Girişimcilik nedir diye soracak olursanız kelime anlamından da anlaşılacağı üzere risk alıp bir işe başlayabilme cesaretini gösterebilme potansiyelidir. Girişimcilik doğuştan gelen bir kabiliyettir ve zamanla öğrenilecek veya kazanılacak bir davranış değildir. Gündelik hayatın yoğunluğu, iş yükünün ağırlığı ve yapılan ağır işlere karşı alınan düşük maaşlar insanları girişimci olmaya itmektedir.
Kimler Girişimci Bir Ruha Sahiptir?
Bazı insanlar çocukluklarından itibaren farklı yeteneklere sahiplerdir. Bazı insanların dil yetisi diğer insanlara göre daha çok gelişmiştir, aynı şekilde resim yapmayı seven ve çok küçük yaşta müziksel bir zekaya sahip olan insanlarla mutlaka karşılaşmışsınızdır. Peki girişimci kime nedir? Yukarıda bahsettiğimiz gibi bir işe atılmak için cesarete sahip olan, risk almaktan korkmayan insanlara, asıl amaçlarının para kazanmak değil parayı araç olarak gören, ülke ekonomisine katkı sağlamayı, diğer insanlara iş imkanı yaratmayı amaçlayan, kendisi ile beraber çevresini, şehrini, bölgesini ve ülkesini de yükseltmeyi şiar edinen kimselere girişimci denir.
Girişimci Bir İnsan Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?
Cesaret ve risk almaktan korkmamak bir girişimci de olması gereken en önemli iki özelliktir. Cesur olmayan bir insan sürekli hayal kurar, planlama yapar, kafasında yazar-çizer fakat düşüncelerini hiç bir zaman gerçeğe dönüştüremez. İnsanların büyük bir kısmı da ömürlerini bu şekilde sürdürür gider. Bu tarz kimseler girişimci bir ruha sahiptir fakat hiç bir zaman girişimci olamaz. Çünkü doğru ya da yanlış onların her zaman bir nedenleri/bahaneleri vardır. Kimisinin bırakamayacağı bir işi, kimisinin ise riske atamayacağı ve uzunca bir zamandır bir araya getirebildiği bir birikimi vardır. Her iki grupta işini veya birikimini riske atmak istemez. Çevrelerinden sürekli “icat çıkarma, senin bu projelerin/fikirlerin bitmedi gitti, çok hayalperestsin, eşeğini sağlam kazığa bağla v.b” tarzında umut kırıcı sözler duymak onların başarılı bir girişimci olma düşüncesini daha başlamadan yıkar.
Başarılı İnsanların Girişimcilik Tanımları Nelerdir?
“Bazı insanlar olmasını ister, bazıları olmasını bekler, bazıları ise oldurur.” Michael Jordan
“İnsanlara ne istediklerini sorsaydım, daha hızlı giden at üretirdim.” Henry Ford (Ford’un sahibi)
“Girişimci daima değişimi arar, ona cevap verir ve onu bir fırsat olarak kullanır.” Peter Drucker
“Başarılı bir yatırım sabır, disiplin ve zaman gerektirir. Ne kadar yetenekli olduğunuz ya da ne kadar efor harcadığınızın bir önemi yok. Bazı şeyler sadece zaman gerektirir. 9 farklı kadını hamile bırakarak 1 ayda bebek sahibi olamazsınız.” Warren Buffett (Dünyanın en başarılı 3 yatırımcısından biri)
“Ben bazı derslerin sınavlarını geçemedim; ama arkadaşım hepsini geçti. O şimdi Microsoft’ta başarılı bir mühendis, ben Microsoft’un sahibiyim.” Bill Gates (Microsoft’un sahibi)
“Dünya ne konuştuğunuz ile değil, neyi hayata geçirdiğiniz ile ilgilenir.” Jack Ma (Alibaba’nın sahibi)
“Eğer bir şey yaptıysanız ve mükemmel bir şey olduğu ortaya çıktıysa, ona takılmadan bir sonraki mükemmel şeye başlamanız gerektiğini düşünüyorum.” Steve Jobs (Apple Kurucusu)
İlginizi Çekebilir: “BİR GİRİŞİMCİ DE OLMASI GEREKEN 7 ÖZELLİK”
Başarılı Bir Girişimci Olmak İçin Ne Yapılabilir?
Şu an ki hayatının yoğun temposundan, emir almaktan, işten kovulmaktan korkan her insan kendi işini kurmak ister fakat kendi işinin patronu olmak girişimci olmak anlamına gelmemektedir. Örnek vermek gerekirse herkesin bir kafe açma hayali vardır. Eğer açarsanız kafe sahibi/işletmeci/esnaf olursunuz fakat Gönül Kahvesini kurar Türkiye’nin her yerine franchising sistemi oluşturup yüzlerce şubeye bayilik verirseniz nasıl girişimci olunur sorusunun karşılığını bulursunuz.
Peki başarılı bir girişimci olmak için neler yapılabilir?
1- Farklı olun: Aynı işte veya sektörde bile olsanız sizi diğerlerinden ayıran bir şeyler olsun.
2-İnovasyonu takip edin: Yeniliğe açık olun ve yenilikleri yakından takip edin.
3- Etkili iletişim becerilerine sahip olmak.
4- Niteliği nicelikten daha fazla önemseyin.
5- En ufak bir başarısızlıkta hemen vazgeçmeyin ve bunun bir tecrübe olduğunu unutmayın.
6- Sevdiğiniz işi yapın.
7- Çevrenizi dinleyin, olumsuz yorumları bahanelerle değil çözüm önerileri ile çürütün.
TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİ OLMAK
Ülkemiz fikir üretimi ve özgün proje geliştirme konusunda oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Ne yazık ki düşünülen fikirlerin gerçek hayatta uygulanması konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Örnek vermek gerekirse yolda giderken herhangi birini çevirin ve dünyayı değiştirecek bir projeniz var mı diye sorunuz. Emin olun ki normal bir hayatı olan insanlarımızdan bile akıl almaz fikirler çıkacağına emin olabilirsiniz. Ülkemizde girişimci olanların yaşadığı problemin asıl nedeni herhangi bir destek bulamamalarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle TÜBİTAK’ın reddettiği projeler ABD veya diğer Avrupa ülkelerinde büyük başarılar elde etmektedir.
Basit bir örnek vererek açıklamak gerekirse; siz devletin bir kurumuna ait web sitesini hackelerseniz ülkemizde hapse girersiniz. Aynı olayı ABD’de yaparsanız sizi en az 10 bin dolar ile işe alırlar veya bir miktar para öder ve web sitesinin açığını açıklamanızı ve sıkıntının nasıl giderileceğini sorarlar. Yanlış anlaşılmak istemem, çünkü benim asıl derdim ülkemi kötülemek değil. Amacım yalnızca ülkemizin herhangi bir girişime olan tepkisini göstermek.
Çok büyük başarı elde edeceğiniz bir projeniz var. Çevrenize fikrinizi anlatırsınız, her ayrıntısını düşünmüşsünüzdür. En yakınınızdaki insanlar bir çok eleştiri yapacaktır. Sizin tezinizi çürütmek için her yolu deneyeceklerine emin olabilirsiniz. Eleştiriye tahammül etmelisiniz, o ayrı bir konudur fakat yapıcı bir eleştiri göremezsiniz. “Ne gerek var? Bunu senden önce düşünen mutlaka olmuştur, onlar yapamadıysa sen hiç yapamazsın. Dünyayı sen mi değiştireceksin?” gibi umut kırıcı sözler mutlaka duymuşsunuzdur. Benim favori cümlem ise “icat çıkarma!” Belki de bu sebeple bizim milli bir icadımız yok diye düşünmüyor değilim.
Yukarıdaki her satır sizin umudunuzu kırmasın, aksine işinize, fikrinize veya projenize dört elle sarılmanızı sağlasın. Neden diye soracak olursanız…
” Usta bir ressamın öğrencisi eğitimini tamamlamış. Büyük usta, öğrencisini uğurlamış. Çırağına ” Yaptığın son resmi, şehrin en kalabalık meydanına koyar mısın?” demiş.
“Resmin yanına bir de kırmızı kalem bırak. İnsanlara, resmin beğenmedikleri yerlerine bir çarpı koymalarını rica eden bir yazı iliştirmeyi de unutma” diye ilave etmiş.
Öğrenci, birkaç gün sonra resme bakmaya gitmiş. Resmin çarpılar içinde olduğunu görmüş. Üzüntüyle ustasının yanına dönmüş. Usta ressam, üzülmeden yeniden resme devam etmesini tavsiye etmiş.
Öğrenci resmi yeniden yapmış.Usta, yine resmi şehrin en kalabalık meydanına bırakmasını istemiş.
Fakat bu kez yanına bir palet dolusu çeşitli renklerde boya ile birkaç fırça koymasını söylemiş.
Yanına da, insanlardan beğenmedikleri yerleri düzeltmesini rica eden bir yazı bırakmasını önermiş. Öğrenci denileni yapmış. Birkaç gün sonra bakmış ki, resmine hiç dokunulmamış. Sevinçle ustasına koşmuş.
Usta ressam şöyle demiş:
“İlkinde, insanlara fırsat verildiğinde ne kadar acımasız bir eleştiri sağanağı ile karşılaşılabileceğini gördün. Hayatında resim yapmamış insanlar dahi gelip senin resmini karaladı.
İkincisinde, onlardan müspet,yapıcı,olumlu olmalarını istedin. Yapıcı olmak eğitim gerektirir. Hiç kimse bilmediği bir konuyu düzeltmeye cesaret edemedi.”
– Emeğinin karşılığını, ne yaptığını bilmeyen insanlardan alamazsın.
– Değer bilmeyenlere sakın emeğini sunma.
– Asla bilmeyenle tartışma.
Yukarıdaki ressam ve öğrencisi hakkındaki örneğin sizlerin bundan sonra ki hayatında farklı bir pencere açmasını umut ediyorum.
İlginizi Çekebilir: “GİRİŞİMCİLİK RUHUNU DİRİ TUTMANIN YOLLARI”