2020 yılının son ayına girdiğimiz bu günlerde bütün girişimciler krizi fırsata çevirmenin yollarını arar vaziyette. Bu yılı korona virüsü ile genellikle evlerimizde, sosyalleşmeden, kalabalıklardan uzakta geçirdik. 2020 yılının girişimcilik hikayeleri genellikle hüsranla sonuçlandı. Peki 2021 yılında bizleri neler bekliyor olacak?
2020 Yılı Çoğu Girişimci için Fiyasko ile Sonuçlandı
2020 yılı ülkemizde mart ayından itibaren girişimciliğin önündeki en büyük engeli oluşturdu. Aslında gerçek girişimciler bu krizi fırsata çevirmeyi başardılar. Örneğin dükkanların kapalı olduğu günleri fırsat bilip internete yöneldiler. Sokağa çıkma yasağı bile onların başarılı olma isteği karşısında çaresiz kaldı. Online alışveriş siteleri 2020 yılının en çok rağbet gören girişimcilik örnekleri oldu. Market alışverişini kapınıza kadar getirdiler ve bunu hak ettiler.
Kimler Başarısız Oldu?
İlkel yöntemlerin peşinden koşan ve esnaflık ile girişimciliği birbirinden ayırt edemeyenler bu dönemin kaybedenleri oldu. Mart ayında yeni bir dükkan açtığınızı düşünelim. Virüs, tedbirler, hastalık, sosyal mesafe, sokağa çıkma yasakları, döviz kurunun oynaklığı vs. vs. Hangi iş yeri zarar almadan bu dönemi atlatabilir? İlla ki istisnai durumlar mevcut olabilir fakat büyük bir grup bu süreci başarısızlıkla geçirmiş oldu. Kirasını ödeyemedi, personelini işten çıkardı, borçlandı vs. vs. Bu büyük grubun bir kısmı iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı veya kapatmanın eşiğine geldi. Bu gruptakilerin büyük bir kısmı ise önümüzdeki ayları (tabi covid-19 biterse) borçlarını ödemekle veya sıkıntılarını gidermekle geçirecekler.
Yapılmamış Proje Fikirleri – 2021
2020 yılının kazananı farklı projeler oldu. Paket servisler, online alışveriş siteleri ve diğer çevrimiçi platformlar bu yılın rağbet gören girişimcilik örneklerini oluşturdular. Hijyen, sağlık ürünleri ve gıda destekleri de bu yılın kazananları arasındaki yerini aldı. Koronavirüs’e karşı tedbir almak isteyen ve bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak isteyen bireyler takviyelerle, vitaminlerle kendilerini korumanın yollarını aradılar.
Google’da en çok aranan bazı kelimeleri sizler için sıralıyorum.
- D Vitamini
- Blu TV
- Spotify
- Yemeksepeti
- Getir
- Online Oyunlar (Birden Fazla)
- Trendyol, Hepsiburada v.b (Online-Shopping Siteleri)
- Covid 19’dan korunma yolları
Bu listeyi daha da uzatabiliriz fakat şunu görmenizi istiyorum ki girişimcilik serüveni bir arz-talep meselesinden ortaya çıkar.
Girişimcilik nedir sorusunun cevabını arayan kişilerin “GİRİŞİMCİLİK NEDİR?” isimli yazımızı incelemelerinde yarar görüyorum.
En kısa tanımı ile girişimci birisinin aklına gelmeyeni hayata geçirmeye çalışan kişidir. Etrafını inceler, bakar ve ortada bir sorun, bir eksiklik görür. Bu sorunun veya eksiğin üzerine gider ve sorunu ortadan kaldıracak girişimi hayata geçirir. Yemeksepeti.com bunun en bariz örneğidir. Daha önce telefonla verilen yemek siparişleri çağımızda internetin hayatımızın merkezine girmesi ile birlikte online olarak verilmeye başlanmıştır. Eskiden marketlerin çırakları varken ve mahalle bakkalları çırakları aracılığı ile siparişlerimizi yine telefon aracılığı ile gönderirken “GETİR” gibi uygulamalar market-ev bağlantısını online (çevrim-içi) bir zemine oturtmuştur.
2021 yılının koronavirüs aşısı ile normale dönüş süreci olarak geçeceğini umut ediyorum fakat bu hastalığın hayatımıza kattığı bazı şeylerin ise kolay kolay silinemeyeceğini veya en az 5-10 yıl süreceğini öngörüyorum. Kişisel hijyen, ek gıdalar/takviyeler bunların yalnızca bir kaçını oluşturacak. Girişimciler ise krizi fırsata çevirmenin yollarını araştırarak hayatımızda eksikliğini gördüğü girişimleri, uygulamaları hayata geçirmenin yollarını aramaya devam edecekler.
Beyin fırtınası yapmanız için “Korona Virüs ile Hayatımıza Giren Yeni İş Sahaları” isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.