Doğum günlerinin, evlilik yıldönümlerinin, açılışların, cenazelerin ve daha bir çok önemli olayın merkezinde hep çiçek vardır. Çiçekçi dükkanı açma maliyeti ne kadar sorusuna cevap vermemiz gerekirse ortalama olarak 50 bin TL gibi bir maliyet hesabı ortaya çıkabilmektedir.
ÇİÇEKÇİ DÜKKANI AÇMAK
Çiçekçi dükkanı açmak isteyen girişimcilerin akıllarında birçok soru bulunuyor. Bunların en başında maliyet hesabı bulunuyor elbetteki. Bunun dışında gerekli belgeler neler ve bir çiçekçi dükkanının kazancı ne kadar gibi bir çok soru bulunuyor. Bugün sizler için bu soruların cevaplarını arayamaya çalışacağız.
ÇİÇEKÇİ DÜKKANI AÇMA MALİYETİ
Çiçekçi dükkanı açma maliyeti kafanızdaki plana göre farklılık gösterir. Kimisi 300 bin liralık bir maliyetle büyük bir AVM’de bir dükkan açabilir, kimisi ise daha küçük ölçekli bir çiçekçi dükkanı açabilir. Bunun hesabını yapacak olan sizlersiniz. Bütçenize göre bir karar verip hesabınızı ona göre yapmanızda yarar var. Fakat şunu bilmenizde yarar var, çiçekçi dükkanı açmak çoğu iş fikrine göre düşük sermaye gerektiren bir iş koludur. Eğer çok kapsamlı bir projeniz yok ise 40-50 bin TL’lik küçük bir sermayeyle bile küçük-orta ölçekli bir iş yeri açabilirsiniz.
ÇİÇEKÇİ DÜKKANINA GEREKEN MALZEMELER
Bildiğiniz gibi eğer saksı ile satılmıyor ise bir çiçeğin canlı kalma süresi düşüktür. Bu nedenle çiçekçi dükkanına gereken malzemeleri kısa vadeli-orta vadeli ve uzun vadeli düşünmek gerekir. Yani sermayenize göre aciliyeti olan malzemeleri ilk sıraya taşımanız gereklidir. Örnek vermek gerekirse çiçeklerin çabuk solmamasına yardımcı olacak soğuk hava deposu veya soğutucu gibi bir sisteme ihtiyaç duyacaksınız. Bu soğutucu sayesinde çiçeklerin canlı kalma süresini arttırabilirsiniz. Örneğin 14 şubat sevgililer gününde en çok gül satarsınız. Bu gülleri 14 şubat tarihinde temin etmeniz zor olabilir. Bu nedenle daha önce sipariş edeceğiniz taze gülleri bu soğutucularla canlı tutabilirsiniz.
Çiçekçi dükkanında başka hangi malzemelere ihtiyaç olur?
- Saksı
- Kurumsal malzemeler (poşet, kutu, hediyelik vs.)
- Motor bisiklet, araba veya ticari bir araç.
- Sulama araçları
- Hediye Paketleme Tezgahı
Ayrıca başarılı bir çiçekçi dükkanına sahip olmak için çalışkan, özverili, güvenilir ve kalifiye personele ihtiyaç duyacaksınız. İstihdam açısından çalışkan ve işi çekip çeviren bir veya bir kaç personele ihtiyaç duyacaksınız. Personel seçimi yaparken tecrübeli ve güler yüzlü kişiler seçmeye özen göstermeniz gerekir.
Eğer bu iş fikrini sevmediyseniz: “DOĞUM VE BEBEK FOTOĞRAFÇILIĞI YAPMAK İSTEYENLERE TAVSİYELER”
ÇİÇEKÇİ DÜKKANI AÇMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER
Genel anlamda çiçekçi dükkanı açmak için gerekli belgelere göz attığımız zaman herhangi bir diplomaya, sertifikaya veya eğitime ihtiyaç duymazsınız. Fakat işinizde başarılı olmak için eğitim almanızı tavsiye ederim. En azından internet ortamında çiçekleri ve bitkileri öğrenerek ve çiçek yetiştirme konusunda kendinizi geliştirmenizi öneririm.
Çiçekçi dükkanı için gereken belgeler neler?
- Vergi dairesine başvurun ve vergi levhanızı alın.
- Bağlı bulunduğunuz ilin Çiçekçiler esnaf odasına giderek üye olun ve gerekli harcı ödeyin.
- Oda Sicil Belgenizi/Tasdiknamenizi alın.
- Bağlı bulunduğunuz belediyeye ruhsat için başvuru yapın.
ÇİÇEKÇİ DÜKKANI AÇMAK İSTİYORUM
Eğer hala çiçekçi dükkanı açmak istiyorum diyorsanız şunu bilmenizde yarar var her işin zor tarafları vardır. Bu işinde bana göre en zor tarafı çiçekleri yetiştirmek ve bakımını yapmaktır diyebilirim. Parasal konular, müşteri ilişkileri çoğu kişi tarafından başarılı bir şekilde yönetilebilir fakat botanik bilgisi olmadan, çiçeklerin türlerini, yetiştirilme tarzlarını öğrenmeden bu işe başlamak kumar gibidir. İş yerini açmadan evvel çiçek yetiştiriciliği ile ilgili ön bilgiye sahip olmanız önemlidir.
Müşteri Portföyünü Oluşturmak: Her iş kolunun kısa vadede ilk 6 ayı, uzun vadede ise 1 yılı düzenli müşteri kitlesine sahip olmayı beklemekle geçer. Bu nedenle bu işe başlamadan evvel sizin ilk 6 aylık kirayı, personel giderlerini vs. düşünmemeniz gerekebilir. Bu nedenle kötü gün akçesi diyebileceğimiz bir miktarı kenarda tutarak işe başlayıp kısa dönemde borç batağına düşmemeniz önemlidir. İlerleyen günlerde yaptığınız iş, ticaret ahlakınız, sizin ve personelinizin müşteriye karşı tutumu gibi müşteri kitlenizi oluşturmakta büyük yarar sağlar.
Reklam: İlk etapta iş yerinizin bulunduğu mahalle, sokak, semt veya ilçede iş yerinizi adınızı duyarmak için ufak ölçekli reklamlara başvurabilirsiniz. Bunu sosyal medya, yerel TV veya gazeteler veya küçük reklam broşürleri ile yapabilirsiniz. Özellikle google reklamı veya sosyal medya reklamları aracılığı ile yapacağınız reklamlar size büyük yarar sağlayacaktır. İlerleyen dönemlerde sosyal medya hesaplarınız ile müşterilerinizin dikkatini de çekebilirsiniz.
ÇİÇEKÇİ DÜKKANI KAZANCI
Çiçekçi dükkanı kazancı yukarıda bahsettiğimiz gibi sizin ve personelinizin çabasına, bölgesel faktörlere ve biraz da şansa bağlıdır. Eğer sizler doğru adımları atar, ticari ahlak ve güler yüz ile müşterilerinize hizmet ederseniz kısa bir süre sonra kazancınız katlanarak artacaktır. Eğer çiçek almaya gelen müşterilere sürekli bulunmuyor derseniz, özensiz hediye paketleri gönderirseniz, müşteri ile iletişim kanallarınızı yanlış bir zemin üzerine kurarsanız sizin de bileceğiniz gibi size bir kere gelen bir müşteri bir daha gelmeyecektir. Bu nedenle her işin en önemli kısmı ilk kez gelen müşteriyi sizin iş yerine bağlamak ve bir dahaki alışverişi sizden yapmaya ikna etmektir. Bunu bazen bir güler yüz, bazen bir indirim, bazen de bir söz ile yapabilirsiniz.
ÇİÇEKÇİ DÜKKANI AYLIK NE KADAR KAZANIR?
