Çocuk giyim mağazası açmak istiyorum diyen girişimciler için bir içerik hazırlamanın vakti gelmişti. Bu talebe kulak vermenin ve giyim sektörü günden güne büyürken bu karlı iş fikrine yönelecek girişimcilere rehber olmanın zamanı geldi.
Çocuk Giyim Mağazası Açmak İstiyorum
Girişimci adaylarının büyük bir kısmı gıda sektörüne yönelirler. Çünkü gıda sektörü dünya döndükçe var olmaya devam edecektir. Eğer işinizi de iyi yapıyorsanız ve mutfağınızdan lezzetli yemekler, pastalar veya diğer ürünler çıkarabiliyorsanız müşterileriniz için ziyaret edilecek ilk lokanta, restoran veya kafe listesinde yer edinmişsiniz demektir. Aynı durumları giyim sektörü içinde düşünmek mümkündür. Kar payı yüksek olan bu sektörde insanoğlu var oldukça arz-talep dengesi her zaman var olacaktır.
Giyim sektörüne adım atmaya karar veren bir girişimcinin alt kulvarını da iyi belirlemesinde yarar var. Erkek giyim, kadın giyim, kadın iç giyim, çocuk giyim v.b gibi bir çok farklı kulvara yönelme şansına sahipsiniz. Bu kategoriler içerisinde çocuk giyime yönelme nedenimizin altında ise biraz mantık yatıyor. Elbetteki diğer giyim mağazalarında da kazanç elde etme, büyüme şansınız mevcut fakat hiç bir ebeveyn çocuğunun kıyafetinden tasarruf yapmaz. Kendine kıyafet almaz fakat çocuğuna alır. Kendisi aynı montla 1 yıl daha idare edebilir fakat çocuğunun bir yıl daha idare etmesini kolay kolay isteyemez. İstese bile gerçekten maddi durumu elverişli bir durumda değildir ve bu nedenle bazı şeyleri ertelemek durumunda kalıyor olabilir. Bu nedenle çocuk giyim mağazası açmak istiyorum diyen girişimciler için bu yazımızı ilk sıraya taşımış olduk. İlerleyen günlerde erkek ve kadın giyim mağazası ile ilgili içerikler de üreteceğiz.
Mobil uygulama ile para kazanmak ister misiniz: “SELFİE ÇEKMECE UYGULAMASI İLE PARA KAZAN”
Çocuk Giyim Mağazası Açmak İsteyenlere Tavsiyeler:
-
-
- Sermayenizi iyi belirleyin ve hangi ölçekte bir iş yeri açacağınıza karar verin.
- Franchising yaparak bir çocuk giyim mağazasının şubesini açmak istiyorsanız iyi bir araştırma yapmalısınız.
- İş planı oluşturun, dükkanın ismine karar verin ve iş yerinin büyüklüğünü hesap etmeye çalışın. Kaç personel çalıştıracaksınız ve bu bağlamda gelir ve giderlerinizi kaba taslak hesaplamaya çalışın.
- Tedarikçileri iyi belirlemenizde yarar var. Giyim alanında en fazla ürünü elbette İstanbul’da bulabilirsiniz. Ekonomik olup kalitesiz ürünleri iş yerinizde satmak yerine kaliteli ürünleri ucuza mal etmenin yollarını arayın.
- Küçük ölçekli bir dükkan açmak için asgari 30-75 bin TL gibi bir bütçeye sahip olmalısınız. Eğer büyük bir mağaza açacağım diyorsanız 150.000-200.000 TL sermayeniz olmalı.
- Vergi dairesinden vergi levhası almanız gerekiyor. Bu bağlamda;
- Öncelikle vergi dairesine gidip iş yeri açacağınızı belirten bir dilekçe vermeniz gerekiyor.
- Dükkan kiralıksa kira sözleşmesi iş yeri sahibiyseniz tapuyu yanınıza almanızda yarar var.
- Akabinde ilgili belgeleri alarak bulunduğunuz il veya ilçenin belediyesine gidin ve iş yeri açma ruhsatı için başvuru yapın. Hafta sonu içinde ayrıca çalışma ruhsatı almanız gerekmektedir.
-
GİYİM MAĞAZASI AÇMAK
Giyim mağazası açmak için öncelikle iyi bir araştırma yapmalısınız. Aksi takdirde bugüne kadar biriktirdiğiniz parayı bilmediğiniz ve anlamadığınız bir işe harcamanız büyük bir risk oluşturur. Herkes parasını güvenilir bir limana yatırmak ve bu paranın artmasını ister. Riski sevmeyen insanlar mevduat hesabı açar ve aylık gelir elde eder. Bunun dışında altın veya döviz alırlar ve riskten uzak bir şekilde birikim yapmanın yolunu ararlar. Girişimci bir insan olmak ise yapılanın aksine riski göze almaktır. Tabi riske girmenin mutlaka olumlu ya da olumsuz bir karşılığı olabilir. Olumlu tarafı sermayenizin karşılığını kısa zamanda alabilirsiniz ve düzenli bir müşteri portföyü oluşturabilirsiniz. Olumsuz tarafı ise işinize sahip çıkmamanız, yeniliğe açık olmamanız, personel seçiminde hata yapmanız gibi olumsuz durumlarda bunca yılın birikimini sermaye olarak kullandığınız işinizi kaybedebilirsiniz.
