Borsada Uzun Vadeli Yatırımın Anahtarı

Finansal özgürlük yolunda uzun vade yatırım yapmak isteyen bir yatırımcının uzun vadede kazandıracak hisseleri nasıl seçmelidir? Gelin hep beraber inceleyelim.
 Borsada Uzun Vadeli Yatırımın Anahtarı

Ocak ayının son gününde kendim için hem bir genel durum değerlendirmesi yapmak hem de uzun vadeli yatırım stratejimde yapmaya karar verdiğim bir kaç değişiklikten bahsetmek istiyorum. Umarım sizlere de geleceğinizin inşasında bir fayda sağlar diye umut ediyorum.

İLK YAZIMA ATIF

Yaklaşık 2 hafta önce “Temettü yatırımıyla Yeni Başlangıçlara” isimli makalem ile uzun vadeli yatırımımı Girişimci Gençler platformunun bir kategorisinde yayınlama kararı almıştım. Bu içerikte genel stratejimden, hedeflerimden, temettü yatırımından, bilanço oluşturmaya ve finansal okuryazarlığa kadar bir çok konuya değinmiştim. İncelemek isteyenler yukarıdaki başlıktan ilk içeriğe tekrar bakabilirler.

Uzun vadeli yatırım yapmak

İlk içeriğim olduğu için sizleri çok fazla sıkmak ve konuyu çok detaylı anlatmak istemedim. Uzun vadeli yatırım serüvenimin ikincisi olan bu içeriğimde ise kısaca uzun vadede kazandıracak hisseler, portföyümün genel durumu ve planlarımda yaptığım bazı değişikliklerden bahsedeceğim. Finansal okur-yazarlığın finansal özgürlüğe giden yolculuğumda bana ışık tutacağına olan inancımla okumaya ve öğrenmeye daha çok gayret ediyorum. 15-20 yıllık borsa üstatlarına saygısızlık etmek istemem fakat sosyal medya üzerinde gördüğüm genel izlenim ülkemizde borsanın gereği kadar ilgi görmediği, ilgi gösterenlerin büyük bir çoğunluğunun ise bu işi bilinçsizce iddia kuponu yapar gibi yapmasıydı. Ben 2016 yılından beridir yatırımlarıma aralıksız devam ediyorum ve çok şükür bir çok hayalimi de zaten borsaya dahil olmadan önce gerçekleştirmiştim. Borsa’da yeni olmam yatırımcı olarak yeni olduğum anlamına gelmesini istemem, fakat haddimi de gayet iyi bilirim. İlk yazımda da bahsettiğim gibi burada asıl amacım kendimi geliştirmek ve kendimi geliştirirken benim gibi bu yola yeni çıkanlarla öğrendiğim yeni şeyleri paylaşmak. Ayrıca hatalarımdan ders çıkararak yeni yatırımcıların aynı hatalara düşmesini bir nebze engellemek olacak.

İlk yazımı okumak için “TEMETTÜ YATIRIMIYLA YENİ BAŞLANGIÇLARA” başlığına tıklayınız.

Twitter’da beni takip edebilmek için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.

UZUN VADEDE KAZANDIRACAK HİSSELER

Uzun vadede kazandıracak hisseler olarak bahsedeceğim konuyu X veya Y hissesini tavsiye olarak düşünenler şu an buradan ayrılabilir. Çünkü burada kesinlikle hiç bir hissenin alınması, satılması veya tutulması konusunda herhangi bir yatırım tavsiyesi bulunmayacak.

Peki uzun vadede kazandıracak hisseler derken hangi hisselerden bahsediyorum? Burada bahsi geçen hisseleri sizler (benim gibi başlangıç düzeyinde borsa ile ilgilenen) seçecek ve portföyünüze ekleyeceksiniz. İlerleyen bölümlerde bu konuya değineceğim.

Borsada yatırım yapmanın en kısa ve basit tanımı bir şirkete ortak olmak olarak düşünebilirsiniz. Örneğin X firmasına ortak olmak için herhangi bir banka veya buna benzer bir aracı kuruluş yardımıyla X firmasının hisse senedinden satın alabilirsiniz. Yine misal olarak X firmasının piyasada 100 adet hisse senedi olduğunu ve 1 tanesini satın aldığınızı hayal edelim. Bu demektir ki bu şirketin 100’de 1 oranında ortağı hisse senedini satın aldığınız anda sizsiniz. Karına da zararına da ortaksınız.

Finansal özgürlük

Şimdi gelelim finansal özgürlük için portföyümüze uzun vadede eklenecek hisse senedini en basit  düzeyde seçme stratejimize. Rahmetlik hocamız Dr. Yaşar Erdinç’in videolarını izlerken çok güzel ve basit bir tanımdan faydalanmıştım ve hisse seçimimi bu doğrultuda belirlemiştim. Örneğin bir bakkala, manava veya kasaba ortak olduğumuzu hayal edelim. Çünkü hisse senedi alarak da bir şirkete ortak oluyoruz sonuçta. Bahsi geçen işlerden (bakkal, kasap v.b) birisine ortak olurken borcu çok olan bir iş yerini seçer miydiniz? İlk olarak neyi  kontrol etmek isterdiniz bu işlerden? Aylık gelir ve giderlerine bakmak isterdiniz elbette değil mi? Buna bakarak aylık gelirlerinin düzenli bir şekilde artışını ve borçlarının ve giderlerinin de günden güne azalmasını tercih edersiniz doğal olarak. Mesela kasaba ortak olmayı istediğinizi hayal edersek kasabın 15.000 liraya çok hızlı ve sağlam bir kıyma makinası, 20.000 bin liraya geniş bir dondurucu aldığını düşünürsek (yatırım) bu iş yerine ortak olma isteğinizi arttırmaz mı? Borsayı da en basit düzeyde bu şekilde düşünmek uzun vadede yapacağınız en basit tanımdır. İlerleyen günlerde kontrol edebileceğiniz diğer göstergeleri (F/K, PD/DD, FD/FAVÖK, ROA, Satış, Gelir ve Temettü verimliliği v.b) inceleyeceğiz.

BİST 100 TERCİHİ YAPABİLİRSİNİZ. 

Tıpkı yukarıda bahsettiğim gibi basit bir şekilde düşünerek bile borsa da yatırım yapabilirsiniz. Yatırımını yükselten, geliri günden güne artan, borçlarını azaltan, temettü geliri ve verimliliği yüksek hisse senetlerini seçerek en basit düzeyde yatırım yapabilir ve uzun vadede kazanabilirsiniz. Bunu yaparken Bist100’ü (Borsa İstanbul’un en güçlü 100 hissesi) tercih etmenizde yarar görüyorum. Bunun nedeni bist100’de yer alan şirketler büyük çınar ağaçları gibidir ve kökleri toprağın çok daha derinlerinde yer alır ve kolay kolay yok olmazlar. Borsa en riskli yatırım araçlarından biridir fakat bist 100 bu riskin en düşük olduğu hisseleri içerisinde barındırır. Bu bist 100deki hisseler her daim kazandırır hiç kaybetmezsiniz anlamına gelmez tabi ama diğer hisseler ile %50 kaybederken bist100 hisseleri daha az kaybettirir. Diğer hisselerin komple batma veya yok olma ihtimali varken bist100 hisseleri az önce de söylediğim gibi kolay kolay batmaz veya yok olmaz.

SEPET YAPIN

Yatırım yapan kişiler “Borsada sepet yapmak” tabirini pek çok kez duymuştur fakat bilmeyenler için ben yine açıklamak isterim. Elinizde 100 adet yumurta olduğunu düşünelim. Bu 100 yumurtayı aynı sepete koyup bir çocuğa emanet edip eve gönderirseniz çocuğun düşme ihtimali oldukça yüksektir ve bu 100 yumurtanın kırılma ihtimali fazladır. Peki aynı yumurtayı 4 ayrı sepete 25’er şekilde yerleştirip aynı çocukla yine gönderirseniz ne olur sizce? Çocuğun yine sepeti düşürme ihtimali vardır fakat bu sefer risk daha azdır. İlk sepeti düşürse bile yine de 75 yumurtanız hala sağlamdır. İkinci seferde de düşürse hala 50 yumurtanız kalacaktır. Tıpkı borsada da bu somut örnekte gördüğünüz gibi sepet yapmakta yarar vardır. Benjamin Graham’ın “Akıllı Yatırımcı” isimli kitabında ortalama bir sepette 20-25 aralığında bir senet bulunmasında yarar vardır. Riski azaltmak için bir çok finans uzmanı, yatırımcı danışmanı da aynı tavsiyeyi veriyor ve büyük fon yöneticileri de bu nedenle en az 15-20 hisse senedine yatırım yapıyorlar.

