5.000 Liraya Hangi İşler Yapılabilir?

 5.000 Liraya Hangi İşler Yapılabilir?

Herkesin düşündüğü iş kurma fikri için düşük bir sermayeye sahipseniz ve 5.000 TL gibi düşük bir bütçeyle ne iş yapacağınız konusunda herhangi bir fikriniz yoksa sizin için hazırladığımız düşük sermayeli iş fikirleri ile kısa bir zaman içerisinde istediğiniz işi kurabilirsiniz. Kuracağınız düşük sermayeli iş yardımı ile kar marjı yüksek bir gelire sahip olabilirsiniz. 

5.000 LİRA İLE YAPILACAK İŞLER

Düşük bir sermaye ile büyük bir iş yeri kurmak istiyorsanız bunun bir hayal olduğunu en baştan söylemek akıllıca olur. Fakat hayal ettiğiniz büyük bir fikrin temelini bu 5.000 lira ile yapılacak işler listesinden herhangi bir tanesi oluşturabilir. Unutmamak gerekir ki şu an dünyanın en büyük projeleri bir evin küçük bir garajında başlamıştır. (Google gibi) Bu sebeple işinizi ne kadar bir sermaye ile kuracağınızdan ziyade nasıl bir fikri harekete geçireceğiniz önemlidir.

DÜŞÜK BİR SERMAYE İLE HANGİ İŞLERİ YAPABİLİRİM?

Eğer maliyet hesabı yapacak olursanız en küçük işler için bile 100 binlerce liraya ihtiyaç duyarsınız. Örneğin bir kafenin kurulma maliyeti en az 50-60 bin liraya mal olmaktadır. Tabi bu maliyette öyle çok büyük bir kafenin değil, düşük sermaye ile kurulacak 5-10 masa ve sandalyenin olacağı, küçük bir alana sahip bir işletme için yeterlidir. Daha büyük sermaye ile daha güzellerinin de olmaması için ise hiç bir sebep yok.

Yapılacak işlerin asıl amacı sermayeyi günden güne büyütmek olmalıdır. Makalelerde sıkça bahsettiğimiz bir durum var, hiç bir başarıya bir günde ulaşılamaz ve küçük hedeflerle günden güne büyümeyi sağlayacak bir yol haritası çizmeniz gerekmektedir. Başarıyı 100 basamaklı bir merdivenin zirvesinde görecek olursak kendinize günlük, haftalık aylık ve yıllık şekilde hedefler belirleyin. Girişimcilerin genelde yaptıkları hata ise bu hedefleri real konjonktür üzerinden değil, hayal dünyasından belirlemeleri oluyor.

5 BİN TL İLE HANGİ İŞ KURULABİLİR?

Başarılı olmanın ilk şartı özgün bir fikre ihtiyaç duymaktan geçer. En azından sizi farklı kılacak bir neden bulmalısınız. İnsanlar neden sizden alışveriş yapmalı? Sizin kafenizin diğer kafelerden farkı nedir? Farklı lezzetler mi yoksa cazip fiyatlar ve kampanyalar mı? Bu tarz soruları işi kurmadan önce kendinize sorun ve uygun cevaplar verebiliyorsanız en kısa zamanda kurmak istediğiniz işi hayata geçirin.

İlginizi Çekebilir: “10.000 LİRAYA HANGİ İŞLER YAPILABİLİR?”

İŞİMİ KURARKEN KREDİ ÇEKMELİYİM?

En baştan söylemek gerekir ki 5.000 TL gibi düşük bir bütçeyi iş kurmaya ayırsanız bile muhakkak ilerleyen dönemde oluşacak giderleri karşılamak için iki seçeneğiniz olacak. Birincisi 5.000 TL dışında acil durumlar için köşeye ayırmanız gereken bir destek paketi, ikincisi ise işinizin ilk günden itibaren giderleri/masrafları karşılayacak bir gelire ve kazanca sahip olması olacaktır. İkinci seçenek için kurduğunuz işin zamana ihtiyacı olacağını varsayalım, çünkü çoğu iş yeri ilk günden binlerce lira kazanmaz ve düzenli müşteri profiline sahip olması için zamana ihtiyacı vardır. İlk seçenek ise 5.000 TL’lik düşük bir bütçeyle kurulan işlerde genelde bütün yatırımlar iş için harcanmış olur. Sonuç itibari ile her iki durumda da sizin elektrik, su, kira, personel gibi giderlerinizi karşılamak için iş yapmanız ve para kazanmanız gerektiğinin açık bir göstergesidir. Bu sebeple bu zorlu sürece girmek sizi oldukça sıkıntıya düşürecektir ve zaten sırtınızda kambur olan giderler + kredi ödemesine küçük sermaye ile kurulan iş yerinizin yetebileceğini sanmıyorum.

Yukarıda sayılan sebeplerden ötürü küçük sermayeli işlerin başarıya ulaşabilmesi için iş yeri masrafı dışında herhangi bir borcunun veya ödemesinin olmaması gerekmektedir ki ayakta durabilsin. En azından kısa bir süreliğine kendi müşteri potansiyelini oluşturana kadar.

HANGİ İŞİ KURMAMIZI TAVSİYE EDERSİNİZ?

İyi olduğunuz, sevdiğiniz ve inandığınız işi yapmanızı tavsiye ederim. Fikir oluşturma adına tavsiye edebileceğimiz iş fikirlerine gelirsek;

1.İnternet üzerinden ürün satışı (Sadece tedarik için paraya ihtiyacınız var)

2. Küçük bir çay ocağı kurun (Kafelerin en büyük gelir kaynağı ve kar marjı en yüksek ürünü çaydır, az bir masraf ile işinizi günden güne büyütebilirsiniz. Bunu yaparken işlek bir sokak seçmenizde yarar var.)

3. Alibaba’dan ürün getirin sosyal medya üzerinden satın. (Örnek vermek gerekirse 30$’dan Drone kamerası satın alabilir ve üzerine bir miktar kar ekleyip satabilirsiniz.)

4. Seyyar Satışlar yapabilirsiniz. (Özellikle seyyar satıcılar gıda alanında büyük kar marjları elde etmektedir; Midyeci, nohut-pilav vb.)

5. Küçük bir kafenin işletmecisi olabilir aylık kira verebilirsiniz. (Bu sayede kurulum masrafından kurtulur ve en azından eskiden bilinen düzenli müşterilerini tekrar kendinize çekebilirsiniz.)

6. Çiğköfteci açın (En düşük sermayeli iş fırsatlarından birisi olduğu için her köşede bir tane çiğköfteci bulabilirsiniz. Bütçenizi 7.500 liraya çıkarabilirseniz franchising veren güzel firmalar da mevcut.)

7. Hediyelik eşya dükkanı (Ucuz ve çeşitli ürünleri bir kere stoklarsınız ve bir iki aylık satışı yapabilirsiniz. Kar marjı yüksek olduğu için kira, personel ve diğer masrafları da kısa sürede karşılayabilirsiniz.)

8. Petshop: (Başta kuş balık gibi maliyeti ucuz hayvanlar ile sürece başlar ve cins kedi, köpeklerle işinizi günden güne büyütebilirsiniz. İlerleyen süreçte zaten hayvanların seri üretimine de geçebileceğinizi bilin bu sayede sermayeniz de günden güne artar. Yem ve diğer aksesuarlar ise ekstradan bir gelir kaynağı oluşturacaktır.)

9. Bir Web Sitesi Kurun: Webmasterlıktan anlıyorsanız en fazla 300 TL’ye kendi sitenizi kurabilirsiniz. Bu site üzerinden satış yapmak veya blog şeklinde tasarlayıp kendi yazılarınızı ve içeriklerinizi üreterek google reklamları veya sponsor reklamları sayesinde kısa sürede sitenizi bir gelir kaynağına dönüştürebilirsiniz. Eğer webmasterlık bilginiz yoksa profesyonel yardım için bu 5.000 TL’nizi sermaye yapabilirsiniz. Fakat süreç içerisinde wordpress gibi basit ve kullanışlı alt yapı hizmetlerini kullanmanızda yarar var. Bu sayede ilerde harcamanız gereken masrafları azaltabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: “20 BİN LİRAYA HANGİ İŞLER YAPILABİLİR?”

10. Eğitim ve Sertifika almaya harcayın: Örnek vermek gerekirse gidin yüzme kursuna kaydolun, ilerleyen dönemde can kurtaran olarak veya yüzme eğitmeni olarak görev alın. Kendinizi geliştirmeye harcadığınız eğitimlerin mutlaka geri dönüşü olmasına dikkat edin ve bunun kısa bir sürede olacağını düşünmeyin. İnternetten veya kurslardan kendinizi sürekli geliştirerek sermayeyi kişisel gelişiminize harcayın.

En başta söylediğim gibi kendi özgün fikriniz varsa onu hayata geçirin. Yukarıda tavsiye edilen fikirler sizlerin sadece beyin fırtınası yapmanıza ve seçenekleri görmenize yardımcı olacak farklı iş çeşitleridir.

Eğer sizinde düşük sermayeli bir fikriniz varsa yorum olarak paylaşmanızı ve diğer insanlara yardımcı olmanızı rica ediyoruz.

 

 

 

Yapılan Yorumlar
  • Riski Sevmeyen Girişimci dedi ki:

    Girişimci bir ruha sahip olduğumu düşünüyorum ve güzel fikirlerim var fakat cesaret edip risk alamıyorum. Girişimcilik üzerine yazılar okuyorum sosyal medyadan başarılı girişimcileri de takip ediyorum ve başarı hikayelerini okuyorum, ilham almaya çalışıyorum fakat yine de kendimi hazır hissetmiyorum. Başarılı bir girişimci olmak için neler yapmalıyım? Riski en aza indirmek istiyorum.

  • admin dedi ki:

    Gayretiniz için öncelikle sizleri tebrik ediyorum. Yazılarımızda sıklıkla bahsettiğimiz gibi cesaret gösterip ilk adımı atmak girişimciliğin ilk şartını oluşturur. SWOT analizi yapabilir, kuracağınız işin, uygulayacağınız projenin artılarını ve eksilerini listeleyin. Hangisi daha fazla ise ona göre uygulamaya geçebilirsiniz. Risksiz bir girişim olmaz fakat riski azaltma yöntemlerini kullanabilir, bütün yatırımınızı sermaye olarak kullanmayabilirsiniz. Ortaklık ise başka bir seçenek bu sayede sorumluluğu ve riski yarıya indirirsiniz fakat ortaklık konusunda da sıkıntı yaşama ihtimaliniz var.

    En büyük tavsiyemiz kendinize ve projenize inanıyorsanız bir dakika bile durmayın! Başarılar.

Bir Yorum Yapın