Riski sevmeyenlerin “EN ETKİLİ 6 PASİF YATIRIM STRATEJİSİ” isimli makalemizi okuyabilirler.
Peki yeniliklere açık olmak ne demektir? Örneğin bulunduğunuz caddede aynı işi yapan bir dükkan daha olduğunu farz edelim. Sizin iş yerinizi bu dükkandan ayıracak bir nedene sahip olmanız gerekir. Bu nedenle bir web sitesi kurarak bir adım öne geçebilirsiniz. Eğer arabanız varsa kurye hizmeti sunabilir ve internet satışı yapabilirsiniz. 1 günde dükkana gelen 10 müşteriye ürün satmak yerine web sitesi, instagram, facebook v.b platformlar aracılığı ile günlük 100 ürün satabilirsiniz. Dükkana, kiraya, personele, tasarıma para vermek yerine internet tabanlı bir mağaza kurabilir ve bir depo ile satışa başlayabilirsiniz. İş yerinize harcayacağınız 250.000 TL yerine 25 bin liraya dört dörtlük bir sanal mağaza kurabilirsiniz. Bu nedenle yönünüzü sizin tayin etmeniz gerekiyor.
GİYİM MAĞAZASI AÇMAK KARLI MI?
Giyim mağazası açma fikrini kafanıza koyduysanız öncelikle bu işi yapan birileri ile görüşmenizde yarar var. Kağıt üzerinde yapılan hesaplamalarla realite her zaman aynı olmamaktadır. Bu nedenle rakibiniz olmayan bir çocuk giyim mağazasına girin ve sahibine müsait olup olmadığını sorun. Başka bir şehirde, başka bir semtte, ilçede veya ilde bu işe adım atacağınızı söyleyin. Bu işin artı ve eksi yönlerini öğrenmeye çalışın, mümkünse kısa kısa notlar alın fakat şunu unutmayın ki günümüzde hiç kimse yaptığı işi sevmiyor. Tanıdığımız doktorlara bile sorduğumuz zaman başka bir iş fikrinden bahsediyor. Aylık yüksek gelirli bir işe sahip olan kişilerde aylık düzenli maaşı olan bir iş olsun rahat olsun yeterli diyorlar. Bu nedenle görüşeceğiniz kişi mutlaka olumsuz taraflardan ve yönlerden bahsedecektir. Yinede konuşacağınız kişinin işle ilgili olumsuz yorumlarını önemseyin ve bu olumsuz durumlara çözüm yolları bulmaya çalışın.
“Giyim mağazası açmak karlı mı?” sorusuna verilebilecek cevap iş yerine göre değişir. Bu soruyu e-bebek firmasının bir şubesine sorunca alacağınız cevap ile küçük bir ilçenin pekte işlek olmayan bir caddesinde satış yapan X firmasının cevabı aynı olmayacaktır. Hatta AVM’de bulunan bir e-bebek şubesinin bir günlük geliri X isimli firmanın bir aylık gelirine eşit olabilir. Burada da fikir, bu fikrin hayata geçtiği proje, markalaşma süreci, reklam ve tanıtım gibi bileşenler devreye giriyor.
Markalaşma süreci ile ilgili bilgi sahibi olmak için “İYİ BİR MARKA NASIL OLMALIDIR?” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
Bende çocuk giyim mağazası açmak istiyorum fakat sermaye konusunda sıkıntılar yaşıyorum. Makalenizi okudum ve bahsettiğiniz konular dikkatimi çekti. Özellikle sanal bir çocuk giyim mağazası açma fikrini benimsedim. Bu sayede hem maliyeti düşürebilirim hem de daha fazla müşteriye ulaşabilirim gibime geliyor. Bu iş karlı mı diye bende kendime çok sordum fakat verdiğiniz örnek bu sorunun cevabının birden fazla olduğunu ispatlar nitelikte. Tekrardan fikirleriniz için teşekkür ediyorum.
Merhaba Hande,
Olumlu yorumların için öncelikle teşekkür ediyoruz. Çocuk giyim mağazası açma düşüncesine sahip olmana senin adına sevindim. Sermaye konusunda sıkıntıların olduğundan bahsetmişsin. Unutmaman gerekir ki bu sektörde adını altın harflerle yazdıran hiç bir firma tepeden inme bir şekilde bu duruma gelemedi. Her işin bir başlangıç serüveni, zorluğu ve çıkılması gereken bir yokuşu olacaktır. Bu nedenle bu işin başlangıcında küçük bir sermaye ile bu işe girip ilerleyen dönemde işini daha ileri noktalara taşıma şansına sahipsin. Seninde söylediğin gibi sanal mağaza kurman senin için büyük avantajlar sağlayacaktır. Bu nedenle öncelikle internet ve bilgisayar tecrübeni tartmanı tavsiye ediyorum. Web sitesi kurabilir misin? Sosyal medya üzerinden pazarlama stratejilerine sahip misin? Bu soruları cevapladıktan sonra kendine uygun olan yolu seçeceğine eminim. Hayırlı bir başlangıç diliyorum.
Çocuk Giyim Mağazası sahibi olan ve bu işle uğraşan birisi olarak her şeyin toz pembe olmadığını belirtmek isterim. Özellikle bu günlerde bu işe başlamak isteyenler iki kere düşünmeli. Dolar aldı başını gidiyor ve korona belası insanları evlerine hapsetti. Ortalık ne zaman düzelir onu da bilmiyoruz fakat sanal çocuk mağazası açmanız durumunda isler farklilasabilir.
Çocuk giyim mağazası açmak istiyorum isimli içeriğinizi çok beğendim. Fakat sormak istediğim bir kaç soru var. Benim bütçem gerçekten çok kısıtlı ve Gaziantep’in küçük bir beldesinde yaşıyorum. 15-20 bin liralık bir sermaye ile bu işe girilir mi? Ayrıca tedarikçiyi bulmakta ve ürünlerin tedariğinde sıkıntı yaşar mıyım? Şimdiden ilginiz ve cevaplarınız için teşekkür ediyorum.
Merhaba Giyimci67,
Değerli yorumunuz için ve tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyoruz. Çocuk giyim mağazası açmayı düşünenler için verdiğiniz öneri ve tavsiyeler gerçekten önemli. Bu günlerde iş yeri açmayı planlayanlar için risk gerçekten büyük olacaktır. Fakat şunu da unutmamak gerekir ki kriz aslında fırsat demektir. Sizinde bahsettiğiniz gibi sanal çocuk mağazası açma fikri gerçekten düşünülebilir. Müşterileri hijyen ve tedbir konusunda ikna etmeniz ise sizi yılların firmalarının bile üstüne taşıyabilir.
Merhaba Murat Han ÖZYÜREK,
Değerli yorumunuz için teşekkür ediyoruz. Bahsettiğiniz gibi küçük bir belde için çocuk giyim mağazası açmayı düşünüyorsanız bu sektörü bir pasta olarak düşünmenizi tavsiye ediyorum. Bu pastadan kaç dilim çıkar ve kimler bu pastanın kaçar dilimine sahip. Eğer sektörel bir analiz yaparsanız ve rakiplerinizi iyi analiz edebilirseniz bu işe girip girmeme noktasında doğru kararı daha dikkatli vermiş olursunuz. 15-20 bin lira bu işe başlamak için düşük bir miktar fakat yine de iyi bir başlangıç için yeterli olabilir. İlk etapta bir işe borçla başlamak gerçekten riskli oluyor. Girişimcilerin en büyük hatası bir işe başlamayı kafalarına koyuyorlar ve sermayesiz olarak banka kredileri ile bu işe başlıyorlar. Böyle bir durumda kira, vergiler, personel masrafı v.b gibi bir çok gider hazır durumdayken bunlara ek olarak kredi taksitini ekliyorlar. Üstelik işe yeni başladıkları için müşteri potansiyeli olsa bile başlarda sorunlar yaşanıyor ve krediler bile ödenemeden kepenk kapatmak zorunda kalıyorlar. Ürün tedariği konusunda internet üzerinden araştırma yapabilir, büyük şehirlerdeki veya sizin için Gaziantep merkezdeki bu işi yapan kişilerle görüşüp tecrübelerinden yararlanmakta fayda var. Tedarikçilerinin numaralarını sizlere vereceklerdir diye tahmin ediyorum.
Merhabalar;
Yazmış olduğunuz yazı gerçekten faydalı son 1 aydır bende çocuk giyim mağazası açmak konusunda kararlıyım mağaza lokasyonunu buldum ilk okul yolu üzerinde ve yakında rekabet edeceğim yer yok tek olucam fakat aynı sektorde olup girip birinden fikir alamak İstanbul gibi bir yerde çok zor kimse nereden ürün tedarik ettiğini söylemiyor artılarını söyleyen yok hep ekşi yönleri söylemeyi tercih ediyorlar. Ben hem internetten satış hemde mağaza içinden satış yapmayı düşünüyorum bütçemin yeteceğini düşünüyorum. Ama gerçekten ürün tedarik kısmında ne yapa bilirim bilmiyorum bu konuda fikir verecek birileri varmı yönlendirme yapacak birileri varmı bilmiyorum varsa nasıl iletişime geçebilirse sevinirim.