Ceviz Yetiştiriciliği ve Ceviz Üretimi ile Karlı Çıkın

 Ceviz Yetiştiriciliği ve Ceviz Üretimi ile Karlı Çıkın

Üretmeden kazanamazsınız, kazanamayız. Bu bilinçle hareket edenler için harika bir iş fikrinden bahsedeceğiz. Uzun vadede yüksek bir gelir şansına sahip olacağınız ceviz yetiştiriciliği ile geleceğinize yatırım yapabilirsiniz. Ceviz üretimi ile kazançlı çıkmak ister misiniz?

CEVİZ AĞACI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE CEVİZ ÜRETİMİ KARLI BİR İŞ MİDİR?

Çoğu insan ceviz üretimini emeklilik olarak görmektedir. Geçtiğimiz yıllarda ceviz üreticiliğine olan rağbet artsa bile hala piyasada yüksek talep gören ceviz iç piyasada dahi bir kaç ay içerisinde tüketilebilmektedir. Bu sebeple üretim ne kadar fazla olursa olsun ülkemizin ceviz ihtiyacı bile henüz karşılanabilmiş değildir. 1 kilo cevizin kilosunun 30-40 lira arasında satılması bunu kanıtlar niteliktedir.

İşlenmiş cevizin fiyatı ise kabukluya göre daha fazla olmaktadır. Ülkemiz ceviz üretiminde dünya piyasasında ABD, Çin ve İran’dan sonra dördüncü sırada gelmektedir fakat bu sıralamaya rağmen kendi ihtiyacımızı bile karşılamakta sıkıntı yaşıyoruz. Bu sebeple ihracat noktasında hala büyük eksikliklerimizin olduğu yadsınamaz bir gerçek.

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ İŞ FİKRİ

Ceviz üretimi ve yetiştiriciliği iş fikri, popülerliğini korusa da hala gerekli üretime ulaşabilmiş değiliz. Türüne göre değişkenlik gösteren kar marjı oldukça yüksektir. Çünkü ceviz üretimi ve yetiştiriciliği için ilk başta sermayeye ihtiyaç duyarsınız. Ceviz fidelerinin toprağa buluştuğu andan itibaren masraflarınız azalacaktır.

Ceviz yetiştiriciliğinde mevcut bir sürü problemi çözmeden ihracat noktasına gelmemiz mümkün görünmüyor. Bu problemlerin çözümü için girişimciler nelere dikkat etmelidir?

  • Toprak yapısı ile ceviz türünün birbirine uygun olması
  • Yerli fidelerin az ürün vermesi
  • Ceviz yetiştiriciliği konusunda bilgisizlik
  • Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde ceviz ağacının gelişimi durur veya ilerleyen dönemde ağaçlar kurur.
  • Burgu vanası yardımıyla fidelerin dikimi sırasında toprak altı kontrol edilmelidir.
  • Fidan Dikim teknikleri konusunda uygun metotların seçimi
  • Sulama ve Budama konusunda yanlış uygulamalar
  • Ceviz ağaçlarının bakımı
  • Hastalıklar konusunda eksik bilgiler

Yukarıdaki liste uzar gider. Bu nedenle bu işe girmeden evvel kendinizi ceviz ağacı yetiştiriciliği konusunda geliştirmeniz gerekmektedir. Ziraat mühendisliği bölümü okumanıza gerek yok fakat genel bir bilgiye sahip olmanız size ileri derecede yardımcı olacaktır.

CEVİZ AĞACI BUDAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Ceviz ağaçları genellikle budama istemez fakat iç içe geçen ve ceviz ağacının büyüyüp gelişmesine engel olan dalların çıkarılması için budama zorunludur. Bu konuda ceviz ağacı yetiştiriciliği yapan bir tanıdığınızdan, ziraat mühendislerinden yardım alabilirsiniz. Ayrıca bu konuda internette bir çok video ve tanıtım yazısı da bulabilirsiniz. Bu sayede kendinizi geliştirebilir, sıfırdan bu işleri öğrenebilirsiniz.

CEVİZ AĞACI SULAMASI NASIL YAPILIR?

Ceviz ağaçlarının iri ve geniş yapraklara sahip olması terlemenin fazla olması anlamına gelmektedir. Bu nedenden ötürü terleme yoluyla ceviz ağacının kaybettiği suyu tekrar kazanmasına ve gerekli olan su miktarına ulaşmasını sağlamak gerekmektedir. Cevizin büyüme ve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması çok önemlidir. Bu süreçte meyvenin su ihtiyacını karşılayamama durumunda gelişimi yavaşlar. İlk yıllarda ceviz ağacının haftada iki kez sulanması gerekir. Karık, salma, damlama, veya alttan yağmurlama yoluyla sulama tekniklerini kullanabilirsiniz.

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE PİKETAJ NEDİR?

Uygun arazinizin olması durumunda ve toprak yapınıza uygun ceviz seçimini tamamladıktan sonra fidanların çeşitlerine göre piketaj yapmanız gerekmektedir. Peki piketaj nedir? Bahçelere ağaç dikimi yapılırken fidanların türüne göre belirli aralıklarla ve mesafelerle fidan dikilecek yerlere kazık çakarak fidan dikim yerlerinin belirlenmesine piketaj denmektedir. Ceviz Ağacı Bahçesi kurulumu için en uygun piketaj yöntemi 7/2  oranıdır. Özetle her 7 fidanınız için en az 2 çeşit tozlayıcı fidan seçilmesi gerekmektedir. Aralık ve mesafe sırasıyla; yerli çeşitlerde 8’e 8, Amerikan çeşitlerinde ise 8’e 4 olmasında yarar var.

CEVİZ BAHÇESİ KURULUMUNDA TOPRAK ANALİZİ

Bu konuda bilginiz olmaması durumunda muhakkak ziraat mühendislerinden profesyonel destek almanız gerekmektedir. Toprak analizi yaptırarak cevize uygun bir toprak yapısını belirlemeniz gerekmektedir. Tuzlu topraklarda ceviz ağacı yetişmez. Bir çukurdan 30 santimde bir toprak örneği alarak analize gönderebilirsiniz. Yapılacak analizler neticesinde toprağın pH değeri ölçülür ve 6.5 ile 7.5 arası en ideal oranlardır.

NEDEN CEVİZ?

Ceviz diğer meyvelere göre uzun raf ömrüne sahiptir. Saklanması depolanması kolaydır. Toplanması da yine bir o kadar kolay olan cevizin uzun süre depolanabilmesi onu diğer meyvelerden ayırmaktadır. Ceviz yetiştiriciliğinde en önemli hususu soğuklama süresi oluşturmaktadır. (Hava sıcaklığının 7.2 santigrat derecenin altında geçen saat süresinin toplamına soğuklama süresi denir.) Diğer meyvelerin aksine pazar ihtiyacı gerçekten fazladır ve kar marjı oldukça yüksektir. Yukarıdaki sayılan sebeplerden ötürü ceviz girişimci adaylarının düşünmesi gereken kar marjı yüksek ve riski düşük bir yatırım aracıdır. Ceviz yetiştiriciliği iş fikri sizin gelecekte güvenle gelir elde edebileceğiniz bir kulvar olarak kalmaya devam edecektir.

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ DESTEKLERİ NELERDİR?

Ülkemiz üretimi arttırmak için özellikle tarım ve hayvancılık yönünden çok fazla destek sağlıyor. Tarım ve Orman bakanlığı bünyesinde girişimcilere hibe desteği veriliyor. Örneğin ceviz çiftliği kurma gibi bir fikriniz var ise hazırlayacağınız projenin onaylanması durumunda 100 bin liraya kadar devlet desteği alabilirsiniz. Bunun yanı sıra arazinizin büyüklüğüne göre mazot ve yakıt desteği de alabilirsiniz. Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için İl tarım müdürlüklerini ziyaret edebilirsiniz.

DÖNÜM BAŞINA NE KADAR DESTEK VERİLİYOR?

En başta da belirttiğimiz gibi projenizin onaylanması halinde tarım il müdürlüklerince dönüm başına yaklaşık olarak 1.000 TL destek alabiliyorsunuz. Üstelik geri ödemeleri 15 yıl sonrasında yapıyorsunuz. Ceviz yetiştiriciliği uzun bir maraton olduğu için bu konuda sıkıntı yaşamamanızı ve maksimum verimi aldıktan sonra ödemeye başlamanız sizi maddi anlamda zor durumda bırakmayacaktır.

DEVLET DESTEĞİ İÇİN ŞARTLAR NELER?

Yetkililer tarafından projenizin incelenmesi ve onaylanabilmesi için bazı şartlar mevcut. İlk olarak arazinizin, tarlanızın veya bahçenizin en az 10 dekarlık bir alana sahip olması gerekmektedir. İl Tarım Müdürlüğü yetkililer ceviz yetiştiriciliği yapacağınız alanı bizzat ziyaret ederek incelemelerde bulunur. Gerekli şartları karşılamanız halinde T.C Ziraat Bankası aracılığı ile ödeme yapılmaktadır. 2019 Temmuz ayına kadar geçerli olan bu hibe desteğinin daha da uzatılacağını tahmin ediyorum.

Ceviz bahçesi kurulumu ve ceviz yetiştiriciliği konusunda genel bilgilere ve tavsiyelere yer verdik. Şimdi sırada sıkça sorulan sorular bölümü var. Bu konuyu fırsat buldukça genişletmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca “Tarım ve Hayvancılık ile İlgili Karlı İş Fikirleri” isimli makalemizi de okumanızı tavsiye ediyoruz.

S.S.S (Sıkça Sorulan Sorular)

CEVİZ AĞACI KAÇ YILDA VERİMLİ ŞEKİLDE MEYVE VERİR?

Sonuç olarak Ceviz bahçesi kurulumu uzun soluklu bir yatırımdır ve bir kaç yıl gelir sağlayamazsınız. Yerli ceviz ağaçları 2 yılda, ithal ağaçlar ise 1 yıl içerisinde ürün verebilmektedir. Fakat en verimli dönemini en az 5-6 yıl içerisinde görebilir ve 5. yıldan sonra kar etmeye başlarsınız.

BİR DÖNÜM ARAZİYE KAÇ ADET CEVİZ AĞACI DİKİLEBİLİR?

Cevap: 4 metreye 8 metre aralıklarla ceviz fidesi dikimi yapıldığını farz edersek 10 dönüme; 312 adet dikebilirsiniz.

Ceviz Ağacı Çok Su İster mi?

Cevap: Ceviz ağacının fide olarak ilk dikildiği 2-3 yıl haricinde çok fazla su istemez. Fakat bu ise hiç su gerekmediği anlamına gelmemektedir. Bölgesel iklimlere göre değişkenlik göstermekle beraber haftalık 2 veya 3 kez sulamanızı tavsiye edebiliriz.

Sadece Ceviz ağaçlarına Aşılama yapmak yeterli mi?

Cevap: Hayır, çünkü fıstıkta olduğu gibi tozlayıcı (dölleyici) fideler verim alabilmek için büyük önem taşımaktadır. Kaliteli ve bol ürün almak istiyorsanız, muhakkak bahçenize uygun sayıda tozlayıcı dikimini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

 

 

Yapılan Yorumlar
  • Cevizci dedi ki:

    Ceviz yetiştiriciliği kârlı bir iş herkese tavsiye ederim. Eğer işinize dört elle sarılırsanız büyük kar elde edersiniz.

Bir Yorum Yapın