Girişimciler İçin Yeni İş Sahaları

 Girişimciler İçin Yeni İş Sahaları

Kalabalık bir caddeye veya sokağa girdiğiniz zaman farklı iş fikirlerinden çokça olduğunu göreceksiniz, fakat aynı caddeye çok değil 1-2 yıl sonra yine girdiğinizde onlarca iş yerinin kapandığını ve yerine yine aynı tarz iş gruplarından göreceksiniz. Bu yazımızı okuyan girişimciler için yeni iş sahaları açacağız ve tekrar tekrar kapanıp açılan iş yerlerinin yerine özgün bir projeyi uygulamanıza yardımcı olacağız.

Yukarıdaki açıklama çok kesin bir ifade oldu biliyorum fakat size vereceğimiz tavsiyeler ile bir lokasyona kurulan iş fikrinin analizini iyi yapmanızın önünü açacağız. Bu sayede çok sıra dışı veya farklı bir iş yapmasanız bile uygulayacağınız strateji ile aynı işi farklı bir şekilde sunmayı öğreneceksiniz.

EN KAZANÇLI İŞ ALANLARI KONUSUNDA AYRINTILI BİR İNCELEME YAPIN

Girişimci adaylarının girişimcilik savaşlarında yaptığı en büyük hata hayalperest bir düşünce yapısına sahip olmaları ve teori ile pratiğin ayrımını yapamamalarıdır. Örnek vermemiz gerekirse bir girişimci çay içmek için bir kafeye gider ve masa sayısı ile müşteri sayısını kafasında hesaplar, toplar çıkarır ve ben kafe açacağım diyerek girişimciliğin girdabına kapılır. Personel, sermaye, vergi, spotaj, kira, su, malzeme v.b masrafları hesaba katmadan; kalifiye personel sıkıntılarını, müşteri kitlesini oluşturma, reklam tanıtım planlarını hazırlama, ilk 6 ay belki masrafları gideremeden akşamları kepenk indirme ihtimalini göz önüne almadan araba yıkamacıda araba yıkamaya giden hayalperest bir girişimci hemen günde 20 araba yıkasam iç-dış 25 lira alsam, ilerde pasta cila ve araba aksesuarı işine de girsem gibi cümlelerle bir işe başlarlar ve hayal kırıklığı ile sonuçlanan bir girişimcilik örneğini daha hayata geçirmiş olurlar.

Yeni iş sahaları 2019 yılında da farklı uygulamalarla veya metotlarla devreye girecek ve başarılı girişimciler 2019 yılında iş hayatına emin adımlarla devam edecekler. Daha önce hiç düşünülmemiş ve başarılı olma ihtimali yüksek bir iş fikrine sahip olabilir miyiz? 3-4 yıl evveline kadar Türkiye’nin hiç bir yerinde korku evi fikri ve mekanı yoktu fakat başta büyük şehirler olmak üzere yavaş yavaş dağılmaya başlıyor. Bu ve benzeri yeni iş sahaları günden güne artacak. Yazımızın en başında söylediğimiz gibi bir caddeye girdiniz ve buraya sıra dışı bir girişimcilik örneği kuracaksınız. Hangi basamaklara dikkat etmeniz gerektiği konusunda bir beyin fırtınası yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

YENİ İŞ SAHASININ KURULUM BASAMAKLARI NELERDİR?

