Emlak Danışmanlığı ve Emlakçılık Yaparak Para Kazanmak

 Emlak Danışmanlığı ve Emlakçılık Yaparak Para Kazanmak

Sermayesiz bile yapılabilecek bir iş fikri ile yine sizlerle beraberiz. Bugün sizlere emlakçılık ve emlak danışmanlığı yaparak para kazanmanın püf noktalarını, emlak danışmanlığı kursu hakkında bilinmeyenleri ve emlak danışmanlığı belgesi hakkında bilinmeyenleri açıklayacağız.

Emlak danışmanlığı yapmak istiyorum.

EMLAK DANIŞMANLIĞI YAPMAK İSTİYORUM

Özellikle Avrupa ve ABD’de karlı bir iş kolu olan emlak danışmanlığı ülkemizde ne yazık ki hak ettiği değeri henüz göremedi. Daha doğrusu profesyonel bir şekilde bu işi yapabilmek için henüz yasal zemin hazırlanmadı ancak üzerinde çalışmalar hala devam ediyor. Gerekli eğitimi almadan günümüzde herkes emlak ofisi açarak emlakçı olabiliyordu. Emlak danışmanlığı yapmak istiyorum diyorsanız gelin detayları hep beraber inceleyelim.

EMLAK DANIŞMANLIĞI KURSU

Emlak danışmanlığı kursu

Milli Eğitim Bakanlığının Özel Öğretim Kurumlarının yönergelerine göre online ve yüz yüze özel eğitim veren kurslar ile ev, dükkan, arsa vb. taşınmazların satılması konusunda bu mesleğe ait bütün mesleki bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı kurslardır. Bu kursların yardımıyla bu işe ait bütün bilgi ve tecrübelere ulaşabilir ve en azından mesleğinizi resmi bir belgeye dayandırabilirsiniz. Bu kursları başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra “Emlak Danışmanlığı Belgesi” almaya hak kazanırsınız.

EMLAK DANIŞMANLIĞI BELGESİ

Emlak danışmanlığı belgesi

Emlak danışmanlığı kursunu başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra “Emlak Danışmanlığı Belgesi” almaya hak kaznaırsınız. Normal şartlarda emlak ofisi açmak için vergi levgası sahibi olmanız yeterlidir. Hatta bu işi vergi levhası olmadan bile gayri resmi şekilde yapanlar ve vergi kaçıran binlerce insan var ne yazık ki.

EMLAKÇILIK YETKİ BELGESİ

emlakçılık yetki belgesi

Emlakçılık Yetki Belgesi nereden alınır:

“Emlakçılık Yetki Belgesi” Ticaret İl Müdürlükleri tarafından emlak danışmanlığı yapmak isteyenlere verilen eğitimin ardından verilir. 2018 tarihi itibari ile Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden bu belgeyi almayan kişiler emlakçılık yapamayacaklar.

EMLAKÇILIK YAPMAK İÇİN NE GEREKLİ?

Emlakçılık yapmak için ne gerekli?

Eğer bir emlakçının yanında komisyon üzerine çalışmak istiyorsanız normal şartlarda hiç bir belgeye ihtiyacınız olmaz. Bu işi yapmak için ikna yeteneğine, biraz satış yapma becerisine ve zamanla oluşacak tecrübeye ihtiyaç duyarsınız. Sattığınız veya kiralanan her ev, dükkan, arsa veya diğer taşınmazlar için düşük bir komisyon ile ödüllendirilirsiniz.

Kendi emlak büronuzu ve işinizi kurmak istiyorsanız işin rengi değişir. Çünkü kendi iş yerinizi açmanız durumunda resmi bir prosedür doğrultusunda bazı sorumluluklar doğuyor. İlk olarak zorunlu olmasa da kurumsal bir kimliğe sahip olmak için bir ofise ihtiyacınız olacaktır. Ev satın almak isteyen veya kiracı olmak isteyen müşterilerinizle oturup anlaşma sağlayacağınız kalıcı bir adresinizin olması yararınıza olacaktır. Diğer türlü sürekli kafe, park vb. yerlerde buluşmak durumunda kalabilirsiniz.

2018 yılı itibari ile yapılan düzenleme ile Taşınmaz Ticareti bilgisi sistemi üzerinden ve Ticaret İl Müdürlüklerinden “Emlakçılık Yetki Belgesi” almak emlakçı olmak için zorunlu tutuldu. Ayrıca vergi levhası almak için maliyeye başvurmanız gerekmektedir. Basit usule tabi mükellefler vergi levhalarını İnternet Vergi Dairesi’nden bizzat kendileri veya bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavir aracılığıyla da hazırlatabilirler.

EMLAKÇI OLABİLMEK İÇİN NE KADAR SERMAYE GEREKLİDİR?

Eğer bir ortak bulursanız bütün masraflarınızın ve karınızın yarı yarıya ineceğini belirtmeme gerek yok diye düşünüyorum. İkinci seçenek olarak bir emlakçıya emlak satış danışmanı olarak başvurursanız herhangi bir sermayeye ihtiyaç duymaz ve sermayesiz iş fikirleri listesinden bir işe sahip olabilirsiniz. Eğer bireysel olarak bu işe başlamak istiyorsanız ortalama bir ofis kiralayarak bu işe başlayabilirsiniz bu bağlamda aylık kira ve depozito ödeyerek ilk masraflarla karşılaşmış olursunuz. Kiraya ek olarak ofisinizi şık bir şekilde dekore etmeniz gerekecek. Eğer personel çalıştırmakta isterseniz sigorta + maaş masrafınız olacaktır. Bu masraflar sizin yapacağınız planlamaya göre değişiklik gösterir. Minimum 50-100 bin lira ile küçük ölçekli bir emlak ofisi kurabilirsiniz.

 

Yapılan Yorumlar
  • Emlak Komisyoncusu Mağduru dedi ki:

    Emlak danışmanlığı gerçekten en kolay iş eğer iletişim becerilerinize güveniyorsanız. Yarım saatte %8 komisyonla binlerce lira kazanıyorsunuz.

Bir Yorum Yapın