Doğum ve Bebek Fotoğrafçılığı Yapmak İsteyenlere Altın Tavsiyeler

 Doğum ve Bebek Fotoğrafçılığı Yapmak İsteyenlere Altın Tavsiyeler

Doğum ve bebek fotoğrafçılığı yapmak son yılların popüler trend mesleklerinden birisi haline gelmiştir. Peki doğum fotoğrafçılığı nedir ve nasıl olunur? Sizler için bu sorunun cevabını aradık ve karlı iş fikirleri listemize ekledik. Bonus olarak şimdiye kadar çekilen en güzel doğum fotoğraflarını içeriğimize ekledik.

DOĞUM FOTOĞRAFÇILIĞI NEDİR NASIL OLUNUR?

Gecenin 03.00’ünde telefonunuzun çalmasına ve apar topar hastaneye gitmeyi göze alıyorsanız bu iş tam size göre. Fotoğrafçılık kendi başına yetenek gerektiren ve kısa kurslar yardımıyla öğrenebileceğiniz ve düşük bir sermaye ile yapabileceğiniz bir iş koludur. Doğum fotoğrafçılığı nasıl olunur diye soracak olursanız hamilelik sürecinden başlayarak doğumu ölümsüzleştirme ile devam eden ve hatta çocuğun ilk yaş doğum günlerini bile içine alan sürece verilen isimdir.

Bir bebeğin dünyada alacağı ilk nefesin anını fotoğraflayabileceğiniz farklı duyguları ve hisleri yaşayacağınız keyifli bir meslektir doğum ve bebek fotoğrafçılığı.

ANI YAKALAYIN

Fotoğrafçılığın genelinde olduğu gibi bu iş kolunda da asıl olay anı yakalamaktır. Çekimi yapmanızı isteyen aileye en güzel anın fotoğrafını vermeniz gerekmektedir. Zaten anne ve babalar bu yüzden sizin yardımınızı istediler. Bunun için sürekli çekim modunda en güzel anı veya anları yakalamak için çabalamanız gerekiyor. Bunu başarabilmek için özellikle doğum sırasında sessiz olmanızda ve işinize odaklanmanızda yarar var. Aksi takdirde aynı pozu tekrar yakalama şansınız bulunmuyor. Her saniyeyi yakalamak için 1 saniye süreniz var ve ikinci bir şansınız yok. Bu bilinçle hareket edecek olursanız en güzel anları yakalamak için önünüzde hiç bir engel kalmayacaktır.

Eğer bu iş size göre değilse; “İŞ FİKİRLERİ”

DOĞUM VE BEBEK FOTOĞRAFÇILIĞI YAPMAK

Doğum ve bebek fotoğrafçılığı yapmak düşünüldüğü kadar zor bir meslek değildir. Bu çok kolay bir iş olduğu anlamına da gelmemelidir. Bazen içeriğin başında da belirttiğim gibi gecenin bir yarısında doğum başlayabilir. Apar topar uykudan kalkıp gidersiniz fakat bebek doğmamakta inatçılık edebilir ve 2-3 saat orada beklemek zorunda kalabilirsiniz. Hastane gibi bir ortamda çekim yapacağınızı unutmamanız gerekiyor. Bu işi yaparken muhakkak etrafınızda çok kişi olacaktır ve istenen pozu yakalamak bazen olduğundan daha zor olabilmektedir. Bu nedenle çevredeki insanların yardımını kibar bir şekilde isteyebilir ve fotoğrafa engel olduğunu düşündüğünüz durumlara müdahale edebilirsiniz.

EN GÜZEL FOTOĞRAFLAR DETAYLARDA GİZLİDİR

Doğum fotoğrafçılığı sertifikasını almak için yapılan eğitimler büyükşehirlerde olabilir. Bunlara katıldıktan hemen sonra anı yakalamanın keyfini çıkarın. Bu anın içindeki detaylar en güzel fotoğrafların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bazen deklanşöre öylesine bastığınız bir fotoğraf doğallığı ile sıradanlığıyla en güzel kapak fotoğrafı olabilecek düzeydedir. Bu nedenle ayrıntıları ihmal etmemenizde yarar var.

BABAYI İHMAL ETMEYİN

Doğum fotoğrafçılığı kazancı harcanan sermaye ile oranlandığı zaman yüksektir. Bu nedenle işin detaylarını ihmal etmemek gerekmektedir. Doğum annenin başrol olduğu zorlu bir süreçtir. Gözler hep annenin üzerindedir, onu ikna etmek için güzel sözler söylenir, ağrısını acısını unutturmak için her yol denenir. Fakat bu filmin diğer kahramanı ise elbette ki babalardır. Sessiz bir heyecan ile çocuğunu sağlıkla kucaklayacağı anı bekler durur. Annenin yanında olur çoğu zaman ona destek olmaya çalışır. İyi bir doğum fotoğrafçısı babayı ihmal etmeyendir. Anne ile babanın sabırlı bekleyişini ve çocuğuna kavuşacağı anı iple çekişini yakalayan kişi bu işi başarmış demektir.

YEDEKLEMEYİ UNUTMAYIN

Her zaman bir B planınız olsun. Her aksiliği düşünün ve yanınızda laptop, flash bellek ve yedek hafıza kartı gibi ekipmanları bulundurun. Kendinizi en kötüye hazır edin ki mahcup olmayın. İşinizi severek yapıyorsanız şans faktörünü ve şansız durumları göz ardı etmeyin. Fotoğrafları anlık yedeklemeye çalışın. Şöyle bir durum hayal edelim, doğum başlamış yaklaşık bir saattir fotoğraflama yapıyorsunuz ve doğumun bitimine az bir süre kala hafıza kartınızın hata verdiğini düşünün. Aileye ne diyeceksiniz? Durumu nasıl izah etmeyi düşünüyorsunuz? Bu nedenle sürekli kontrol, yedekleme, alternatif hafıza kartları kullanma gibi riski azaltıcı durumları uygulayın.