  1. İş yerinin kurulacağı yerde rakip analizi yapın ve 10 tane kafeteryanın olduğu yerde yeni bir kafenin tutunabilmesi zordur.
  2. Yetenekleriniz doğrultusunda bir iş sahası belirleyin; iyi bir aşçınız yoksa ve aşçılık yerine işletmecilik yapacaksınız restoran kurma fikri pek size uygun olmayabilir.
  3. Para kazanmayı değil fakat başarılı olmayı hedef tahtasına koyun.
  4. Kar marjınızı iyi hesaplayın ve imkanınız varsa farklı yerlerde bulunan benzer iş yerlerine gidip akıl alın.
  5. Eğer iş yerini kuracağınız lokasyonda benzer sektörde bir rakip varsa iş yerinizi kurmadan evvel gidip orada biraz oturun. Bu mekanın artı ve eksi yönlerini aklınıza yazın ve kendi iş yerinizi kurarken onlardan farklı olmanızı sağlayacak, müşterilerin sizi tercih etmelerine neden olacak sebepler oluşturun.
  6. Gıda sektöründen ilerleyeceğinizi düşünürsek ve benzer bir iş kolunda rakibiniz olduğunu farz edersek 5. madde de bahsedildiği gibi tercih sebebi olmanızı ve yeni bir iş sahasıymış edası yaratacak bir farklılık bulun. Bir coffe-shop kurulacaksa tematik bir mekan kurarak kendinizi farklı konumlandırmanıza yarar sağlayacak bir konsept kurabilirsiniz. Örneğin Game Of Thrones (Taht oyunları) temalı bir kafe hayal edin. Dünyanın en fazla izlenen dizisinin konsept olarak tasarlandığı bir mekan sırf bu farklılığı sebebi ile tercih edilebilir. Örnek: Kitap Kafe, İngilizce konuşulan Kafeler
  7. Konsepti belirledikten sonra dekorasyonu ona göre belirleyin. Farklı farklı iş sahaları için yine onlarca farklı konsept bulunabilir. Dil beceriniz var ise yurt dışındaki örnekleri de incelemenizde yarar var.
  8. Herkes kendi fikrini doğru ve akılcı zanneder. İşinizi müşteri gözüyle eleştirel bir bakış açısıyla irdeleyin, çevrenizden de bu konuda yardımcı olmalarını isteyin. Müşteri olsanız neler görmek isterdiniz? Bu ve benzeri soruları oluşturun ve daha sonra bu sorulara cevaplar arayın.
  9. En kazançlı iş alanları arasında yer aldığını düşündüğüm projeniz konusunda müşterilerin görüşlerine önem verin. Örnek vermek gerekirse tadilat ve dekorasyon sırasında bir anket şirketi yardımıyla veya bireysel olarak hazırlayacağınız anket sorularını potansiyel müşterilerinize sorun. “Buraya nasıl bir iş yerinin kurulmasını isterdiniz?” gibi sorularla dikkatlerini çekin ve şıklar verin. “Açılacak kafenin “Game Of Thrones” konseptini uygulamasını 1’den 5’e kadar puanlayınız” şeklinde geri dönüşünü isteyin. “X temalı Y mekanında nelere dikkat edilmesini talep ederdiniz?” şeklinde açık uçlu sorular sorun. Bu sayede hem yönünüzü tayin etmenize yardımcı olacak müşteri fikirlerine sahip olabilirsiniz, hemde müşterilerin görüşünü önemsediğiniz için artı puan kazanırsınız. Herkesi memnun etmek gibi bir hataya düşmeyeceğinizi ise umut ediyorum.
  10. İş kolu seçimine uygun temayı seçtikten sonra uygulanacak konsepte uygun müzik ve dekorasyon seçimi yapın. Personelinize bu konuda eğitimler verin. İşi bilenleri anahtar noktalara yerleştirin, acemileri ise daha risksiz yerlerde görevlendirin ve onlarında süreç içerisinde gelişimine önem verin; aksi takdirde kriz anlarında personel sıkıntısını yaşayabilirsiniz.

2019 YILININ YENİ İŞ SAHALARI NELERDİR?

KORKU EVİ:Türkiye’de henüz çok yayılmayan bir iş sahası. Müstakil bir ev kiralanır ve dekor edilir. 10 odalı 30 bölümlü ve yaklaşık 60 dakikalık bir serüven ile müşterilerin korktuğu bir korku filmi sahnelenir. Odalara kamera koymayı, görüntüleri de iş yeri girişinde sergilemeyi unutmayın. Bu sayede yeni müşterilere de bilet satmanız kolaylaşacaktır. Bayilik imkanları da olsa minimum 20-30 bin TL’lik bir sermayeye sahip olmalısınız. Saatlik ücret ise müşteri başı 20 TL.

BUNGALOV EVİNDE TATİL: Satın alacağınız veya kiralayacağınız orman, deniz, göl veya akarsu manzaralı bir bölgeye kurulacak ahşap evlerle tatilcilerin alternatifi olabilirsiniz. Şu an büyük şehirlerin bazı turistik bölgelerinde uygulanan bu proje evleri ile güzel bir sektör oluşturulmuş durumda. Yerli veya yabancı bir turistin ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşılayacak bu evlerden bir tanesinin kurulması için minimum 20.000 bin TL’lik bir miktara ihtiyaç duyacaksınız. Kaç tane kuracağınız ise arsanızın büyüklüğüne ve sermayenize göre değişebilir. Bir gecelik fiyat ise 300 TL’den başlamaktadır.

KAMP ÇADIRI KİRALAMA ve KAMPÇILIK HİZMETİ: Bungalov evlerine benzer bu projede tek fark ahşap evlerin yerine çadır kiralama hizmetinin verilmesi. Seyyar olmayan bu çadırları büyük ölçekli düşünecek olursanız ve güzel bir lokasyona kamp çadırlarının kurulumunu yaparsanız bir tatil köyü edasıyla tatilcileri bekleyebilirsiniz. Kısa ve uzun tatillerde yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapabilirsiniz. Maliyet hesaplaması ile çadırın büyüklüğüne ve çadırın iç dizaynına ve çadırların kurulumunun yapıldığı alanın dekoruna göre değişebilir. Büyük bir çadır için yaklaşık olarak 10.000 TL’ye ihtiyaç duyacaksınız.

DEŞARJ ODASI KURULUMU: İlk defa Amerika’nın Florida eyaletinde uygulanan bu fikri bir kadın girişimci garajında uygulamaya başlamış. İkinci el eşyaları uygun fiyatlarla satın almış ve garajına yerleştirmiş. Müşterilere ise günlük hayatın, iş hayatının stresini atma garantisi vermiş. Müşteri içerdeki eşyaları kırarak deşarj olmasını amaçlayan bu proje ile kadın girişimci Deşarj Odası Şubeleri kurarak devam ediyor. Müşterilerden ise kırılan eşya parası + hizmet bedeli karşılığında ücret talep ediyor.

Deşarj odası ile ilgili ayrıntılı bilgi için; “TÜRKİYE’DE OLMAYAN İŞ FİKİRLERİ – 1” isimli makaleyi okumanızı tavsiye ederiz.

ÇOCUKLARA MESLEK TANITIM PLATFORMU: Çocuk müşteriler her zaman başarılı olmak isteyen girişimciler için güzel bir alternatif olmuştur. Çünkü çocuklar bir şeyi istedikleri zaman genelde ebeveynler çocuğun isteğini yapmak zorunda kalıyorlar. Eğitimi de sürece dahil ettiğimizi düşünürsek, ebeveynlerinde bu sürece dahil olmak isteyeceğine olan inancımız artmaktadır. Peki bu fikri nasıl uygulayabiliriz. Simülasyon şeklinde kurulacak meslek tanıtım odaları sayesinde çocukları hem eğitip hem de eğlenceli vakit geçirmelerini sağlayacak bu girişimcilik örneği ile güzel bir girişime start verebilirsiniz. Örneğin, doktor, veteriner, astronot, itfaiyeci v.b tarzında meslek gruplarına uygun bir atmosfer oluşturulur ve her meslek grubu için 1 mentor işe alınır. Bu kişiler çocukları kontrol eder, çocukların aktivitelerini yönetir ve keyif almalarını sağlar. Aynı şekilde ebeveynlerin sıcak-soğuk içeceklerle zaman geçirebilecekleri bir corner-coffe şeklinde ufak kafe kurulabilir.

İlginizi çekebilir: “OYUN SALONU AÇMAK İSTEYENLERE PARLAK FİKİRLER”

Sizler için 5 farklı iş fikrinden bahsettik ve sizlere fikir oluşturmalarını amaçladık. En başta da belirttiğim gibi bir işi ilk yapan siz olmasanız bile o bölgede ilk yapan olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer sizden önce yapan olmuşsa bile farklı bir konsept katarak bu işi daha farklı boyutlara taşıyabilir ve başarılı bir girişimci olma yolunda emin adımlarla ilerlemiş olursunuz. Bol şanslar diliyoruz.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın