Girişimciler için Para mı Yoksa Başarı mı daha Önemli?

 Girişimciler için Para mı Yoksa Başarı mı daha Önemli?

Girişimciliğin temelini bir fikir ve bu fikri harekete geçirecek yeterli cesarete sahip olmak oluşturur. Bunların dışında ise tecrübe, sermaye, ekip, lokasyon gibi ayrıntılar önem kazanır. Peki bir girişimcinin varacağı nokta da önemli olan husus para mıdır yoksa başarılı olma hazzı mı? 

Girişimciliğin temelini para kazanmak oluşturmaktadır çünkü para kazanılmayan bir girişim ne yazık ki ya sona erer ya da devredilir.  Hiç bir girişimcilik hikayesi yoktur ki para kazanmayı temeline almasın. En sosyal konularda hazırlanan projelerin bile kendi kendini idame ettirebilmesi için bir miktar paraya ihtiyacı vardır. Sıfır kar olsa bile maliyeti ve masrafları çıkarmak her fikrin&projenin temelini oluşturmak zorundadır. Başka türlü bu çarkı döndürebilmek için bitmeyecek bir sermayeye ve inanılmaz bir inanca ihtiyaç vardır ki bu da çok ütopik bir hayal olur.

Bütün girişimcilerin yolun sonunda sahip olmak istedikleri iki husus vardır. Birisi yukarıda da bahsedildiği gibi para, diğeri ise yolun sonunda söylenecek “Sonunda başardım” cümlesidir. Başarılı olabilmek için hedeflerin güncellenerek devam etmesi gerekir ki çağın gerisinde kalınmasın ve çağın gerekliliklerine uygun bir güncelleme ile proje ilerleyerek devam etsin. Aslında pencerenin bu tarafından bakacak olursak başarı hissinin sonu yoktur.

Girişimcilerin para ve başarı arasında gidip geldiği süreçte ikisininde önemini unutmamak, birinin fiziksel ihtiyaçlar için diğerinin ise duygusal ihtiyaçlar için gerekli olduğunu bilmekte yarar var. Dünyanın önde gelen girişimcilerin hayat hikayelerine bakacak olursak hepsinin asıl amacının “başarılı olmak” olduğunu görürsünüz. Çünkü amacı para olan bir işletme zaten baştan kaybetmeye mahkumdur.

Başarının amaç paranın ise bu hedefe ulaşmak için bir araç olduğunu bilmek sizin başarıya ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Zaten başarılı olan bir girişimin para kazandırmama ihtimali ise yok denecek kadar azdır. Bu sebeple sizlerinde bir girişimde asıl amacınızın para yerine başarı olması gerekmektedir. Başarı peşinden parayı zaten getirecektir. Bunu bilerek hedef tahtanıza büyük harflerle “BAŞARI” yazın ve bu hedefe odaklanın.

PES ETMEMEK İKİNCİ AMAÇ!

Girişimcilerin başarısızlık nedenleri nelerdir diye herkesin kafasında bir soru olur. Başarıya ulaşmak kolay bir şey olsa ben bu makaleyi yazmamış, siz ise şu an zaten bu yazıyı okumuyor olurdunuz. Herkes başarıya ulaşamaz ulaşsa bile başarıya ulaşmak o kadar kolay olmayacaktır. Her zaman söylediğimiz gibi her yolun inişleri ve çıkışları vardır. İlk çalkantı da veya başarısızlıkta pes edecekseniz eğer zaten sizlere hiç bir girişimde bulunmamanızı tavsiye ederim.

“Ders alınmış başarısızlık, başarı demektir.” S. FORBES

Forbes’in de söylediği gibi her çıkış, her başarısızlık, her çalkantı sizleri başarıya bir adım daha yaklaştırıyor olabilir. Bunun adı bile bile ladeş oynamak hiç değildir. Amaçlarınızı iyi belirlerseniz, düzenli, planlı-programlı çalışırsanız ve başaracağınıza inancınız tam ise zaten iyi bir fikir ile başarısız olma ihtimaliniz oldukça düşecektir.

Başarılı girişimciler arasında benimde takdir ettiğim ve takip ettiğim John Hanke “Bir gecede başarılı olmak 20 yılımı aldı.” der. Pokemon GO’nun kurucusu Hanke kısa yoldan kimse zengin olamaz, kimse 1 günde başarılı olamaz, emek olmadan yemek olmaz, bu zorlu yolculukta başınıza gelecekler başarıya ulaşmanıza yardımcı olacaktır v.b gibi derin anlamlar taşımaktadır.

İlginizi çekebilir: “SOSYAL GİRİŞİMCİLİK NEDİR?”

Girişimcilerin Başarısızlık Nedenleri Nelerdir?

1.İnanmadığı bir işi yapmak

2.Sevmediği bir işi yapmak

3. Amaç ve hedefleri iyi belirleyememek.

4.İlk sorunda hemen pes etmek

5. Hatalardan ders çıkarmamak

6.Gelişimlere ayak uyduramamak.

7.Rakiplerini tanımamak ve rekabet ortamına ayak uyduramamak.

8.Kısa yoldan zengin olma fikrine sahip olmak.

9.Plansız, programsız çalışmak.

10.Çözüm odaklı olmamak.

11.Profesyonel yardım almamak.

12.Projeye eleştirel bir gözle bakamamak.

13.Çevrenin fikirlerini önemsememek, olumsuz eleştirilere tahammülsüz olmak.

14.Yapılan olumsuz eleştirilere çözüm önerileri aramamak.

Başarısız girişimciler için daha binlerce neden sıralayabiliriz. Yukarıda bahsedilen nedenlerin yanı sıra çevresel, bölgesel ve ekonomik faktörlerde olabilir ve girişiminiz başarısızlıkla sonuçlanabilir. Örneğin bir yangın çıkar ve her şeyinizi bir gecede kaybedebilirsiniz. (Sigortasız bir iş yeriniz varsa) Dünya çapında bir ekonomik kriz çıkabilir ve finansal sebepler sizi sıkıntıya sokabilir. Fakat gerçek bir girişimcinin krizi fırsata çevireceği gerçeğini de unutmamak gerekmektedir.

” Amerika’nın bir eyaletinde altın olduğu rivayeti kulaktan kulağa yayılır ve binlerce insan bu madene ulaşmak ve zengin olmak için o eyalete gider. Günlerce ve aylarca kazarlar da kazarlar. Bu hikayenin en sonunda ise 1 kişi zengin olur. Eyaletin kazma kürek satan bir esnafı köşeyi döner. ”

 

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın