Son yılların en popüler tarımsal girişimcilik örneği olarak solucan gübresi yetiştiriciliğini gösterebiliriz. Bir çok girişimci Bu iş kolunu seçerek karlı bir işe başlamış oldu. Şu an aktif olarak yaptığınız işe ek olarak bile yapabileceğiniz bu iş kolunu irdelemeye hazır mısınız?
TARIMSAL GİRİŞİMCİLİK ÖRNEĞİ
Tarımsal girişimcilik örneği olarak solucan gübresi yetiştiriciliğini gösterebiliriz. Çünkü son yıllarda girişimcilerin en çok tercih ettiği iş fikirlerinden birisi olan bu iş kolu ile kendinize ek gelir oluşturabilirsiniz. Çok büyük bir sermayeye ihtiyacınız olmadan karlı bir iş koluna başlamaya ne dersiniz?
SOLUCAN GÜBRESİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Solucan gübresi yetiştiriciliği düşünüldüğünün aksine çok zor bir iş değildir fakat her işte olduğu gibi spesifik zorlukları vardır ve bu işi yapmak için tecrübeye ihtiyaç duyacaksınız. Eğer çevrenizde bu işle uğraşan bir tanıdığınız varsa muhakkak onu ziyaret etmeli ve tecrübelerinden faydalanmasınız. Çünkü teori ile pratik hiç bir zaman birbiri ile uyumlu değildir. Kağıt üzerinde yazılan ile gerçekte yaşanacaklar her zaman aynı olmayabilir. Burada yazılan reçete sizin karşılaşacağınız sıkıntılara deva olmayabilir. Bu nedenle yaparak ve yaşayarak öğrenmek solucan yetiştiricileri için çok önemli bir husustur.
SOLUCAN GÜBRESİ YETİŞTİRMEK
Son yıllarda pek çok kişi solucan gübresi yetiştirmek için kolları sıvadı. Bu işi yapmak için çok büyük bir girişim ile de yola çıkabilirsiniz, evinizin bir bölümünde hobi amaçlı da bu işe başlayabilirsiniz. Asıl amacınız Kaliforniya solucanı sayısını arttırmak olacağı için gün be gün artan üretim ile kendinizi bir tesis kuruluşunun ortasında bulabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: “KÜLTÜR MANTARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE MALİYETİ”
Doğru ortam şartlarını oluşturmak bu iş için büyük bir önem arz etmektedir. Bu işe başlaması ile kısa sürede solucan sayınızda ciddi miktarda bir artış olacaktır. Bir ya da en fazla iki sene içerisinde solunca sayınızın 20-25 kat artacağını bilmenizde yarar var. Solucan miktarının artışı ile üretimde de gözle görülür bir artış meydana gelecektir. Bu nedenle elde edilen gübrelerin depolanması ve yeni üretim alanlarına sahip olmanız bir sonraki aşamada size yeni yönelimlere sevk edecektir.
SOLUCAN GÜBRESİ YETİŞTİRMEK İÇİN NE KADAR SERMAYE GEREKLİ?
Bu işe profesyonel anlamda yönelmeniz durumunda asgari 10.000 civarı solucan ile işe başlamanızı öneririm. Bu durumda da 4.000-4.500 TL gibi bir sermayeye ihtiyaç duyacaksınız. Bu durumda solucan gübresi üretim tesisi kurma yolunda önünüzde uzun bir maraton olacaktır. Ortalama düzeyde bir üretim miktarına sahip olmak için ise asgari 10 bin adet Kaliforniya cinsi solucana ihtiyacınız olacaktır. Tabi bu rakam bizim işi öğrenme amacı ile tavsiye ettiğimiz rakamdır. Eğer siz büyük çapta bir üretime başlamayı düşünüyorsanız bu rakamı arttırabilirsiniz. Fakat şunu unutmayın ki 10 bin adetle işe başlamanız ve solucanlar için doğru şartları temin edebilirseniz en az 2-3 sene içerisinde 1 milyon adet solucana sahip olabilirsiniz. Eğer başlangıç miktarı değişir ise bu süre de o oranda azalacaktır.
Biz şu an için 10.000 adet solucan ile işe başladığımızı farz edersek, bu solucanların barınma ihtiyaçlarını karşılamak için bir veya 2 ton (minimum) su tankına ihtiyaç duyacaksınız. Bu tankı solucanları beslemek için kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken solucanları koymadan evvel hazır olduğunu düşündüğüm kompostu eklemek olacaktır.
Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi solucanların 1 aylık besin ihtiyacını karşılamak , 180 kg = fiyatı 50-60 TL (Tercihen solucan maması fakat solucanların bir çok şeyle beslenebildiğini unutmamak gerek. Maliyetinizi ona göre hesaplayabilirsiniz.)
Solucan gübresi üretimi gibi iş fikirleri için “DÜŞÜK SERMAYELİ İŞ FİKİRLERİ” isimli içeriğimize bakabilirsiniz.
SOLUCAN GÜBRESİ YETİŞTİRMEK KARLI MI?
Solucan gübresi yetiştirmek karlı mı sorusunu bu işe başlamak isteyen herkes merak etmiştir. İlgili cevabı buradan öğrenebilirsiniz. AA ajansının yaptığı ilgili habere göre kitap okurken “Solucanlar, Afrika fillerinden daha güçlü ve ekonomi için ineklerden daha önemlidir” sözünden etkilenip borç para toplayarak Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki ilk solucan gübresi üretimi tesisini kuran Mehmet Emin Yavuzer, iki yılda, ayda ortalama 5 bin lira gelir elde edebilir hale geldi. O bu yolculuğa yaklaşık olarak 100 bin solucan ile başladı.
Solucan gübresinin sermayesi bir seferlik olacağı için (ilerleyen dönemlerdeki masrafları hariç tutuyorum kira, fatura, kompost masrafı vs) düşük maliyetli bir iş kuracağınızı düşünebiliriz. Bu durumda da aylık cironuzun büyük bir kısmı hanenize net kar olarak yazacaktır.
Eğer solucan gübresi yetiştiriciliği gibi iş kollarına göz atmak isterseniz “TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRLERİNE DAİR GİRİŞİMCİ PROJELER” isimli içeriğimize göz atabilirsiniz.
Solucan gübresi yetiştiriciliği eskide kaldı. Tarımsal girişimcilik için dönem güzel. Gıdaya olan ihtiyaç günden güne artıyor fakat her şeyin maliyeti de bir o kadar artıyor.