SEKTÖREL SEPET YAPMAYI DA İHMAL ETMEYİN

Bazı kişilerin yanlışı ise yatırımını hep aynı sektöre yapmak şeklinde olabiliyor. Örneğin 7 tane hisseye yatırım yapan bir kişi 7 hisseyi de bankalardan yana tercih ediyor. Unutmamak gerekir ki bir mali krizden ilk etkilenen ve ilk toparlayan hisseler  hep bankalar olmuştur. Eğer siz bütün yatırımınızı bankalardan yana tercih ederseniz faiz indirimi gibi veya bankaları ilgilendiren herhangi bir sorunun meydana çıkması gibi durumlarda sizin 7 hisseniz de aynı anda büyük kayıplar yaşayabilirler. Bu nedenle bütün senetleri bankalardan almak yerine İnşaat, Çimento, Elektronik-Teknoloji, Madencilik, Gıda, İletişim, Ulaşım veya Kimya sektörü gibi daha bir çok hisseye dağılım yapabilirsiniz.

NOT: Yapacağınız sepetin 20-25’in üzerinde olması fazla bir fayda sağlamayacaktır. Özellikle 50 veya 200 hisseye  sahip olmak pek bir şey değiştirmemektedir.

PORTFOYUN GENEL DURUMU

Yukarıda genel olarak uzun vade yatırımına benim gibi yeni başlayacak arkadaşlara bilinen en basit yöntemleri açıklamaya çalıştım. Şimdi ise 31 Ocak 2021 itibari portföyümün ilk ayki görünümünü sizlerle paylaşmak istiyorum.

Aralık sonunda ufak alımlarımın ve genel anlamda Ocak ayında yaptığım alımların ortalama tutarı yaklaşık olarak 1753 TL tuttu. Normalde kişisel hedeflerim arasında Mart-Nisan ayına kadar 1000’er liralık alımlar yapmak vardı ama bu konuya aşağıda değineceğim. Hisselerin ise yüzdelik olarak dağılımlarını yukarıdaki tabloda görüyorsunuz. Portföyün genel durumu ortalama olarak yeşil yani kazançta fakat kırmızı olsa da değişen pek bir şey olmayacak 🙂

PLANLARIMDA YAPACAĞIM DEĞİŞİKLİKLER

  1. Normalde hedeflerim arasında her ayın 15’inde (maaş günü) alım yapmayı hedefliyordum fakat bu kuralımı geçiçi olarak esnetme kararı aldım. Piyasadaki oynaklık nedeniyle ve yavaş yavaş düşüşe döndüğü bu günlerde ayın 15’inde alım yapmak yerine alım yapacağım tutarı yine aracı kuruma aktarmayı ihmal etmeyeceğim fakat alım için fırsat kollayacağım. Geçenlerde borsa yine kırmızı yazdığı dönemde alım yapmak isterdim fakat nakit durumu olmadığı için alamadım. Uzun vade yatırımcılar için düşüşler her zaman fırsat oluşturduğu için ak akçe kara gün içindir sözünden hareketle köşede nakit tutma kararı aldım.
  2. Portföyün takibinin kolay olması için her sektörden 1 hisse almayı ve en fazla 15 hisse ile sınırlı kalmayı planlıyordum fakat bu konuda da karar değişikliğine gittim ve 20-25 arası bir hisse ile yoluma devam etme kararı aldım.
  3. Halka arzları zaten takip ediyordum fakat tıpkı temettü gelirlerini portföye ekleyeceğim gibi halka arz gelirlerini de portföye ekleme kararı aldım ve Işık plastik ile bunu bir kaç gün içerisinde gerçekleştireceğim.

Eğer sizlerde uzun vadeli yatırım yolculuğumda bana katkı sunmak isterseniz aşağıdaki bölüme değerli görüşlerinizi ve yorumlarınızı ekleyerek beni onure edersiniz. Hepinize sevgiler ve saygılar.

Eğer borsada uzun vade yatırım için örnek bir excel dosyasına ihtiyaç duyarsanız buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Twitter’da beni takip edebilmek için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.

UNUTMADAN

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın