Girişimciliğin doğuştan gelen bir özellik olduğunu önceki yazılarımızda dile getirmiştik. Bir girişimcinin sahip olması gereken 7 temel özellik hakkında uzman görüşlerini sizler için sıraladık. Hayatlarında başarılı olmuş, adını altın harflerle yazdıran kişilerin girişimci özellikleri ve başarı hikayeleri özgüven tazelemenize yardımcı olacaktır.
1- Girişimci Liderlik:
Çevresinde kabul gören, sözü dinlenen ve kitleleri yönetme becerisi girişimci kişilerin temel özelliğidir. Bu tarz kişiler genellikle emir almaktan hoşlanmazlar ve insanları yönetmeyi severler. Liderlik vasfı olmayan bir kişinin girişimcilik denemeleri olsa bile istenen başarıyı yakalayamayacaktır.
2- Risk Alabilen Kişilere Girişimci Denir
Girişimciliğin temel kanunlarından birisi risk alabilmektir. Risk alamayan kişiler kesinlikle girişimci olamazlar. Zaten kelime girişmek kökünden türemiştir. Risk alamayan kişiler her zaman olumsuzu düşünür, bardağın boş tarafı her zaman zihinlerini kurcalar ve fikir olarak yeni bir iş/proje düşünseler bile kesinlikle uygulamaya geçemezler.
Burada ayrı bir parantez açmak gerekir ki, başarılı kişilerin hayat hikayelerine bakarsanız büyük riskler almışlardır. Bu risk sonucunda büyük kayıplar da vermişlerdir fakat kriz yönetimi becerisi sayesinde düştükleri yerden tekrar daha güçlü bir şekilde ayağa kalkmayı bilmişlerdir.
3- Özgüven Sahibi Kişilerdir
Girişimci kişilerin başarısının arkasında kendilerine olan akıl almaz inançları yatmaktadır ki bu başarıya da getirmiştir. Zaten bir kişi inanmadığı hiç bir işe başlamamalıdır çünkü sonu her zaman hüsran olacaktır.
Kuvvetli bir inançtan başka hiçbir şey, kuvvetli bir iş çıkaramaz. Honore de Balzac
4- Yaratıcılık Konusunda Pes Dedirtirler
Çevrenizde mutlaka yaratıcılık konusunda parmak ısırtan kişiler vardır. Bu tarz kimseler her soruna bir çözüm arayışı içerisindedirler. Bu özellikleri olmasa zaten her girişimleri sıradanlaşır ve beklenen farklılığı yakalayamazlar. Somut bir örnek vermek gerekirse herkes simit satabilir bu kimseyi girişimci yapmaz, fakat Simit Sarayı gibi farklı bir girişimcilik örneği göstermek yaratıcılığın en belirgin örneğidir.
5- Çalışmaktan Keyif Alırlar
Bir insan mutlaka sevdiği işi yapmalıdır. Eğer sevmediğiniz bir işi yaparsanız sürekli başka işlerle uğraşma hayalleri kurarsınız. Aşk ile çalışmak için mutlaka bir kimsenin sevdiği işi yapması gerekir. Başarılı bir girişimci diğer insanların aksine günde 18-20 saat çalışabilirler, çünkü aşkla yapılan bir iş sizi yormaz.
6- Hataları Tecrübe Olarak Görürler.
Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, hataların başarıya giden yolda önemli bir faktör olduğunun en somut kanıtıdır. Başarılı bir girişimci olumsuz durumları, yapılan hataları ve ömrünce alınan bütün red cevaplarını ilerleyen dönemde tecrübe olarak kullanır ve bu sayede hatalardan ders çıkarıp krizi fırsata çevirir.
7- Azimleri Başarıyı Getirir
Öncelikle azim ile hırsın ayrımını iyi yapabilmek gerekir. Azim başarıyı getirir fakat hırs kötü bir özelliktir. Hırslı insanların hata yapma ihtimali yüksektir ve hırsları bazen gözlerini kör edebilir. Şunu sakın unutmayın:
“Kazananlar hiç hata yapmayanlar değil, asla vazgeçmeyenlerdir.”
İlginizi Çekebilir: “GİRİŞİMCİLİK RUHUNU DİRİ TUTMANIN YOLLARI”