Denizlere, göllere, akarsulara veya barajlara uzak olan bölgelerde yaşayan insanlar 4 mevsim balık yeme şansına sahip olamıyorlar. Bu nedenle alabalık tesisi kurma fikrine sahip olan insanlar bu bölgelerde başarılı bir işletme açarak kendilerine güzel bir gelir kapısı oluşturabilirler.
Ne yazık ki bazı bölgelerimiz ve şehirlerimiz balık tedarik edilmesi konusunda problemler yaşıyor. Her il ve ilçede balıkçılara rast gelseniz bile buralara gelen balıklar uzak mesafelerden geliyor ve şoklu bir şekilde ulaştırılıyor. Şoklu bir şekilde gelen balıklar sıcak havalarda çözülüyor ve balıklar erken bozuluyor. Dürüst olmayan balıkçılar ise insan sağlığını hiçe sayarak bu bozulmayı gizleme yoluna gidebiliyor ve insanlara bozuk, bayat balıkları yediriyor.
ALABALIK TESİSİ KURULUMU
Yukarıda bahsedilen olumsuzluklar nedeni ile insanlar balıkçılardan balık yemeye çekiniyorlar. Marketlerde paketlenmiş hazır gıda denilen şoklu balıklarında sağlıklı olup olmadığı konusunda tartışmalar varken girişimci adayları için güzel bir sektörün kapısı aralanmış oluyor. Balıkçıların bile bulanmadığı bölgelerde balık restoranları da hayal oluyor tabi. Böyle bir bölgede alabalık tesisi kurulumu oldukça mantıklı ve karlı bir yatırım olacağı ise yadsınamaz bir gerçektir. Kurulacak tesis hem balık restoranı olarak hizmet verebilir hem de çevredeki balıkçılara ürün tedarik edebilir. Bu sayede her iki kapıdan da müşteri kazanmış olursunuz.
ALABALIK ÇİFTLİĞİ KURMAK İÇİN GEREKEN EVRAKLAR
Böyle bir işe girişmek için diğer her işte olduğu gibi bilgi birikimi ve tecrübeye ihtiyaç duyacaksınız. Eğer ben balık konusunda bilgi sahibi değilim, ömrümde bir olta alıp balık tutmuşluğum bile yok diyorsanız üzülerek söylemem gerekiyor ki bu işe 1 milyon TL sermaye ile bile girseniz işlerin yolunda gitmeme ve batma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Tecrübe sahibi olmayan insanların mutlaka eksik olan bilgilerini bir şekilde tamamlamaları, gerekli eğitimleri almaları, en azından bu işten anlayan birisi ile çalışmalarında yarar var. En basit örneği su ürünleri mühendisleri günümüzde pek fazla iş bulamıyorlar ve sermayesi olanlar da bu tarz işlere yöneliyor. Maaşlı bir şekilde bir mühendisle anlaşabilir ve işlerin başına onu geçirebilirsiniz. Tabi böyle bir durumda da ne yazık ki her konuda ona muhtaç olacağınızı unutmamanız gerekiyor.
Eğer yukarıda bahsedilen olumsuzluklar gözünüzü korkutuyor ise daha basit bir yapıya sahip olan ve tecrübeye ihtiyaç duymayacağınız “Oyun Salonu Kurmak İsteyenlere Parlak Fikirler” isimli yazımızı inceleyebilirler.
Oyun salonu açma fikri aklınıza yatmadıysa yazımıza devam edebiliriz ama öncelikle belirtmek isterim ki bu iş düşündüğünüz kadar kolay olmayacak. Öncelikle bu işe ayırmanız gereken sermaye bir hayli yüksek olacak. Balık çiftliği için büyük bir alana, araziye ihtiyaç duyacaksınız ve balıkların yaşayabileceği alanlara sahip olmanız gerekecek. Böyle bir tesisi bir ırmağın yanına kurabilirsiniz ve suyun etrafına balıkların yaşayabileceği yapay bir ortam hazırlayabilirsiniz. Böyle bir işin kurulabilmesi için ihtiyaç duyacağız sermaye yaklaşık olarak 250-450 bin TL arasında değişebilir. Peki alabalık çiftliği kurmak için gereken evraklar nelerdir?
Alabalığı tesisi kurmak için birden fazla kurum ve kuruluşu ziyaret etmeniz ve bir çok evrak toplamanız gerekecek. Eğer bir şahıs adına bu tesisi kuracaksanız;
- İş yeri sahibine ait kimlik fotokopisi
- Başvuru Dilekçesi
- Harita ve Koordinat Cetveli (Harita Mühendisleri Hazırlar)
- Arazi size aitse tapusu, belirli bir süreliğine kiralanmış ise kira sözleşme örneği
- Balıkların yaşayacağı suyun analizini yaptırmanız ve rapor almanız gerekir
- Hidroloji raporu
Mobil uygulama ile para kazanmak ister misiniz: “SELFİE ÇEKMECE UYGULAMASI İLE PARA KAZAN”
Başvuru sahibinin tüzel kişilik olması durumunda;
- Ticaret sicil örneği
- Bağlı olduğu esnaf ve sanatkârlar odasına ait sicil kaydı
- Projeye imza atma yetkisine sahip olan kişinin kimlik fotokopisi ve yetki belgesi
- Mimari Plan
İl veya ilçe tarım ve hayvancılık müdürlüklerini ziyaret ederek bu konuda daha ayrıntılı bilgi alabilir, devlet destekleri hakkında da ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz. Çünkü devletimiz üretimi her zaman desteklemektedir. Özellikle arazi konusunda destek almanız durumunda bile araziyi satın almaya veya kiralamaya vereceğiniz paranın size kalması büyük bir desteği olacaktır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı açıklamalara ve il ve ilçe müdürlüklerine sunacağınız üretim projesinin uygunluğuna göre yetiştireceğiniz balığın veya diğer tür su ürünlerin türlerine göre hibe veya faizsiz kredi desteklerinden de yararlanabilirsiniz.
ALABALIK TESİSİ KURMAK İSTİYORUM, MALİYETİ NE KADAR?
Kuracağınız alabalık tesisinin projesine göre maliyetin değişeceğini en baştan belirtmem gerekiyor. Çünkü küçük ölçekli bir tesis kuracaksanız ve işinizi günden güne büyütecekseniz elbette düşük bir sermaye ile işe başlayabilirsiniz. Kendi arazinizde bu işi yapacaksanız veya uygun fiyata kiralayabileceğiniz bir alan bulduysanız 100-150 bin TL’lik başlangıç sermayesi küçük ölçekli bir tesisin kuruluşu için yeterli olacaktır. Eğer büyük oynuyorum ve çok büyük bir alabalık çiftliği kuracağım diyorsanız bunun üst limitinin olmadığını söyleyebilirim. 1 milyon TL’lik bir yatırım bile yerine göre yetersiz kalabilir. Çünkü tesisin etrafının peyzaj çalışmalarını başarılı bir şekilde gerçekleştirir ve sıra dışı bir dekorasyona sahip bir balık restoranı kurmanız durumunda farklı bir kulvara daha yönelmiş olursunuz. Hem üretim tesisinin hem de restoranın işletmecisi olmanız gerekir.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi bir üretim tesisinin yönetimi ve restoranın işletmeciliği aynı anda zor gelebilir. Böyle büyük ölçekli bir yatırım durumunda mutlaka bir su ürünleri mühendisinden veya su ürünleri danışmanlık hizmeti veren firmalardan yardım almanız gerekir. Restoran içinse başarılı ve tecrübeli bir işletmeciyi işe almanızda yarar var.
Özetlemek gerekirse bu işe girmeden önce planlamanızı iyi belirleyin. İş hakkında bilgi ve tecrübeye sahip değilseniz muhakkak balıkların bakımı, beslenmesi ve üretimin devamlılığı için balıkların üremesi hakkında bilgi sahibi olmanızda yarar var. Balık hastalıkları nelerdir? Hangi hastalığa ne gibi çözümler aranmalıdır? Bu ve benzeri soru ve sorunlar için çözüm önerileri oluşturmalısınız ve yolunuzu bu doğrultuda çizmelisiniz.
Eğer Alabalık Tesisi Kurma Fikri size göre değilse aşağıda bulunan karlı iş fikri ilginizi çekebilir.
Alabalık tesisi kurmak sanıldığının aksine zor, meşakkatli ancak karlı bir iş koludur. Hayırlısı ile bu ülke için üretmek en değerli hazdır.
Evde yapabileceğim iş arıyorum 0534 657 3899