Alış Veriş Merkezleri hazır ve geniş bir müşteri kitlesine sahip nadide mekanların en önemlisidir. Bu sebeple AVM merkezlerinde kurulacak stantlar aracılığı ile yapılabilecek iş fikirlerini sizler için sıraladık.
Herkes düzenli bir gelir elde etmek için çeşitli iş fırsatlarını düşünür ve hayata geçirir. Fakat başarılı olmak için öncelikle detaylı bir inceleme yapmak ve risk analizini ayrıntılı bir şekilde hazırlamak gerekmektedir. Detaylı bir inceleme içinde kar marjı, kira masrafı ve gelir-gider tablosunun önceden planlanması ve giderlerin iyi belirlenmesi gereklidir.
AVM STAND FİKİRLERİ
AVM’lerde kurulacak standınız için detaylı bir inceleme yapmanız gerekmektedir. Başarılı olabilmek için muhakkak stand açmadan evvel piyasa analizi yapmanız ve rekabet ortamına göre bir karar vermeniz gerekir. Örneğin X isimli AVM’de stand açmaya karar verdiğinizi farz edersek, ilk bir hafta X isimli AVM’de bir gezintiye çıkın. Etrafınızı iyice inceleyin. “Hangi iş kollarında stand açılmış, müşteri profili nasıl, hangi ürünler rağbet görüyor” gibi sorulara cevap arayarak kendinize uygun konumu ve iş kolunu bulmaya çalışın. İlgi alanınız olan ve anladığınız bir işi yapmanız size artı sağlayacaktır.
Eğer herhangi bir iş fikrine sahip değilseniz bu sefer Y isimli alış veriş merkezinde bir gezintiye çıkın. X isimli avm’de olmayan hangi iş kollarının olduğunu ve günlük ne kadar müşteriye ulaşabildiği konusunda fikir yürütmeye çalışın. Yapacağınız işe karar verdiyseniz sektörel bir araştırma yapmaya başlayabilirsiniz. Sektörel araştırma ile hangi neticelere ulaşabilirsiniz?
İlginizi Çekebilir: “TÜRKİYE’DE OLMAYAN İŞ FİKİRLERİ – 1”
- Ne kadar sermayeye ihtiyaç duyacaksınız?
- Sektör bazında nasıl bir ürün çeşitliliğine sahip olacaksınız?
- Ürünlerin maliyeti ne kadar?
- Ürünlerin satış fiyatını neye göre belirleyeceksiniz?
- Aylık gider tablosu
- Aylık gelir tablosu
- Kira masrafı
- Personel Masrafı (sigorta, yemek vb.)
AVM STANDI KURMAK İÇİN NE KADAR SERMAYE GEREKİR?
Kendi sektörünüzü ve iş kolunuza karar verdikten sonra sermaye analizi yapmak için internet üzerinden araştırma yapabilir, çevrenizde bu işi yapan diğer insanlara danışabilirsiniz. Sektöre göre farklılık göstereceği için sermaye analizini sizin bireysel olarak hesaplama yapmanız gerekmektedir. Örneğin çocuklara şeker, dondurma v.b yiyecekler satacaksanız en az 20.000 liralık bir sermayeye ihtiyaç duyarsınız. Telefon aksesuarı üzerine bir stand kuracaksanız yine minimum 15-20 bin liralık bir sermayeye ihtiyaç duyarsınız. Başlarda ürün çeşitliliğini bol, miktarını az olacak şekilde belirlerseniz ilerleyen dönemde yapacağınız satışa göre bir ürün yelpazesi oluşturabilirsiniz. Örneğin telefon kılıfları ve kırılmaz camlar çok satılırken, selfie çubuğu satışınız istediğiniz düzeyde olmaz ise ilerde ürün tedariki yapılacağı zaman ona göre bir seçim yapabilirsiniz.
AVM STAND KİRALARI NE KADAR?
Kiosk tarzı veya corner olarak bilinen stantların konumuna, metre karesine ve AVM’lere göre farklılık gösteren kiralar için sizin gidip bir görüşme yapmanız gerekir. “AVM Stand kiraları ne kadar?” sorusu için kesin bir cevap olmamakla beraber minimum 1.000-1.500 lira aralığında kira ödemeniz gerekebilir diyebilirim. Maksimumu içinse tahmin yürütmek çok zor çünkü kullanacağınız alana göre değişkenlik gösterecektir.
AVM STANDI KURMAK VEYA DEVRALMAK
İnternet üzerinden araştırma yaparsanız binlerce standın devredildiğini göreceksiniz. Bu sebeple bazen hazır kurulu bir düzeni satın almak daha makul olabilir. Fakat bu kararı vermeden önce satılan standı gözlemlemekte yarar var. Eğer hemen satılmazsa bir hafta kadar bu standın etrafında gezin uzaktan takip edin. Günde kaç müşteri ziyaret ediyor ve kaç tanesi alış veriş yapıyor. Eğer müşteri konusunda sıkıntı yaşamadığına emin olduysanız gidin ve stand sahibi ile görüşün. Öncelikle standı satma nedenini öğrenin. Genellikle işle ilgilenememe, hastalık, şehir değişikliği v.b sebeplerle işler devredilir. Eğer stand sahibinin cevapları sizi tatmin ediyorsa problem değil. Daha sonra uygun bir fiyata indirene kadar pazarlık yapın. Mümkünse kurulum masrafı ile devralma fiyatı arasında bir kıyas yapın.
İnternet üzerinden yaptığım araştırmalar sektöre göre değişkenlik göstermekle beraber şu fiyatları gösteriyor.
- Mısır, meşrubat, şekerleme dondurma v.b yiyeceklerin satışının yapıldığı stand devir fiyatı: 58.000 TL (Elazığ Park 23)
- İsviçre Saat Standı: 280 Bin TL (Bursa) (Meşhur bir firmanın franchising hizmeti olduğu için yüksek bir fiyat)
- Gümüş Standı: 90 Bin TL (Ankara)
- Çiğköfte, gözleme ve mısır Standı: 45 BİN TL (İstanbul 11 m²)
Sizde iş yeri satış ilanlarının yer aldığı siteleri ziyaret ederek bu tarz firmalara ulaşabilirsiniz ve hesaplama sürecinde fikir yürütmenizi kolaylaştırmış olursunuz. Eğer kurulum maliyeti daha uygun olursa ve devralacağınız büfenin veya standın geçmiş dönemdeki hatalarını üstlenmek istemezseniz ona göre adım atarsınız.
AVM STANTLARINDA NE İŞ YAPILIR?
Her zaman söylediğimiz gibi girişimcilik ruhuna sahip insanların özgün bir projesi veya iş fikri her zaman olmuştur. Bu tarz kişiler zaten kendi fikrini uygulamak için gerekli araştırmaları yapmıştır ve kafalarında planladıklarını hayata geçirmek için uygun zamanı bekliyorlardır. Bazı insanlar ise işe başlama konusunda kararsızlık yaşar ve adım atmak için bazı yardımlara ihtiyaç duyar. “AVM stantlarında ne iş yapılır?” sorusuna verilebilecek alternatif cevaplar bu yardımlardan bazılarıdır. Fakat Girişimci Gençler platformu olarak tavsiye edeceğimiz iş fikirleri sizlere yalnızca geniş bir yelpaze sunmayı amaçlamaktadır. Bu işi yaparsanız %100 başarılı olacağınız garantisi vermez, veremez. Beyin fırtınası olması amacıyla hazırlanan ve ürün çeşitliliğine sizlerin karar vereceği iş fikirlerine gelin hep beraber bir göz atalım.
- Çiğköfte standı
- Kahvaltı Standı
- Kahve Standı
- Gümüş Standı
- Kitap Standı
- Çikolata Standı
- Bujiteri Standı
- Çay&kahve Kiosku
- Hediyelik Eşya Standı
- Saat Standı
- Şekerleme Standı
- Pilav Standı
- Eşarp Standı
- Lokma Standı
- Dondurma Standı
- Tobacco Shop
- Kumpir Standı
- Waffle Standı
- Kum Boyama
- Çocuk Oyun Aletleri
- 9D Sinema
- Akülü Araba&Mekanik Atlar
- Gezen Tırtıl
- Sanal Gerçeklik Simülasyonları
AVM’de kurulacak Stand aracılığı ile satışını yapabileceğiniz diğer ürünler:
- Elektronik eşya
- Çiçek (ÇİÇEKÇİ DÜKKANI AÇMA FİKRİ)
- Oyuncak
- Gözlük
- Şeker
- Telefon Aksesuarları
- Gümüş yüzük, kolye ve küpeler
- Tespih
- Kozmetik ürünleri
- Sabun
- Parfümeri
- Kuruyemiş
- Doğal ve Organik Ürünler
- Unlu Mamuller
- Çanta, Cüzdan v.b
- Kitap
Yukarıdaki listeye daha binlerce çeşit ürün eklenebilir. Başta da belirttiğimiz gibi yukarıda sayılan iş kollarını daha da genişletebilir veya kendi özgün projenizi hayata geçirebilirsiniz. Eğer sizin de aklınızda daha önce yapılmamış bir iş kolu var ise aşağıdaki yorum bölümüne yazarak çok geniş bir liste hazırlamamıza yardımcı olabilirsiniz.
Daha özgün bir iş fikri istiyorsanız “DÜNYANIN EN İLGİNÇ İŞ FİKİRLERİ” isimli makalemize bir göz atmalısınız.
Bizim ilçede AVM yok ne yapacağız, Bimin veya A101in önüne açsam olmaz mı :))
Avm pilav standı istiyorum