Yukarıda çiçekçi dükkanının kazancını arttırmanın alternatif yollarından bahsettik. Peki çiçekçi dükkanı aylık ne kadar kazanır? Tıpkı çiçekçi açma maliyeti başlığında bahsettiğimiz gibi kazanç konusu da kişiden kişiye, iş yerinden iş yerine değişkenlik gösterebilmektedir. Eğer doğru adımları atarsanız, çiçeksepeti gibi online platformlarda aktif bir şekilde hizmet sunabilir ve müşterilerinizin beklediği ilgi, alaka ve hizmeti sağlayabilirseniz yüksek meblalı kazançlar elde edebilirsiniz. Bir sokakta küçük ölçekli bir çiçekçi açarsanız bazen günlük 150-200 TL gibi cirolar elde edebilirsiniz. Eğer orta veya büyük ölçekte bir iş yeri kurar, reklam ve pazarlamayı güzel yönetirseniz, personelleriniz işi sizden daha çok sahiplenirse, çiçekleri ve hediye paketlerini sıkıntısız ve hızlı şekilde adreslere ulaştırmayı sağlarsanız bu miktar günlük 1.000 TL’nin üzerine de çıkabilir.
ÇİÇEKÇİ DÜKKANI İÇİN İSİM TAVSİYELERİ
Her işyerinde olduğu gibi sizi en çok yoracak kısım işyerinize güzel bir isim bulabilmekte yatmaktadır. Herkes kendi işyerinin ismini kendi bulmak ister fakat biz yine de sizlere farklı çiçekçi isim tavsiyelerinde bulunmak istiyoruz. En azından sizlere farklı bir fikir sunmuş oluruz. Şimdide hep beraber çiçekçi dükkanı için isim tavsiyeleri listesine göz atalım.
Çiçekçi İsimleri:
Manolya
beyazlale
orkide
Sardunya
Kardelen
Mimoza Çiçekçilik
Çiçek Sepeti
Çiçek Sarayı
Natural
Florist (İngilizce’de Çiçekçi anlamına gelir.)
Flower Center
Şukufe (Osmanlıca’da Çiçek anlamına gelmektedir.)
Fleurist (Almanca’da çiçekçi anlamına geliyor.)
İlginizi çekebilir; “DÜŞÜK SERMAYELİ KARLI İŞ FİKİRLERİ”
DÜKKAN KONUMU
Her iş yerinde olduğu gibi konum çok önemli bir kriterdir ve müşteri portföyünüzün %40’ını yoldan geçenler oluşturacaktır. Eğer ara bir sokakta işyerinizi açarsanız kiranız düşük olur, masrafınız az olur fakat internet ve telefon siparişi ile satış yaparsınız. Aynı şekilde dükkanınızı ana cadde üzerinde açacak olursanız belki aylık 3.000 TL kira ödersiniz fakat yoldan geçenler bile bazen çiçek, saksı veya kapalı ortam bitkisi almak için sizi tercih edebilir.
NOT: Çeşitliliğe önem verin ve satın almayacağınız hiç bir ürünü müşteriye satmamaya özen gösterin. Her bitkinin çoğaltılma yollarını öğrenin ve sermayesiz bir şekilde tedarik zinciri oluşturmayı amaçlayın. Hayırlı ve bereketli kazançlar dilerim.
Çiçekçi dükkanı açma maliyeti konusunda kafamda soru işaretleri var. İlk etapta ne kadar sermayeye ihtiyacım olacak? Bu işin vergisi, stopajı vs ne kadar aylık masraf çıkar endişeliyim.
Korona vakti ne çiçekçi dükkanı ? İnsanlar ölüyor cenazelerine çelenk göndermek için mi? Sokağa çıkma yasağı var hrr hafta. Şu dönem dükkan açan batar benden demesi.
Çiçekçi dükkanı açmak riski marjı yüksek bir iş. Özellikle bitkilerin, çiçeklerin solması ve kuruması kar marjı için olumsuz bir etken. Maliyet hesabınıza bir şey diyemem ama bugünün şartlarında en düşük sermayeli iş fikri olabilir. Syg