İlginizi çekebilir: “GİRİŞİMCİLİĞİN İLKELERİ VE TEMEL PRENSİPLERİ”

FOTOĞRAFLARI DÜZENLEME İŞLERİNE ERKEN BAŞLAYIN

Boş kaldığınız her an laptop ile editleme işlerine başlayın. Unutmayın ki ailenin en değerli anlarını ölümsüzleştiriyorsunuz ve her an bir sunum yapmanız gerekebilir. Belki ailenin yakın çevresine yapacağınız kaliteli bir gösteri sizin bir sonraki müşteriniz ile randevunuzu oluşturuyor olabilir, kim bilir.

DOĞUM VE BEBEK FOTOĞRAFÇILIĞI KURSU

Doğum ve bebek fotoğrafçılığı kursu ile ilgili internet ve Youtube ortamında pek çok içerik mevcut. Büyükşehirlerde belki spesifik olarak doğum fotoğrafçılığı kursu veriliyor olabilir fakat genel adı ile fotoğrafçılık kursuna gitmenizde yarar var. İlk önce fotoğraf çekmeyi öğrenmelisiniz ki sonra bu iş koluna yönelebilesiniz.

DOĞUM SIRASINDA ANNEYE ARA ARA MORAL VERİN

Doğum esnasında annenin tek odak noktası bebektir. Bu nedenle ana aktör aslında bebektir. Doğum sırasında kanlı olan fotoğrafları daha sonra düzenleyerek siyah-beyaza çevirebilirsiniz. Bebek dışında annenin durumunu ise izah edecek bir kelime mevcut değil diye düşünüyorum. Anne ne fotoğrafı düşünür ne ışığın kalitesini ne de hangi lensi kullandığınızı. Onun tek derdi bir an önce evladını kucağına almaktır. Doğumdan sonra anneler genelde hiç bir şey hatırlamazlar. Bu nedenle sizler onların hafızası olacaksınız ve her anı ona hatırlatmakla mükellefsiniz. Bu nedenle ara ara anneye moral vermenizde yarar var. Onun her şeyin yolunda gittiğine emin olması gerekiyor. Ara sıra ona harika fotoğraflar çektiğinizi, bu fotoğrafa bayılacağını hatırlatmakta yarar var.

IŞIĞA DİKKAT EDİN

Öncelikle şunun altını çizmekte yarar var. Kesinlikle ama kesinlikle bu işi sessiz ve deklanşör kullanmadan yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde hem anneyi, hem bebeği hem de doğumda görevli personelleri rahatsız edebilirsiniz. Bu nedenle ekipman seçiminizi erkenden yapın ve doğal ışığı yakalamaya çalışın. Öncesinde mümkünse doğumhanede bir kaç foto çekerek pratik yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: “KADIN GİRİŞİMCİLERE İŞ FİKİRLERİ”

HANGİ EKİPMANLARI KULLANABİLİRSİNİZ?

Fotoğraf makinesi tanıtımı yapmak istemem bunun için ayrı bir başlık açıp markaları ve modelleri tek tek anlatmam gerekir. Fakat bu işe yeni başlayacak küçük sermayeli birisi için en makul makine Canon 6D olabilir. Bu işi yapmak için 10 binlerce lira verip bir fotoğraf makinesi alma zorunluluğunuz yok neyse ki. Bunun dışında doğumhanede çekim yapacağınız için iç-mekana daha uygun geniş açılı lensleri tercih etmenizde yarar var. Bütün lensleri getirme zorunluluğunuz da yok. 50mm ve 24-105 aralığındaki bir çok lens işinizi görecektir diye düşünüyorum.

DOĞUM VE BEBEK FOTOĞRAFÇILIĞI YAPACAK KİŞİLERE TAVSİYELER

  • Orada ne için bulunduğunuzu bir an aklınızdan çıkarmayın.
  • Evde doğuma her an gidecek gibi çantanız hazır olmalı.
  • Doğumun nerde yapılacağını önceden bilmeli alternatif yol güzergahlarını erkenden araştırmış olmalısınız.
  • Doğuma geç kalma durumunuz var, bu nedenle doğum sonrası misafirler ile durumu telafi edecek çalışmalar yapabilirsiniz.
  • Flash bebeği ve anneyi rahatsız edebilir, bir kağıt yardımı ile bu durumu değiştirebilirsiniz.
  • Bu işle geçiminizi sağlayacaksanız fotoğraf makinenizin ve lenslerinizin kaliteli olması gerekir. İlerleyen dönemlerde daha profesyonel ekipmanlara çalışmayı orta vadeli planlarınıza ekleyin.
  • Sürekli kendinizi geliştirin ve araştırmacı olun.
  • Photoshop ve benzeri uygulamalardan faydalanın ve bu konuda kendinizi geliştirin. Fotoğraf çekmek elmanın bir yarısını bu fotoğrafın düzenlenmesinin ise diğer yarısını oluşturduğunu unutmayın.
  • Yanınızda atıştırmalık bir şeyler bulundurun ve üzerinizde şarj aleti ve nakit para olsun.
  • Uzun bekleyişlere karşı yanınızda sizi doğuma kadar meşgul edecek bir şeyler olsun.
  • Tripod kullanabilirsiniz.
  • Sürekli çekim modunu kullanmaya özen gösterin.
  • Çekimden önce makinanız hazır olsun ve şarjı ihmal etmeyin.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın