Kadınlar İçin Yüksek Maaşlı Meslekler

 Kadınlar İçin Yüksek Maaşlı Meslekler

Günümüzde meslek seçimi oldukça zor ve insanlar bu konuda çoğu zaman kararsızlık yaşayabiliyor. Özellikle kadınların daha fazla kararsızlık yaşadıkları gerçeğini göz önüne alarak kadınlar için yüksek maaşlı ve en havalı meslekleri listelemek istedik.

EN HAVALI KADIN MESLEKLERİ

Kadınlar için aslında bir çok insan için maaştan daha önemli bir konu varsa bu da mesleğin verdiği prestijden bahsetmek olacaktır. Elbette her meslek grubu için maaş önemlidir fakat mesleğinizin saygınlığı bazen alınan maaşın önüne geçebilmektedir. En havalı kadın meslekleri olarak da tanımlayabileceğimiz bazı meslekler hem dolgun maaşı ile hem de size vereceği prestij ile tercih edebileceğiniz meslekleri oluşturmaktadır.

BAYAN MESLEKLERİ

Bayan meslekleri için google’da yapılan araştırmalar neticesinde ilgili bölümü ve alanı seçmek isteyen yüzbinlerce insan araştırma yapıyor. Kendilerine en uygun mesleği seçmek isteyenlere verilebilecek en önemli tavsiye kendini okumak olacaktır. Eğer bir insan sevdiği işi yapmak istiyorsa buna ilk olarak kendini tanıyarak başlaması gerekmektedir.

Ülkemizde ne yazık ki meslek seçimi üniversite veya üniversite sonrasında gerçekleşiyor. Avrupa’da öğrenciler daha ortaokuldan itibaren ilgilerine, yeteneklerine ve başarılarına göre yönlendirilirken ülkemizde üniversite öğrencileri bile meslek seçimi konusunda kararsızlık yaşıyor.

KADINLARIN YAPABİLECEĞİ MESLEKLER

Başlığa bakarak önyargılı davranmanızı istemem fakat bazı meslek grupları kadınlara, bazıları ise erkeklere daha uygun olabilmektedir. Bu nedenle kadınların yapabileceği meslekler olarak niteleyebileceğimiz iş grupları listesi en nihayetinde erkekler tarafından da yapılabilecek mesleklerdendir fakat burada yer alan meslekler kadınların gündelik hayatlarına daha uygun olabilecek niteliktedir.

KADINLAR İÇİN YÜKSEK MAAŞLI MESLEKLER

Bugün özellikle kadınlar için yüksek maaşlı meslekler konusuna değinmeye çalışacağız. Burada yer alan meslek grupları ortalama bir geliri baz almaktadır. Örnek vermek gerekirse kendi hukuk bürosunu kuran bir avukat aylık 10 bin lira da kazabilir 5 bin lira ile bir yerde de çalışıyor olabilir. Aşağıda bahsi geçen meslek grupları yüksek maaşlardan başlayarak aşağıya doğru inmektedir ve az önce de söylediğim gibi Türkiye standartlarında ortalama bir geliri konu almaktadır.

KADINLARA YAKIŞAN MESLEKLER

Kadınlara yakışan meslekleri listelemek için yukarıda da bahsettiğimiz gibi kendinizi okumakla bu işe başlamamız gerekmektedir. Kendinizi nasıl okuyabilirsiniz? Nelere ilgi duyarsınız, nelerden hoşlanırsınız? Açık hava da mı yoksa bir odada 8:00-17:00 arası çalışmak size uygun olur muydu? Liderlik vasıflarınıza güvenir misiniz? İnsanlarla ilişkileriniz nasıldır? Kendinizi tanımadan size en çok yakışan mesleği seçemezsiniz.

KADINLARIN ÇALIŞABİLECEĞİ İŞLER

Bugün sizler için kadınların belirli bir eğitim ile başlayabileceği meslek gruplarından bahsedeceğiz. Bu meslek grupları lisede hatta ortaokulda ekilen tohumların neticesinde ortaya çıkacaktır. Bu nedenle bazı kararları ne kadar erken verirsek bu kararların neticelerine ulaşmakta o kadar erken yol alabilirsiniz. Kadınların çalışabileceği işler listesi için üniversite diplomasına ihtiyaç duymadan yapabileceğiniz iş fikirlerinin listesine “KADIN GİRİŞİMCİLERE İŞ FİKİRLERİ” isimli içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

KADIN MESLEKLERİ LİSTESİ

Şimdi sıra kadın meslekleri listesi için hazırladığımız başlıkları sıralamaya geldi. Burada yer alan meslekler yüksek maaşlı mesleklerden Türkiye standartlarına göre ortalamanın biraz üzerindedir. Çalıştığınız kurum, kuruluş, firmaya ve bölgeye göre değişkenlik gösterebileceği gibi kişisel yeteneklerinize göre de farklılık sergileyebilir.

  • CEO: İngilizce’de Chief Executive Officer kelimesinin baş harflerinden ortaya çıkan bu meslek grubu bir şirketin veya firmanın genel müdürü olarak görev yapar. Genellikle lisans veya lisansüstü eğitim almak gerekebilir. Okumanız gereken bölüm çalışacağınız firmaya, sektöre göre değişiklik gösterebilir. Hürriyet gazetesinin haberine göre bir CEO çalıştığı şirketin bir çalışanına göre 287 kat daha fazla maaş alabilmektedir. Ortalama olarak güçlü ve sağlam temelleri olan bir şirketin CEO’su yılda ortalama 1-2 milyon TL maaş almaktadır. Genel müdür yardımcısı diyebileceğimiz insanların ise aylık maaşları 100-150 bin arasında değişebilmektedir. Bazı firmalar ise kar payına oranla maaş alabilmektedir.
  • Eczacı: Eczacılık Fakültesini bitirdikten sonra isterseniz kendi eczanenizi açabilir, isterseniz bazı laboratuvarlarda veya ilaç fabrikalarında bazen de ilaç depolarında çalışabilirler. Devlet dairesinde veya özelde çalışan bir eczacı aylık ortalama 5.000-6.000 TL kazanabilir fakat kendi eczanesini açan bir kişi işlerin yolunda gitmesinde durumunda aylık 20-30 bin lira bile kazanabilir.
  • Hekimlik: Kadınlara en çok yakışan bir diğer meslek ise hekimlik yani doktorluktur. Üniversite sınavında bir çok gencin hayallerini süsleyen tıp fakültesini bitirdikten sonra hekimlik diploması ile pratisyen hekim olarak göreve başlayabilir. Göreve başlar başlamaz ortalama 7.000-8.000 TL maaş alabilmektedir. Kıdemle ve TUS sınavında başarılı olmanız durumunda bölüm seçimi yapabilir ve daha yüksek maaş alabilirsiniz. Kendi muayenehanenizi açmanız veya özelde çalışmanız durumunda geliriniz katlanarak artacaktır.
  • Kaymakamlık: Bir ilçenin en prestijli ve saygın mesleklerinden birisi elbette ki o ilçenin en üst idari amiridir. İşletme, iktisat, hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri mezunlarıyla birlikte yeni dönemde sosyoloji, halkla ilişkiler, psikoloji ve sosyoloji gibi üniversite bölümlerini bitirmeniz veya bu bölümlerden herhangi birinde yüksek lisans yapmanız da bu mesleğe başlamanız için yeterli olacaktır. Kamuda en az 5 yıl çalışma şartı gibi bazı şartları olan kaymakamlık mesleği İçişleri Bakanlığınca yapılan yazılı ve sözlü sınav ile kazanılır. A Haberin haberine göre 2020 yılında en kıdemli kaymakam maaşı 12.712 TL’dir.
  • Hakimlik/Savcılık: Hukuk fakültesini bitirdikten sonra hakimlik ve savcılık sınavına giren adaylar 100 üzerinden yapılan sınavdan en az 70 alıp sınavdan sonra yapılan sözlü sınavı da geçmek zorundadır. Göreve yeni başlayan hakimler ortalama 8.000-9.000 TL maaş alırken kıdemli hakimler ve savcılar 14-15 bin TL alabilmektedir.
  • Bilgisayar ve Bilgi Sistemleri Yöneticiliği: Üniversitenin dört yıllık eğitim veren Bilgisayar, Elektrik-Elektronik veya yazılım mühendisliği bölümlerinden lisans mezunu olarak Bilgisayar ve Bilgi Sistemleri yöneticisi olabilirsiniz. Çoğunlukla özel şirketlerde iş bulabileceğiniz bu mesleğin aylık ortalama maaşı 7.500 TL’dir.
  • Avukatlık: Avukatlık mesleği geliri kişiden kişiye, bölgeden bölgeye ve şehirden şehre değişkenlik gösteren bir diğer meslek grubudur. Özelde veya devlette çalışmanız durumunda veya kendi hukuk büronuzu açmanız durumunda farklılık gösterebilmektedir.
  • Psikolog: Prestij sahibi bir meslek olan Psikologluk psikoloji bölümünü bitirmekle yapabileceğiniz bir meslektir. Psikoterapist olmak için de başlangıç sayılan bu mesleğin aylık geliri ortalama 3 bin lira da 10 bin lira da olabilmektedir.
  • Yazılım Geliştirici: 5.000-6.000 TL maaşla başlayabileceğiniz bu meslekte ilerleyen yıllarda 25 bin TL dahi kazanabilirsiniz.
  • Hemşirelik: Aylık gelir ortalama 6.000-7.000 TL
  • Mühendislik: Bölüme, çalıştığı firmaya, sektöre göre değişkenlik gösterebilmektedir. En düşük mühendis maaşı 5.000-6.000 TL’dir ve 30 bin liraya kadar çıkabilmektedir.
  • İnsan Kaynakları Yöneticiliği: Yıllık maaşları 40 bin lira ila 250 bin lira arasında değişmektedir.
  • Polislik: Göreve yeni başlayan bir polis memuru 2021 yılı itibariyle 6.859 liradır.
  • Öğretmenlik: Aylık ortalama maaşları 2021 ile 4.883 liradır.

Yukarıda sayılan bir çok mesleğin ek gelirleri de bulunmaktadır. Örneğin bazı meslekler doğu görevinde ek gelir sağlar, hemşirelerin, doktorların nöbet ücretleri ve öğretmenlerin de ekders ücretleri olabilmektedir.

Kadınlara tavsiye edebileceğimiz diğer başlıkları görebilmek için “GİRİŞİMCİ KADINLAR” isimli kategoriye gidebilirsiniz.

Yapılan Yorumlar
  • Kadın Meslekleri dedi ki:

    Kadınlar için yüksek maaşlı meslekler konusunda ki yazınızı çok beğendim fakat diploma gerektirmeyen işleri de konu edinseydiniz keşke.

  • Kadın dedi ki:

    Kadınlara bu ülkede değer de iş de verilmiyor. Ne yüksek maaşı?

  • Hasan Mert dedi ki:

    Kadınlar için en karlı iş avon temsilciliği millet parayı götürdü.

  • En Havalı Kadın Meslekleri dedi ki:

    Bence en havalı kadın meslekleri kamu için doktorluk, hakim ve savcılık. Özel sektörde çalışacak kadınlar içinse mühendislik, mimarlık ve polislik (özel harekat polislerine ayrı bir saygı duyuyorum.)

Bir Yorum Yapın