi sınırların ötesine taşıyacağına inanıyorsanız, kaz ciğerinin özellikle Avrupa’da büyük bir pazarının olduğunu bilmenizde yarar var. Örneğin Rusya, Almanya, İtalya, İspanya gibi büyük ülkeler ihtiyaçlarını karşılamak için kaz ciğeri ithal ediyor.
Arazinizin su kaynakları konusunda sıkıntısı yok ise kaz yetiştiriciliği fikri ile kendi işinizi kurabilirsiniz. Genellikle Doğu Anadolu bölgesinde (Kars, Erzurum v.b) kaz yetiştiriciliği yapılıyor fakat bu iş kolunu çoğunlukla kırsalda yaşayan vatandaşlarımız kendi et ihtiyacını karşılamak için yapıyor. Peki kaz üretiminin ülkemizde kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde son sıralarda yer almasının asıl sebebini soracak olursanız; kazların üreme hızının tavuk, hindi gibi diğer kanatlı hayvanlara oranla yavaş olmasıdır.
NEDEN KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPMALIYIM?
Kazlar kolay otlatma şansına sahip olduğunuz bir kanatlı hayvan türüdür. Genellikle sulak arazilerde yetişen bir hayvan olsa bile kırsal, kurak bölgelerde de şartları karşılamanız halinde yetiştirebilirsiniz. 1 dönüm çayırda yaklaşık olarak 40-50 adet kaz rahatlıkla yetiştirilebilir ve bu sayede %30-40 oranında yemden tasarruf etmiş olursunuz. Kurulum maliyetinin düşük oluşu, devlet desteği alabilmeniz, 1 kişinin binlerce kazı yetiştirebileceği gibi bir çok neden sizleri kaz yetiştiriciliği konusuna yönlendirecektir.
ÇEVRESEL FAKTÖRLERE GÖRE DAHA DAYANIKLILAR
Diğer kanatlı hayvan türlerine oranla hastalıklara ve çevresel diğer faktörlere karşı daha dayanıklı bir yapıya sahip olan kazlarda ölüm oranı %5’lere çıkabilmektedir. Tavuk veya hindi gibi diğer türlerde ise bu oran %10-15 oranına kadar çıkabilmektedir. Sadece civciv döneminde fazla ilgi göstermeniz gereken kaz yetiştiriciliği sektörü ilerleyen dönemlerde daha kolay, basit ve pratik bir hal alır. Genelde açık alanlarda yetiştirilen yetişkin kazlar (6-8 haftalık) barınaklara girmeyi pek tercih etmezler.
KAZ YETİŞTİRİCİLERİNE HİBE DESTEĞİ
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) arazi, barınak ve damızlık alımı dışında geriye kalan çoğu konuda destek sağlıyor. Üstelik desteğin üst limiti tamı tamına 250.000 EURO. Yanlış duymadınız 1.550.000 TL.
Avrupa Birliği destekli IPAD II hibe projesi geçtiğimiz yıllarda Diyarbakır gibi bazı doğu illerinde uygulandı. Yukarıda saydığımız maddeler dışında kalan projenin hazırlanışı için gerekli maliyet, kümes inşası veya kaz çiftliği kurulumu ve diğer makinelerin alımı ve gerekli ekipmanların temini için gerekli olan maliyeti devlet desteği ile alabilirsiniz.
Ayrıca bulunduğunuz ildeki İl Tarım Müdürlüklerini ziyaret ederek bu konuyla ilgili herhangi bir teşvik, hibe veya desteğin bulunup bulunmadığını sorabilirsiniz. Yine geçtiğimiz yıllarda Aksaray il tarım müdürlüğü kendi illerinde bulunan girişimci adaylarına kaz desteği sağlayarak girişimcilerin başarılı bir üretimci olmasına katkı sağladılar. Yaklaşık 50 kişiye 40’ar tane kaz vererek, bu iş kolunun oluşmasının önünü açtılar. Şu an Aksaray’da kaz üretimi yapan bir girişimci 300’ün üzerinde kaza sahip ve Türkiye’nin her yerine kaz pazarının oluşmasına ve pazarlamasının yapılmasına öncülük ediyor.
Gerekli hibe desteğini alabilmek için iyi bir projeyi TKDK’ya sunmanız ve onay almanız gerekiyor. Bu konuda proje hazırlayan profesyonel firmalardan destek alabilirsiniz.
KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SATIŞI
Kaz yetiştiriciliği ve satışı, uygun pazarı oluşturmanız ve kendinize ait bir pazarlama stratejisi uygulamanız halinde yüksek kar marjı sağlayan bir sektör ve gelir kapısı olacaktır. Pazarlama alanınızda; büyük marketler, oteller, lokantalar, kaz ve kaz ürünleri satışı yapan büyük firmaları ve şirketleri araştırıp bulmanız, iletişime geçmeniz ve satış için gerekli anlaşmaları yapmanız gerekir.
KAZ ÇİFTLİĞİ KURULUMU VE KAZ YUMURTASI SATIŞI
Haberlerde yer alan bir kaç adet manşeti sizlere sunmak istiyorum. Bu sayede bu iş fikrinin ne kadar karlı olduğunu görmüş olacaksınız.
Kaz çiftliği ve kaz yumurtası, işine giren çoğu girişimci başarılı oldu ve hala kazanmaya devam ediyor. Peki bu işe girersem kesinlikle başarılı olur muyum diye soracak olursanız, hayır derim. Çünkü hiç bir işin %100 başarı ihtimali yoktur. Hatta yakın çevremde bile bu işten 100 bin TL zarar eden kişiler var. Onun işle ilgili değil, başkasına güvenmek gibi bir hatası oldu fakat yine de bir hastalık ile bütün kazlarınız ölebilir. Veya vahşi bir hayvan saldırısı ile bütün hayvanlarınızı kaybedebilirsiniz. Bu ve benzeri sebepler, riskler ve olasılıklar her zaman mevcut.
Kişisel tavsiyem diğer bütün iş fikirlerinde olduğu gibi kısa bir süreliğine kendinize bir staj ortamı oluşturun. Örneğin 10-15 tane kaz alın, yetiştirin. Çevrenizde kuluçka makinesi var ise yumurtalarınızı oraya bırakın, gerekirse bu hizmet için ücret ödeyin. (Bu staj süresi için kuluçka makinesi almayın) Bu sayede süreci, kaz yetiştiriciliğini yavaş yavaş öğrenerek bu işe girmeden önce kendinizi yetiştirin. Eğer kendi işiniz var ise bu konuyla ilgili güvendiğiniz birine (mümkünse bu konuda tecrübeli) bir kişiyi de işe alabilir çobanlık yaptırabilirsiniz.
“Tarım ve Hayvancılık ile İlgili Diğer Sektörler” isimli makalemizi okuyarak yeni iş fikirlerine göz atabilirsiniz.
Kaz yetiştiriciliği konusunda kimden yardım alabilirim? Parası ile üretim tesisi kuran firma tavsiye eder misiniz?