Girişimci adaylarının yüz yüze veya internet aracılığı ile yaptığımız görüşmelerde sıkça sordukları soruların başında sermaye ve iş seçimi konuları geliyor. Başarılı bir girişimci olmak için neler yapılır konusunu defalarca irdeledik. Peki sermayenize uygun işi nasıl seçersiniz? İş seçiminize karar verirken nelere dikkat etmelisiniz? Bu ve benzeri soruların cevaplarını hep beraber inceleyelim ve 50.000 liraya hangi işler yapılır sorusuna uygun cevabı arayalım.
SERMAYEYE UYGUN İŞ SEÇİMİ
İş seçimi yaparken girişimcilerin en sık yaptıkları hataların başında kendilerini tanımamak gelmektedir. Bunu neden söylüyorum? Çünkü başarısızlıkla sonuçlanan girişimcilik denemelerinin altında girişimci adaylarının kendilerini tanımamaları yatmaktadır. Bir iş kolunda herhangi bir tecrübesi olmayan, yeteneği olmayan veya bu iş koluna ait hiç bir fikri olmayan girişimciler sırf bu iş kolunda çok büyük kar marjı olduğunu düşündükleri için bu işe atılmayı deniyorlar ve sonu hüsran oluyor.
Sermayenize uygun iş seçimini yaparken nelere dikkat etmelisiniz? İlk olarak yapacağınız işin sınırlarını iyi belirlemelisiniz. Hayallerinizi yüksek tutmanızda bir beis görmüyorum çünkü hayallere sınır çekmek zordur. Fakat realitede kendinizi tutmalı, işinizin sınırlarını kısmi olarak belirlemelisiniz. Maliyet konusunda kısa-orta ve uzun vadeli hedefleriniz doğrultusunda maliyet çizelgeleri hazırlayınız.
Eğer bütçeniz/sermayeniz 50 bin liranın altında ise “40 BİN LİRAYA NE İŞ KURULUR?” isimli yazımız sizin için daha uygun olabilir.
Örneğin kısa vadeli maliyet hesaplamasını oldukça sınırlı bir bütçeyle hazırlayacağınız için mümkün olduğunca bütçenize uygun hareket ediniz ve aşırıya kaçmayınız. İş yeriniz için alış veriş yaparken, dekorasyon sırasında, ürünlerin tedariği esnasında muhakkak çok önemli, önemli, ortalama bir öneme sahip, olmasa da olur ve gereksiz gibi sınıflandırmalar yapınız. 20 saniye kuralını duymuşsunuzdur, alışveriş sırasında gereksiz para harcamanızı kısıtlamak için üretilmiş bir akım. Bir ürünü alırken veya maliyetli bir karar vermeden önce sizde en az bir kaç dakika düşün. Bu ürünü almanız veya almamanız durumunda neler olacak? Örneğin döner işine girmeye karar verdiniz ve harekete geçmek üzeresiniz. “Döner tezgahı almalımıyım?” sorusuna verilecek tek bir cevap vardır. Mutlaka ilk olarak alınması gerekenler listesinde yerini alacaktır. 4 Radyanli döner tezgahının ortalama fiyatı 750 lira ila 1.500 TL arasında değişmektedir. Peki sizin bütçeniz ne kadarına müsade ediyor? Döner ekipmanlarının tamamının bulunduğu kurulum paketi ise yaklaşık olarak 10 bin TL tutmaktadır. Eğer 50 bin liralık bir bütçe ile bu işe başlayacaksanız 10 bin liralık bir döner ekipmanları kurum seti almak sizi ziyadesiyle sıkıntıya sokacaktır. Tıpkı benim örneğim gibi sizlerde kendi işinize göre bir planlama yapabilirsiniz.
50 BİN LİRAYA HANGİ İŞLER YAPILIR?
“50 bin liraya hangi işler yapılır?” sorusuna cevap arıyorsanız sizin için bazı alternatifleri sıralayabilirim. Fakat kararı ben veremem veya size uygun iş budur ve bu işe başlarsanız kesinlikle milyoner olursunuz diyemem. Çünkü sizi tanımıyorum, yeteneklerinizi ve kabiliyetlerinizi bilmiyorum. İnsan ilişkileri, ikna kabiliyetiniz konusunda hiç bir fikrim yok. 50 bin lirayı hangi şartlar biriktirdiniz veya ne kadarını borçlandınız yoksa bankadan kredi mi çektiniz bilmiyorum. Bunların hepsini siz biliyorsunuz ve bu sebeple aşağıda sıralayacağımız bütün iş fikirleri tamamen size yol gösterme veya alternatifleri görme imkanı sunmak için sıralanmıştır ve kar etme kesinliği yoktur. Bu sebeple kendinizi iyi tanıyın ve bu yola girmeden önce yalnızca kendinize güvenerek işe başlayın.
Yukarıda bahsettiğim konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için “BAŞARILI BİR GİRİŞİMCİ OLMANIN PÜF NOKTALARI” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
50 BİN LİRAYA NE İŞ KURULUR?
Sizin için sıraladığımız 50 bin liralık iş fikirleri listesi;
- Freelancer olarak çalışmak
- İşletme Bayiliği Almak
- Yaşam Koçluğu Yapmak
- Yemek Şirketi Kurmak
- Reklam Ajansı kurmak
- Kırtasiye Açmak
- Yoga-Pilates Salonu açmak
- Çocuk Giyim Mağazası Açmak
- Evden eve nakliyat firması kurmak
- AVM’de Stand açma Fikri
- Çocuk Sosyal Aktivite Salonları
- Araba Yıkama Merkezi Açma
- Kaz Çiftliği ve Kaz Yumurtası Üretim Tesisi Kurmak
- Emlak Danışmanlığı / Emlakçılık
- Döviz/Altın alım satımı yapmak
- Kripto Para yatırımı yapmak
- Yayınevi açmak
- Kırtasiye açma fikri
- Çin’den toplu ürün alıp satmak
- Hindi yetiştiriciliği
- Kaz Yetiştiriciliği ve Kaz Yumurtası Üretimi
- Fatura Ödeme Merkezi
- Ekmek Pişirim Fırını Açmak
- Tavuk Çiftliği kurma (Düşük Kapasiteli)
- Hediyelik eşya dükkanı
- Su bayiliği açmak
- Bitcoin madenciliği
- Tshirt tasarlayıp satmak
- Catering Şirketi Kurmak